Kanserli hasta sayısı artıyor

Fitoterapi Uzmanı Doktor Buğra Buyrukçu, Türkiye'de her yıl 160 bin kişiye kanser tanısı konulduğunu ve önlem alınmazsa bu rakamın 20 yıl içinde yüzde 60 oranında artabileceğini belirterek, sağlıklı beslenmenin kanser riskini yüzde 30-35 oranında azalttığını söyledi.

Haberler 05.02.2021 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salkl Yaam ve Fitoterapi Uzman Doktor Bura Buyrukçu, Türkiyede her yl 160 bin kiiye kanser tans konulduunu ve Dünya Salk Örgütü verilerine göre; önlem alnmazsa önümüzdeki 20 yl içinde kanserli hasta saysnn yüzde 60 orannda artabileceini söyledi. Doktor Buyrukçu, 2018 ylnda Türkiyede gerçekleen ölümlerin yüzde 19,7sinin kanser kaynakl olduunu belirterek, salkl beslenmenin kanser riskini yüzde 30-35 orannda azalttn kaydetti. 4 ubatn Dünya Kanser Günü olduunu hatrlatan Buyrukçu, çevresel faktörleri deitirerek kansere yakalanma riskinin azaltlabileceine iaret etti. Buyrukçu, Günlük hayatnzda yapabileceiniz küçük deiikliklerle baz kanser türlerinin önüne geçebilir, kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz dedi.

KANSER RSK YÜZDE 30-35 AZALTILABLR

Kansere neden olan belirgin faktörler arasnda; ailevi yatknlk ve hormonal nedenlerle birlikte, kronik iltihap, salksz beslenme, baklk sisteminin zayf olmas, obezite, radyasyon, tütün ve tütün ürünleri kullanm, alkol tüketimi, hareketsiz yaam ve hava kirlilii ile stresin yer aldn ifade eden Buyrukçu, Salkl beslenme, fazla kilolardan kurtulma ve hareketli bir yaam tarz sürdürmenin kanser riskini yüzde 30-35 orannda azaltt unutulmamaldr. Günümüzde tarmsal verimi artrmak, ürünleri hastalk ve zararl organizmalara kar korumak amacyla pestisit olarak bilinen kimyasal ilaçlar kullanlyor. Yaplan aratrmalar, pestisitlerin marketlerden aldmz sebze ve meyveler araclyla mutfamza girdiini gözler önüne seriyor. Özellikle kullanlan tarm ilaçlar mutfamza toksik ve kanserojen maddelerin girmesine neden oluyor. Bilimsel çalmalarn bir ksm baz meyve ve sebzelerde 50den fazla tarm ilac kalnts olduunu ve bir çeit tarm ilacnn meme kanseri riskini artrdn gösterdi. Bu nedenle salkl beslenme adna aldmz sebze ve meyvelerin tüketilmeden önce çok iyi temizlenmesi gerekiyor. Elma, çilek, patates, spanak, eftali, kiraz, üzüm ve domates ise yüzeyinde en fazla böcek ilac içeren gdalar olarak dikkat çekiyor diye konutu.

KANSER RSKN AZALTAN BESNLER

Kanser riskini azaltan besinler hakknda bilgi veren Buyrukçu, unlar söyledi:

Zerdeçal, hemen hemen bütün kanser türlerinde hem koruyucu hem de iyiletirici etkisi bulunan bitkilerden biridir. Zerdeçaln içeriinde bulunan kurkumin maddesi kanserle birçok farkl yoldan savayor. Zerdeçal, günde 2 çay ka orannda tüketebilirsiniz. Zencefil de çok güçlü bir antioksidan ve iltihap önleyici olarak mutfaklarda eksik edilmemesi gereken bitkilerden biri. Minnesota Üniversitesinde zencefille ilgili yaplan bir aratrmada, kolon kanseri üzerinde hücrelerin büyümesini geciktirdiine dair bulgular elde edilmitir. Zencefili rendeleyerek, sebze yemeklerine ve salatalara ekleyebilirsiniz. Domates, içeriinde bulunan likopen ile birlikte prostat, akcier ve mide kanseri riskini azaltabiliyor. Pimi olarak tüketilmesi daha fazla yarar salyor. Koyu renkli meyveler, yüksek antioksidan kapasitesiyle kanserden korumaya yardmcdr. çalmalar, krmz meyvelerde bulunan antioksidan ögelerin özellikle kolon kanseri üzerinde etkili olduunu gösteriyor.

SARIMSAK KANSERDEN KORUYOR

Sarmsak ve soann en önemli antioksidanlar arasnda yer aldna dikkat çeken Buyrukçu, C ve E vitaminleri ile selenyum minerali sarmsakta bol miktarda yer alr. Sarmsak, kanserden korunmada tüketilmesi gereken en önemli besinlerden biridir. Piirilme, mikrodalga veya kurutmayla hazrlanan sarmsak ürünlerinde, asl yararl madde olan alil sülfür bileenleri azalr. Bu nedenle ideali günde 2-3 di çi tüketilmesidir. Soann içeriinde ise bol miktarda A, B ve C vitaminleri, fosfor, iyot, kükürt gibi vücuda çok faydal maddeler bulundurur. Ayrca antibiyotik özellii gösterir. Vücutta tümör ve benzeri zararl oluumlarn olumasn engellemede yardmcdr. Kansere kar koruyucudur diye konutu.

Ana Sayfaya Git