Merkez Hakem Kurulu Kış Semineri

100 oranında bitirmek için değil yüzde 100 skandal kararları engellemek için getirildiğini belirterek "Eskisi gibi yarım metre, 1 metre ofsayttan atılan golleri, ceza sahası dışında verilen penaltıları, elle atılan bariz golleri görmüyoruz." dedi.

Haberler 08.01.2020 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nihat Özdemir, Antalyada Belek Turizm Merkezinde bir otelde düzenlenen 2019-2020 Sezonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) K Seminerinin resmi açlna ve FIFA kokart takma törenine katld.

Açlta yapt konumada Özdemir, federasyon olarak hakemlere her zaman ayr bir önem verdiklerini, bu nedenle tüm seminer ve törenlerde MHKnin, hakemlerin daima yannda yer aldklarn belirtti.

Süper Ligde herkes için zor bir ilk yarnn geride kaldn ifade eden Özdemir, hakemlere yönelik eletirilere deinerek öyle konutu:

Üzülerek gördük ki, hemen hemen her hafta spor kamuoyunun ana gündemi hakemler oldu. Gönül isterdi ki, milli takmmzn büyük baarya imza att, ülke olarak dünya futbolunda öne çktmz, önemli organizasyonlara ev sahiplii yaptmz bir dönemde, ksr hakem tartmalar bu kadar ön plana çkmasayd.

Futbolu oynayanlar futbolcular, taktii veren teknik direktörler, takmlar kuran yöneticiler de hata yapyor ama nedense en çok eletirilen, tartlan hakemler oluyor, ana aktör haline getiriliyor. u gerçek unutulmamal ki, futbolda iki taraf var ve bir karardan iki tarafn da memnun kalmas mümkün deil. imdi önümüzde daha çetin geçecek bir ikinci yar var. Bu dönemde herkese önemli sorumluluklar düüyor. Futbol ailesi olarak hepimiz ayn gemideyiz. Frtna ne kadar büyük olursa olsun bizlerin ve siz hakemlerimizin sorumluluu, gemiyi sa salim sezon sonunda limana yanatrmak. Bunda en büyük fonksiyon siz hakemlerimizdir. Bunu hep birlikte baaracamza yürekten inanyorum.

- VAR doru kullanlyor

Özdemir, ilk yarda zor artlarda gösterdikleri gayretleri için hakemlere teekkür ederek, onlarn bask altnda genel olarak iyi bir performans sergilediklerini belirtti.

Futbolun hatalar oyunu olduunun altn çizen Özdemir, Bu hatalardan da gerekli dersler çkartlacaktr. nallah hakemlerimiz, ikinci yarda performanslarn daha da artrarak sürdürecekler. diye konutu.

TFF Bakan, sezonun ilk yarsnda Video Yardmc Hakem (VAR) sisteminin çok tartldn vurgulayarak, öyle devam etti:

Oysa, istatistiklere baktmzda VARn futbola ve hakemlere önemli bir katks olduunu görüyoruz. Süper Ligde oynanan 153 maçta, VAR ile 65 karar düzeltildi. Bu rakam geçen sezonun ilk yarsnda 70ti. Genel olarak VAR doru kullanlmyor eletirisi alyoruz. Ancak ilk yarya baktmzda, VARa gidilen 69 pozisyonun sadece 4ü deimemi. Yani VARn gereksiz yere deil doru kullanldn açk ve net bir ekilde söyleyebiliriz. Bugün UEFAda VAR uygulamalarmz beeniliyor. Seminerlerini Riva VAR Merkezinde yapyor. UEFA Hakem Komitesi, Türk hakemlerini yakndan izliyor, sürekli hakemlerimize maç veriyor. lk yarda FIFA hakemlerimizin 35 maçta görev almas bizler için gurur verici bir netice olmutur. Ama biz VAR kamuoyunda her hafta tartyoruz, eletiriyoruz. VAR kullanmaya balayal henüz 1,5 yl oldu. Ancak biz VAR 60 yldr uyguluyormuuz gibi konuuyoruz. En acmasz ekilde tenkit ediyoruz. VAR, futbolda tartmay yüzde 100 orannda bitirmek için deil yüzde 100 skandal kararlar engellemek için getirildi. Eskisi gibi yarm metre, 1 metre ofsayttan atlan golleri, ceza sahas dnda verilen penaltlar, elle atlan bariz golleri artk görmüyoruz. Peki VARn eletirebileceimiz noktalar yok mu, var. O da inceleme sürelerinin uzamas, oyunun soumasdr. Bu bütün dünyann sorunu ve bütün önde gelen liglerde tartlyor. Sistem inanyorum ki zamanla daha da geliecektir.

- Gördüünüzü çaln

Hakemlere seslenen Özdemir, futbolda kazannca biz kazandk dendiini, kaybedince de suçlunun TFF Bakan, MHK Bakan, hakemler, VAR ve AVAR olarak görüldüünü ifade ederek, bu tartmalarn hakemler üzerinde hiçbir zaman bask oluturmamasn istedi.

Ne olursa olsun, gördüünüzü, doru bildiinizi çaln. Bizler federasyon olarak her zaman yannzdayz. diyen Özdemir, Hata olacaktr. Önemli olan, kamu vicdann yaralayacak, art niyet içeren yanllarn yaplmamasdr. Bu tür yanllarn yaplmadna hepimiz yürekten ve kalpten inanyoruz. Onun için, sizler için üretilen senaryolara kulak asmayn, biz onlara gerekli cevaplar vermeye çalyoruz. ifadelerini kulland.

- Bizleri temsil edenlere saygszlk edilmesine müsaade etmeyiz

MHKde hakemlerin ve TFFnin temsil edildiini aktaran Özdemir, Bizleri temsil edenlere, hele hele sahada saygszlk yaplmasna asla müsaade etmeyiz. Onun için sizler de sahada ister futbolcu, ister teknik adam, ister koridorda yönetici olsun, saygszla prim tanmayn, duygusal davranmayn, yapann cezasn annda verin. diye konutu.

Maçlardan sonra gözlemci raporlarna göre yöneticilerin, futbolcularn disiplin kurullarna gönderildiini, kurullarn da gerekli cezalar verdiini anlatan Nihat Özdemir, unlar kaydetti:

Bunu da ilk yarda sizlerin gördüünü biliyoruz. Sahada kartlarnz ve düdüünüz konusun. Öz güveniniz tam olsun. Hakem ansnz daima yannzda olsun. Sizlere baarl ikinci yar geçireceinize inanyorum. Yeni ylda FIFA kokart tayacak hakem kardelerimizi tebrik ediyorum. Ayrca MHK, ilk yarda mümkün olduunca genç hakemlere görevler verdi. MHK Bakan Zekeriya Alp ve ekibinin, hakem eitimi çalmalarnn meyvelerini vereceine inanyoruz. Kendilerini kutluyorum.

Ana Sayfaya Git