Şampiyonluk yerli teknik adamdan geçiyor

Cevat Güler, Mustafa Denizli, Ertuğrul Sağlam, Aykut Kocaman, Fatih Terim (2), Ersun Yanal ve Hamza Hamzaoğlu'nun ardından Güneş, şampiyonlukta yerli geleneğini bu sezon da devam ettirdi.

Haberler 08.06.2017 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güne, ayrca 10 sezonluk süreçte Fatih Terimin ardndan üst üste ikinci kez ampiyonluk sevinci yaayan yerli teknik direktör oldu.

Süper Ligde Brezilyal teknik direktör Zico, ampiyonlua ulaan son yabanc teknik adam unvann elinde bulunduruyor. Fenerbahçe, 2006-2007 sezonunda Zico ile mutlu sona ulamt.

Bu 10 yllk dönemde Galatasaray 4, Beikta 3, Fenerbahçe 2, Bursaspor ise 1 kez ampiyonluk sevincini tatt.

Galatasaray, yerli isimler Cevat Güler, Fatih Terim (2) ve Hamza Hamzaolu ile ampiyonluk kupas kaldrrken, dünyaca ünlü teknik direktörler Roberto Mancini ve Frank Rijkaard ile baarl olamad.

Futbolculuk döneminde Galatasarayn efsaneleri arasnda yer alan Rumen Gheorghe Hagi de sar-krmzl ekipte teknik direktör olarak beklentileri karlayamad.

Fenerbahçe, Ersun Yanal ve Aykut Kocaman yönetiminde ligi zirvede tamamlarken, 2014te hayatn kaybeden efsane spanyol teknik adam Luis Aragones ile 2008-2009 sezonunu 4. srada bitirdi.

Son iki sezonda lig kupasn kimseye brakmayarak, üçüncü yldz formasna takan Beikta ise bu süreçte Mustafa Denizli ve enol Güne (2) ile ampiyonluk ipini göüsledi.

Siyah-beyazl ekip, Hrvatistan Milli Takmn da çaltran Slaven Bilic ile 2013-2015 yllarnda ampiyonluun temellerini atan takm kurmasna ramen mutlu sona ulaamamt.

Bursaspor da dört büyükler dnda ampiyonluk sevinci yaayan tek takm unvann yerli teknik direktörle elde etti. Yeil-beyazl takm, Erturul Salam yönetiminde 2009-2010 sezonunda ampiyon olarak tarihe geçti.

- Kulübenin 3te 2si deiti

Spor Toto Süper Ligin 2016-2017 sezonunda 18 takmda toplam 32 teknik direktör görev yapt.

Teknik adamlarn 25ini yerli, 7sini ise yabanc isimler oluturdu. Hollanda Milli Takmnn bana getirilen Dick Advocaat, Süper Ligde 34 hafta boyunca ayn takmda görev alan tek yabanc teknik direktör oldu.

Beiktan ampiyonluuyla tamamlanan sezonda, 18 takmn 12si teknik adam deiikliine gitti.

Sezonu ilk üç srada bitiren Beikta, Medipol Baakehir ve Fenerbahçenin yan sra Trabzonspor, çaykur Rizespor ve Ziraat Türkiye Kupasn kazanan Atiker Konyaspor, teknik adam konusunda istikrarl bir görüntü sergiledi.

- Teknik müdahaleye gittiler

Galatasaray, Antalyaspor, Akhisar Belediyespor, Gençlerbirlii, Kasmpaa, Kardemir Karabükspor, Aytemiz Alanyaspor, Osmanlspor, Bursaspor, Kayserispor, Gaziantepspor ve Adanaspor, sezon içinde teknik müdahalede bulundu.

Süper Ligde en fazla teknik direktör deitiren takm Bursaspor oldu. Ligin son haftasnda Trabzonsporu deplasmanda 2-1 yenerek kümede kalan Bursasporu, 4 farkl isim çaltrd.

Sezona Hamza Hamzaolu ile balayan yeil-beyazl ekipte yönetim, daha sonra takmn bana Mutlu Topçu ve Adnan Örneki getirdi.

Üst üste alnan malubiyetlerin ardndan son maç öncesi küme düme ihtimali bulunan Bursasporda, istifa eden Örnekin yerine göreve gelen Mustafa Er, takm ligde tutmay baard.

Akhisar Belediyespor, Kayserispor, Gaziantepspor ve Adanaspor da 3 farkl teknik adamla sezonu tamamlad.

- Yaprak dökümü erken balad

Süper Ligde en erken teknik adam deiikliini Adanaspor ve Akhisar Belediyespor gerçekletirdi.

Ligin ilk 2 haftasnda Eyüp Arn yönetiminde birer malubiyet ve beraberlik alan Adanasporda, teknik direktörlük görevini 3. hafta Hrvat Krunoslav Jurcic devrald. 11 maç takmn banda sahaya çkan Jurcic, 13. haftadan sonra görevinden ayrld. Levent ahinin de çalt Adanasporda, sezon içinde teknik direktör problemi yaand dönemlerde Eyüp Arn nöbetçi hoca olarak görev yapt.

Akhisar Belediyespor da erken deiiklik karar ald. Sezona Cihat Arslan ile balayan Ege temsilcisi, 3. hafta maç öncesinde teknik direktörlük görevine Tolunay Kafkas getirdi. Akhisar ekibinde, 26. hafta maçlar öncesinde de Okan Buruk görev ald.

- ki takm çaltrdlar

Ligde 4 teknik adam, sezon boyunca iki farkl ekibin baars için mücadele etti.

Rza çalmbay, Igor Tudor, brahim Üzülmez ve Hamza Hamzaolu, 2 farkl takmda teknik direktörlük görevini yürüttü.

Sezona Kardemir Karabüksporda balayan Hrvat teknik adam Tudor, 22. haftada, Jan Olde Riekerink ile yollarn ayran Galatasarayn bana geçti.

Teknik direktörlerden Hamza Hamzaolu Bursaspor ve Osmanlspor, brahim Üzülmez Gençlerbirlii ve Gaziantepspor, Rza çalmbay da Kasmpaa ve Antalyaspor takmlarn çaltrd.

- Baarl teknik müdahaleler

Süper Lig ekiplerinden Antalyaspor ve Akhisar Belediyespor teknik direktör deiikliklerinin ardndan farkl bir kimlie büründü.

Ligin ilk 6 haftasnda Jose Morais yönetiminde sadece iki beraberlikle 2 puan alan Antalyaspor, göreve Rza çalmbay geldikten sonra çka geçti.

Antalyasporu ligin son srasndayken Moraisten devralan çalmbay, Akdeniz ekibini sezon sonunda 5. sraya tad.

Akhisar Belediyesporu bu sezon çaltran 3. teknik direktör olan Okan Buruk ise Ege temsilcisini küme düme hattnn hemen üzerinde 27 puanla teslim ald.

26. haftada takmn bana geçen Burukun örencileri, 9 haftada 21 puan toplad ve sezonu 7. srada bitirdi.

- Teknik direktör raporu

Spor Toto Süper Ligde 2016-2017 sezonunda görev alan teknik direktörler öyle:

Takm Teknik direktör

1. Beikta enol Güne

2. Medipol Baakehir Abdullah Avc

3. Fenerbahçe Dick Advocaat

4. Galatasaray Jan Olde Riekerink, Igor Tudor

5. Antalyaspor Jose Morais, Rza çalmbay

6. Trabzonspor Ersun Yanal

7. Akhisar Belediyespor Cihat Arslan, Tolunay Kafkas, Okan Buruk

8. Gençlerbirlii brahim Üzülmez, Ümit Özat

9. Atiker Konyaspor Aykut Kocaman

10. Kasmpaa Rza çalmbay, Kemal Özde

11. Kardemir Karabükspor Igor Tudor, Zoran Barisic

12. Aytemiz Alanyaspor Hüseyin Kalpar, Safet Susiç

13. Osmanlspor Mustafa Reit Akçay, Hamza Hamzaolu

14. Bursaspor Hamza Hamzaolu, Mutlu Topçu, Adnan Örnek, Mustafa Er

15. Kayserispor Hakan Kutlu, Sergen Yalçn, Mesut Bakkal

16. çaykur Rizespor Hikmet Karaman

17. Gaziantepspor smail Kartal, brahim Üzülmez, Bülent Uygun

18. Adanaspor Eyüp Arn, Krunoslav Jurcic, Levent ahin

Ana Sayfaya Git