Kış lastiği uygulamasında geri sayım

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak. Kış lastiği takmayan araç sahiplerine uygulanacak 625 liralık ceza, 1 Ocak 2018'den sonra 715 lira olacak.

Haberler 26.11.2017 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ehirler aras yük ve yolcu tayan ticari araçlar için k lastii takma zorunluluu 1 Aralkta balayacak. Bu tarih itibaryla k lastii takmayan araç sahiplerine uygulanacak 625 liralk ceza, 1 Ocak 2018den itibaren 715 lira olacak.

Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanlnca, Karayollar Trafik Kanunu gerei yolcu ve eya tamalarnda kullanlan araçlarn k lastii takmalar, illerin hava ve iklim artlarna göre yln belirli dönemi için zorunlu tutulacak. Söz konusu yetki, Bakanlkça valiliklere de devredilebilecek.

Araçlarn denetimi, Bakanln yetkilendirdii personelin yan sra Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl, Gümrük ve Ticaret Bakanlnn snr kaplarndaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafndan yaplacak.

Kurala uymayan araçlarn iletmecilerine uygulanan 625 liralk cezann Maliye Bakanl tarafndan açklanan yüzde 14,47lik yeniden deerleme oran çerçevesinde 1 Ocak 2018 itibaryla 715 liraya çkarlmas öngörülüyor. Belirtilen idari para cezasnn tutarn azaltmaya ve iki katna kadar artrmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Buna göre, yolcu ve eya tamalarnda kullanlan araçlar her yl 1 Aralk ile 1 Nisan tarihlerinde zorunlu olarak k lastii kullanacak.

Ekipler, bu yl tedbirsiz, hazrlksz yola çkan araçlar daha sk denetleyecek ve k artlarna uygun kar lastii takmayan araçlarn yola devam etmelerine izin vermeyecek.

K lastikleri 7 derecenin altndaki scaklklarda, slak, karl ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutu ve yüksek güvenlik salyor.

KI LASTNN FYATI 500 LE BN LRA ARASINDA

Motorlu Araç Satclar Federasyonu (MASFED) Bakan Aydn Erkoç, kar yayla k mevsiminin kendini göstermeye baladn belirterek, vatandalarn k lastiklerini bir an önce taktrmalarn tavsiye etti.

Trafik kazalarna sebebiyet veren unsurlarn banda lastiklerin geldiini vurgulayan Erkoç, K aylarndaki trafik kazalar da çounlukla mevsime uygun olmayan lastiklerden kaynaklanr. Mevsimine göre yaz ve k lastii kullanmak lastiklerinizin kilometre performansn da artrr. dedi.

Erkoç, 500 lira ile bin lira arasnda satlan k lastiklerinin üretim tarihlerine de baklmas gerektiini bildirdi.

Ana Sayfaya Git