Sporda şiddet!

Bakanlar ve üst düzey emniyet yetkililerinin katıldığı sporda şiddeti önleme toplantısı sona erdi.

Haberler 11.08.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gençlik ve Spor Bakanl sporda iddeti masaya yatrd

Gençlik ve Spor Bakan Bak: Bu kupa finallerinde e-bilet uygulamasnn konulmasn hep birlikte kararlatrdk

Adalet Bakan Gül: 6222 sayl kanunda revizyona gidilebilir

çileri Bakan Soylu: Müsabakalar 3 ayr kategoride ele alp, a-riskli, b-orta riskli, c-risksiz maç olarak deerlendireceiz

Bakanlar ve üst düzey emniyet yetkililerinin katlm ile Gençlik ve Spor Bakanl Merkez Binasnda yaplan sporda iddeti önleme toplants sona erdi. Gençlik ve Spor Bakan Osman Akn Bakn ardndan çileri Bakan Süleyman Soylu ve Adalet Bakan Abdulhamit Gül de açklamalarda bulundu.

BU KUPA FNALLERNDE E-BLET UYGULAMASININ KONULMASINI HEP BRLKTE KARARLATIRDIK

Gençlik ve Spor Bakan Sayn Osman Akn Bak, Türk sporunun ilerlemesini önemsiyoruz. Bütün taraftara, paydalara hepimize görev düüyor. Birlikte çözeceimiz bir sorun olarak görüyoruz. Paydalarmz ile birlikte çalmay öneriyoruz. Hep birlikte baaracaz. Sadece güvenlik önlemleri ile çözülecek bir konu deil. Sosyolojik bir deerlendirme ortak bir yaklam gerekiyor. Medyamzda büyük görev düüyor. Sizlerden de bunu talep ediyoruz. Türk sporunun güzel yönünü göstermemiz, dünyada iyi bir noktaya ilerlediini göstermemiz gerekiyor. Türkiye Futbol Federasyonunun ve bizim 2024 Avrupa ampiyonasna adaylk ile ilgili çalmalarmz var. Bu süreçler bizim adaylk ile ilgili konular da etkileyecek süreçler. Hep birlikte bu sorunun çözümü için adm atmamz gerekiyor. Kupa müsabakalarnda yaadmz iki olaya baktmz zaman Eskiehir ve Samsunda yaadmz konular. Özellikle buradaki toplantda unu ifade ettik. Bu kupa finallerinde E-bilet uygulamasnn konulmasn hep birlikte kararlatrdk. E-bilet uygulamas ile sporda iddete yönelik hareketlerde bulunan taraftarlarn onlarn kaytlarnn tutulduunu spor alanlarna alnmadnn görüyoruz bu uygulamann bu iki finalde de uygulanmasn talep ediyoruz. Ayn zamanda müsabakalarn risk analizlerini yaplmasn hep birlikte deerlendiriyoruz. Müsabakalarn konumuna göre, taraftarn hareket durumuna göre iki takm arasndaki geçmie yönelik hususlara yönelik risk analizlerinin yaplamas gerektiini ifade ediyoruz. Belki A-B-C kategorisi olmak üzere deerlendirilebilir. Ayn zamanda teknoloji kabiliyetimizi de müsabakalarn izlenmesi srasnda teknoloji kabiliyetimizi arttrma ile ilgili baz öneriler ve çalmalar olacak. Tedbirlerimizi arttrma yönünde de bu sporda iddete sebep olanlarn tespiti açsndan teknolojinin daha etkin kullanlmas ile ilgili talepler var. Bizim açmzdan da bu müsabakalarn denetlenmesi, takibi açsndan da çok daha etkin bir yapy izleyeceiz ifadelerini kulland.

çLER BAKANI SOYLU: MÜSABAKALARI 3 AYRI KATEGORDE ELE ALIP, A-RSKL, B-ORTA RSKL, C-RSKSZ MAç OLARAK DEERLENDRECEZ

çileri Bakan Süleyman Soylu, Bir sevindirici deerlendirme söz konusu özellikle 2016-2017 sezonunda 2015-2016 sezonu karlatrldnda gerek olaylar açsndan gerekse de olaylara karanlar açsndan bir azalma söz konusu. Bu da unun tescilidir aslnda 6222 sayl kanunun spor hayatmza çok önemli bir katk sunduu uygulanmas noktasnda da çok olumlu neticeler elde edildiidir. Demek ki sporda 6222 sayl kanuna sk skya sahip çkacaz. Taraftarlar, spor yöneticileri, medya hatta belediye bakanlar, herkesin sorumluluunu yerine getirmesi gerekiyor. Maçlar risk analizlerine göre ayracaz. Müsabakalar 3 ayr kategoride ele alp, A-riskli, B-orta riskli, C-risksiz maç olarak deerlendireceiz. Cipli kimlik kartlarna geçiyoruz ve bugüne kadar 10 milyona yakn vatandamz cipli kimlik kartlarn aldlar. Bir taraftan yüz tanma sistemleri, parmak izleri gibi bütün bunlarla ilgili ciddi donanmlarn da spor alanlarnda eksiksiz olarak uygulanmas temel önceliklerimizden. Üzerimize düen Spor Güvenlik Kurullarmz A kategorisindeki maçlar öncesinde kesinlikle vali bakanlnda, ayda bir de yine vali bakanlnda toplantlarn eksiksiz yerine getirecekler riskleri, alnacak tedbirleri deerlendirecekler. Bazen kontrol etmekte zorlandmz almalardan bir tanesi de sosyal medyadr. Sosyal medya üzerinde taknlklar ve tahrikler söz konusu. Bu konuda gerek Emniyet Genel Müdürlüü gerek Jandarma Genel Komutanlmzn oluturduu siber daire bakanlklar çerçevesinde izleyebilme ve bu konuda savclklara suç duyurusunda bulunabilme kabiliyetine sahibiz. Bunu da gerçekletireceimizi ifade etmek istiyorum. Özelikle tahrik içeren yorum ve yönlendirmelerde bunlarn içerisinde elbette olacaktr. Bir tedbir daha misafir takmlar bir baka ehre takmn desteklemek için giden taraftarlarn kendi ehirlerinden çkmasndan itibaren kendi ehirleri de dahil olmak üzere kontrol edileceklerdir. Yolculua baladklar an ve gidecekleri güzergahlar özelikle taraftara temsilcisi diye bir görevlendirmesi, kavram var. Bu kavram ayn zamanda güvenlik kuvvetlerimiz tarafndan salanacaktr. Üzerimize düen önemli alanlardan bir tanesi de özel güvenlik melessidir. Sahadaki özel güvenlik sorumluluumuz almyor. Özel güvenlik de bakanlklarmza bal. O açdan hem onlarn eitimi, nitelikleri, nicelikleri sorumluumuzdadr. Saha içi ve saha d koordinasyon için sorumlularn ortak hareket etmesi kararn da aldk. Deplasman yasa olayn yine spor il güvenlik kurullarnn insiyatifine brakacaz. Amacmz seyircilerin maçlar centilmence izlemesi. Valilerimizi, emniyet müdürlerimiz, belediye bakanlarmz forma giymeyecekler tarafszlk açsndan. Kamunun sorumlularyz görevimiz müsabakalarn centilmenlik içerisinde geçmesi ayn zamanda da seyri ho bir ekilde stattan çkm olmay temin etmektir. çocukluumuzda büyüklerimizin omuzlarnda izlediimiz maçlar hatrlyoruz o keyifle maçalarn izlenmesini salamak çocuklarmza verebileceimiz en güzle hediye diye konutu.

ADALET BAKANI GÜL: 6222 SAYILI KANUNDA REVZYONA GDLEBLR

Adalet Bakan Gül, Temel amacmz iddetin ortadan kalkmas, bu toplant dönüm noktas oldu. Keyifli bir seyir için gerekenleri yapacaz. 6222 sayl kanunda genel olarak bir eksiklik yok ama uygulamada ihtiyaç duyduumuz baz konularla ilgili revizyona gidilebilir. iddeti önleme tedbirleri kapsamnda spor alan kavram yasada geniletilebilir somut admlar ile ilgili çalmalar da balatacaz. Samsunda yaplan maç ile ilgili Samsun Cumhuriyet Basavclmzn tahkikat devam ediyor. Soruturma kapsamnda 4 kii hakknda yakalama karar çkarlmtr açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git