MHK Başkanı Zekeriya Alp: Liglerin başlama talimatı verildiği an biz hazırız

Şartlar izin verirse liglerin Haziran ortalarında başlatılması planlanıyor. Süreç uzarsa Temmuz ayına da kaydırılabilir ya da başka bir formül üzerinde durulabilir. Bu durum hem virüsün seyrine hem de bilim kurulu ile futbol federasyonunun Mayıs ayının başında yapacağı derinlemesine toplantıların sonuçlarına bağlı. Kulüpler, haziran ayında oynanacakmış gibi planlarını yapmaya başladı. Takımların teknik heyetleri futbolcular için yeniden form bulmak adına yaklaşık 1 aya ihtiyaç olduğunu belirtip, çalışma planlarını ona göre yaparken, maçları yönetecek hakemler de bu duruma şimdiden hazırlıklı.

Haberler 28.04.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Bakan Zekeriya Alp, liglerin balama talimat verildii an tüm hakem camias olarak hazr olduklarn söyledi. Demirören Haber Ajansna bilgiler veren Zekeriya Alp, ev içi ve ev dnda hakemlere kendilerini nasl antrene edeceklerine dair bilgilerin aktarldn da belirtti. MHK Bakan Alp, Hakem Geliim Sisteminin (HAGESS) dünya futbolunda devrim yapacak nitelikte bir ilk olacan ve yeni sezonda bu sistemi hayata geçireceklerini de söyledi.

BZ HAZIRIZ

MHK Bakan Zekeriya Alp hakemlerin formda kalmas için çok önceden tedbir aldklarn belirterek; Hakemlere programlar yolland, ev içi ve ev dnda kendilerini nasl antrene edeceklerine dair bilgiler aktarld. 5 kiilik bir kadro kurmutuk, üst düzey eitimli kiilerden oluan bir kurulumuz var, çaatay ahan yönetiminde. Takibi yaplyor, hakemlerle sk sk diyalog halindeler. Liglerin balama talimat verildii an biz hazrz dedi.

Ligler yeniden balarsa alnacak önlemlerden biri de seremonide tokalamann olmayaca ve sosyal mesafe kural uygulanarak futbolcular arasnda boluk braklmas. Sosyal mesafe sadece seremonide deil yedek kulübesinde de uygulanacak. Futbolcular aralklarla oturacak. Antrenman ve maçlar öncesinde futbolcular, ellerini dezenfekte edecek. Bütün bunlara hakemlerin de tabi tutulacan hatrlatan Alp, Hiç bir hakemimizi riske atmak istemeyiz. Maçlar yeniden balarsa VAR odalar ve VAR hakemleri için sosyal mesafe, kiisel izolasyona ve dezenfekteye de herkes dikkat edecek eklinde konutu.

BU SÜREçTE HAKEMLER TOPLUM DAHA Y TANIDI

Futbolsuz günlerde uzaktan eriim ile ve teknolojiyi kullanarak hakemlerle röportajlar yaplmasna izin veren Zekeriya Alp, Hakemler bu süreçte daha iyi tannd. Gerek sizin gerekse medyadaki dier arkadalarn yapt röportajlarla hakemlerin de sen-ben gibi insanlar olduklar, güzel ailelerinin olduklar, eitim seviyelerinin yüksek olduu toplum önünde biraz daha gözler önüne serildi. Bu röportajlarla hakemlerin sempatik yanlar, günlük yaamlar ortaya çkt ifadelerini kulland.

HAGESS (HAKEM GELM SSTEM) DÜNYA FUTBOLUNDA BR LK OLACAK, BR DEVRM YAPACAK

Zekeriya Alpin kurduu atletik performans birimi yeni sezonda devreye girecek.

Süper Amatör liglerden itibaren Türkiye çapndaki 1880 hakemin cep telefonlarna yüklenecek bir aplikasyon olan HAGESiSin (hakem geliim sistemi) hakemlerin fizik, kondisyon, kural bilgisi, beslenme, yaam tarz ve sosyo-psikolojik takibini salayacak. Takmlarn özelliklerinin hakeme bildirilecei bu sistemde Hakem, atand maça göre idman bile yapacak. MHK Bakan Zekeriya Alpin bu konuda verdii bilgilerin ana balklar öyle:

HAKEMLER TAKTKSEL OLARAK DA HAZIRLANACAK

Hakemin görevli olduu maçta yer alan takmlara ait bilgiler ve görüntüler, otomatik olarak hakemlere gönderilecek. Takmlarn atak ekilleri, duran toplardaki davranlar, attklar ve yedikleri goller, hakemi aldatmaya yakn oyuncular, kazandklar penaltlar gibi bilgiler hakemlere müsabaka öncesi gönderilecek. Böylelikle hakemler yönetecekleri müsabakaya taktiksel olarak hazrlanacak.

HAKEMLERE YAKIN TAKP

Hakemler haftalk yemek menüsü seçecekler. Yaplan ölçümlerde beden ya oranlar hangi snfa giriyor ise HAGESiS düzenli olarak o kategoriye yüklenmi olan beslenme planlarn ve haftalk menüleri her pazar hakemin aplikasyonuna gönderilecek. Hakemler bu menülerden birini seçecek ve hafta boyu bu ekilde beslenecek. Hakemlerin hangi scaklkta antrenman yaptn, çalma saati uzunluunu, kalp atm says deiikliklerini otomatik olarak sisteme yükleyecek. Bu sayede hakemlerin hastalklara yakalanma riski düürülecek. HAGESiS, meteoroloji raporu dorultusundan souk ve rüzgarl hava tespiti yaparsa, hakeme Antrenmanda bere giy uyars yapacak.

Ana Sayfaya Git