Spor dünyasında "yaprak dökümü" yılı

Geçtiğimiz hafta Büyük Britanyalı bisikletçi Bradley Wiggins ile Sırp tenisçi Ana Ivanovic'in emekliye ayrıldığı 2016 yılında, dünyaca ünlü birçok sporcu daha kariyerini noktaladı.

Haberler 01.01.2017 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu sene, sporseverlerin hayran olduu kariyeri baarlarla dolu birçok dünyaca ünlü sporcuyu son kez canl olarak izleme frsatn elde ettii yl olarak öne çkt.

Basketbolda Kobe Bryant, Tim Duncan, Kevin Garnett ve Ray Allen, futbolda Steven Gerrard, Miroslav Klose, Robert Pires, yüzmede Michael Phelps, atletizmde son olimpiyat turnuvasna çkan Usain Bolt, otomobil yarnda Nico Rosberg, Felipe Massa ve Jenson Button, teniste Lleyton Hewitt ve Ana Ivanovic, bisiklette ise Bradley Wiggins, spor kariyerlerine son verme karar alan dünyaca ünlü isimler arasnda yer ald.

- NBAde efsaneler veda etti

Özellikle Amerikan Basketbol Liginde (NBA) yüksek performanslaryla adn efsaneler arasna yazdran üç sporcu için 2016, kariyerlerinin son yl oldu.

Micheal Jordan ile NBA tarihinin en iyi basketbolcular arasnda gösterilen Kobe, 33 bin 643 sayyla Kerim Abdülcabbar ve Karl Maloneun ardndan tüm zamanlarn en skorer 3üncü oyuncusu olarak kariyerini tamamlad.

20 yllk NBA kariyerinde formasn giydii tek kulüp Los Angeles Lakersda 5 ampiyonluk yaayan Bryant, NBA tarihinde 30 bin say ve 6 bin asist barajn geçen tek oyuncu olarak tarihe geçti.

NBA tarihine geçen bir baka oyuncu San Antonio Spursun dünyaca ünlü pivotu Tim Duncan da basketbola veda eden oyuncular arasnda yer ald.

Spursda baaryla geçen 19 sezonunda iki kez NBAin en deerli oyuncusu (MVP) (2002, 2003) ve 3 defa da NBA Finali MVPsi (1999, 2003, 2005) seçilen Duncan, play-offlarda 9 bin dakika süre alma barajn aan tek oyuncu oldu.

NBAde 26 bin say, 15 bin ribaunt ve 3 bin blok barajlarn geçen iki basketbolcu arasna da adn yazdran Tim Duncan, Spurs ile 1999, 2003, 2005, 2007 ve 2014 yllarnda ampiyonluk sevinci yaad.

NBAin emektar yldzlarndan Kevin Garnett da 21 yllk basketbol kariyerine 2016da son verdi. Minnesota Timberwolves, Boston Celtics ve Brooklyn Nets takmlarnda 55 bin dakikadan fazla sahada kalan Garnett, 2004te ligin MVPsi, 2008de de Yln En iyi Savunmacs ödüllerine layk görüldü.

NBAe veda eden baka bir oyuncu ise Ray Allen oldu. 18 yllk aktif kariyerinde Seattle SuperSonics, Boston Celtics ve Miami Heat formalaryla 10 kez all-star seçilen 41 yandaki Allen, NBA tarihinde en fazla üç say isabeti bulan oyuncu olarak kaytlara geçti.

- Yeil sahalarn emektarlar

Futbolda 2016 ylnda birçok yldz futbolcu da emeklilik karar ald. Uzun yllar Liverpool ve ngiltere Milli Takmnn kaptanln üstlenen Steven Gerrard, kariyerinin son dönemini geçirdii Amerikan 1. Futbol Ligi ekiplerinden Los Angeles Galaxyde kramponlarn ast.

ngiliz futbolcu, isminin özdeletii ve 710 kez giydii Liverpool formasyla, 1 UEFA ampiyonlar Ligi ve UEFA Kupas, 2 UEFA Süper Kupa, 2 ngiltere Federasyon Kupas ve 3 ngiltere Lig Kupas ampiyonluu yaad.

Alman golcü Miroslav Klose ise 16 golle FIFA Dünya Kupas tarihinin ve 71 golle Almanya Milli Takmnn en skorer futbolcusu unvanlarna erierek aktif spor hayatna 38 yanda nokta koydu.

Almanyann yetitirdii en baarl golcüler arasnda yer alan Klose, futbol kariyerinde Kaiserslautern, Werder Bremen, Bayern Münih ve Lazio takmlarnda forma giydi. Bayern Münih ile ligde iki ampiyonluk yaayan Klose, 137 kez milli formay giyerek Lothar Matthaustan sonra milli formay en fazla giyen Alman futbolcu olma baarsn gösterdi.

Fransz orta saha oyuncusu Robert Pires ise Hindistan Süper Lig ekiplerinden Goa formasyla yeniden döndüü futbola bu yl ikinci kez veda etti.

Metz, Olympique Marsilya, Villarreal ve Aston Villada forma giymesinin ardndan futbolu 2011de brakan Pires, bu dönemde Fransann 1998 FIFA Dünya Kupas ve 2000 Avrupa ampiyonasn kazanan kadrolarnda da yer ald. Goa formasyla 2014te futbolun geliimi için Hindistanda futbola dönen Pires, bu kez 42 yanda ikinci emeklilik kararn 2016da ald.

- Rekor tanmayan Phelps

Dünyaca ünlü ABDli yüzücü Michael Phelps kendi brannda adn tarihe yazdrarak spor kariyerini noktalayan isimler arasna girdi. Son 5 olimpiyata katlma baars gösteren Phelps, toplamda 23 altn, 3 gümü ve 2 bronz madalyayla oyunlarn en çok kürsüye çkan ismi oldu.

Ayn zamanda olimpiyatlarda en çok altn madalya kazanan sporcusu konumundaki ABDli yüzücü, geçen yaz Brezilyada düzenlenen olimpiyatlarda elde ettii 5 altn ve 1 gümüle 31 yanda kariyerini noktalad.

ABDli sporcu, 2008 Pekinde elde ettii 8 altnla bir olimpiyatta en fazla altn madalya kazanan sporcu unvann elde etti.

- Bolt olimpiyatlara veda etti

Olimpiyatlara 2016da veda eden dier ünlü isim ise dünyann en hzl insan Usain Bolt oldu. Kariyerinde 9 olimpiyat altn madalyas bulunan, 100 ve 200 metrede dünya rekorlarn elinde tutan Bolt, Rio 2016n ardndan olimpiyatlara bir daha katlmayacan duyurdu.

30 yandaki Jamaikal rekortmen sprinter, 2017de Londrada düzenlenecek Dünya Atletizm ampiyonasnn ardndan spor kariyerini tamamen sonlandracak.

- Formula 1de yaprak dökümü

Formula 1de bu yl deneyimli sürücülerin yan sra sürpriz bir ayrlk da yaand. Formula 1in son dünya ampiyonu pilotu Nico Rosberg, kariyerini zirvede brakmak amacyla emekliye ayrldn açklad.

Da trmandm, zirveye çktm ve emekliye ayrlmak için doru zaman geldi deerlendirmesinde bulunan Mercedesin 31 yanda Alman pilotu, ezeli rakibi takm arkada Lewis Hamilton geçerek kariyerindeki ilk ampiyonlua bu yl ulamt.

Formula 1de uzun yllar mücadele eden iki pilot Felipe Massa ve Jenson Button da pistlere bu sene veda eden sporcular arasnda yer ald.

- ki tenisçi kortlara veda etti

2016da iki tenisçi kortlara veda etti. lk emekliye ayrlan tenisçi 18 yllk kariyerinde iki grand slam ampiyonluu yaayan ve dünya sralamasnda birincilie en genç yata (20) yükselen Lleyton Hewitt oldu.

Avustralyal sporcu, genç yanda 80 hafta kadar dünya sralamasnda liderliini sürdürse de sonraki yllarda ayn formunu yakalayamad.

2008de dünya sralamasnda kadnlarda bir numaraya kadar yükselen Srp tenisçi Ana Ivanovic ise, kortlara veda kararn 2016nn son haftasnda 29 yandayken duyurdu.

Alman futbolcu Schweinsteiger ile evli Ivanovic, tek grand slam ampiyonluunu 2008de Fransa Açkta kazanmt.

- Son emeklilik karar Wigginsden

Dünyaca ünlü Büyük Britanyal bisikletçi Bradley Wiggins de kariyerine 2016da nokta koyan son sporcu oldu.

Emeklilik kararn hafta içinde açklayan Wiggins, dünyann en prestijli bisiklet turnuvas Fransa Turunu (Tour de France) 2012de kazanmasnn yan sra kariyerinde 5i altn olmak üzere 8 olimpiyat madalyas elde etti.

Londra Olimpiyatlarnda bir saat içerisinde 54 kilometre 526 metre pedal çeviren Büyük Britanyal sporcu, bu süre zarfnda en uzun mesafeyi katederek dünya rekoru krd.

Ana Sayfaya Git