Kazada engelli oldu, futbolla hayata döndü

Motosiklet kazası sonrası engelli olan ve yaşadığı psikolojik çöküntüden ampute futbol sayesinde kurtulan Mehmet Halil Altun (28), milli takım forması giymek için var gücüyle çalışıyor.

Haberler 22.02.2019 - 12:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrik datm irketinde çalan Mehmet Halil Altuna 10 yl önce motosiklet kulland srada sürücüsü ve plakas belirlenemeyen bir otomobil çarpt. Kazada ar yaralanan Altunun sol baca diz atndan kesildi. Ameliyatn ardndan bacann kesilmi olmasn bir türlü kabullenemeyen Altun, taburcu edildikten sonra psikolojik çöküntüye girerek, eve kapand ve uzun süre kimseyle görümedi.

Altun, bir süre sonra protez bacana kavuunca, tekrar dar çkp, arkadalklar kurmaya balad. Kendisi gibi engellilerle tanan Altun, arkadalarnn giriimiyle 2014 ylnda kurulan anlurfa Engelliler Spor Kulübü Ampute Futbol Takmnn ilk futbolcular arasnda yer alarak, ksa sürede takmn vazgeçilmezi haline geldi.

Futbol sayesinde adeta yeniden doan ve sosyal yaamnda büyük deiiklikler yaayan Altun, evlendi ve 3 çocuk sahibi oldu.

u an Ampute Futbol 1. Ligde 3. srada bulunan takmda top koturan Altunun en büyük hedefi ise milli takm formasyla uluslararas müsabakalarda yer almak.

- Asker olacakt engelli oldu

Ampute futbolcu Mehmet Halil Altun, talihsiz bir trafik kazas sonucu engelli olduunu söyledi.

Kazann ardndan engelli olmay uzun süre kabullenemediini belirten Altun, Kaza geçirdiim günden bir gün sonra askere gidecektim. Bu nedenle askere de gidemedim. Uzun süre eve kapandm, kazadan 2-3 yl sonra engellilerin bulunduu derneklere gitmeye balaynca, kendim gibi engellilerin olduunu anladm. Neden ben? diye sormay braktm. dedi.

Altun, engelli dernekleri sayesinde güzel arkadalklar kurduunu, sosyal çevresinin tekrar genilemeye baladn ifade ederek, unlar kaydetti:

Dernekteki arkadalarm bir futbol takm kurmaya karar vermiti. Engellilerin futbol oynayabileceini hayal dahi etmedik. Bilmiyorduk, görmemitik. Yaklak bir yl sonra hocamz beni arayarak ampute futbol takm kurduklarn ve benim de gelip takmda yer almam istedi. Ben de hemen geldim, takma katldm. Hatta maçta kullanmak zorunda olduumuz kanedyenleri ilk kez elime aldm. Daha önce gücüme gittii için hiç elime alamamtm. Ama kanedyenleri elime alnca futbol aynamaya balaynca te hayat budur. dedim. O günden bu güne yaklak 5 yldr aktif bir ekilde futbol oynuyorum. Psikolojik çöküntüden sonra sanki tekrar dünyaya geldim. Ampute futbol sayesinde insan tekrar dünyaya geliyor. Ben gerçekten bunun güzel bir örneiyim. Benim durumumda halen evden çkmayan arkadalarmz var. Onlarn da artk dar çkmalarn, dardaki yaam görmelerini istiyorum. ster futbol ister basketbol, herhangi bir spor dalyla ilgilensinler. Evden çkmazlarsa bir yere varmazlar.

Takmnda defans oyuncusu olarak görev aldn dile getiren Altun, ampute futbol sayesinde hayatnn çok deitiini vurgulayarak, u anda ligde 3. sradayz, baz eksiklerimiz var ama bu eksiklikler giderildikten sonra inallah ampiyon olacaz. Hedefim A Milli Takm formas giymek çünkü formay giymek gerçekten gurur verici. nallah bana da nasip olur. Milli takma gitmeyi çok istiyorum. eklinde duygularn dile getirdi.

- Yokluunda maçlara 1-0 yenik balyoruz

anlurfa Engelliler Spor Kulübü Ampute Futbol Takm Antrenörü Nusret Yeilçayr ise Altunun engelliliini kabullenmesinin uzun sürdüünü belirtti.

Tantktan sonra derneklerindeki etkinliklere davet ettii Altunun bu ekilde toplum içerisine çkmaya baladn anlatan Yeilçayr, Yaklak 5 yl önce ampute futbol takmmz kurduumuzda Mehmet aklmza gelen ilk arkadamzd. Takmda top oynamaya balaynca adeta yeniden dodu. Hrsl, güçlü ve azimli bir futbolcu oldu. Mehmet imdi adeta takmmzn bel kemii. Milli takm formas giyen bir futbolcu klasmannda ve daha da kendini gelitireceine inanyorum. Takmmz için çok iyi mücadele veriyor, onun yokluunda maçlara 1-0 yenik balyoruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git