Sporda teknoloji "VAR"

Spor müsabakalarında önemli hataların azaltılması ve hakemlere yardımcı olması amacıyla birçok branşta teknolojiden faydalanılıyor.

Haberler 25.01.2017 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sporda elde edilen baarlarn yan sra uygulamaya geçirilen teknolojik programlar da sporcu, antrenör ve hakemlere önemli ölçüde yardmc oluyor.

Bilgisayar destekli program ve uygulamalarn büyük çounluu hakemlerin daha doru karar vermelerine imkan sunduu gibi, takm ya da sporcularn da daha az puan kayb yaayarak madur olmasnn önüne geçiyor.

Teniste ilk kez 2006 ylnda grand slam turnuvas ABD Açkta kullanlan ahin gözü (hawk eye), hakemlerin kararlarn kolaylatryor. ahin gözü, teniste topun içeride mi darda m olduuna ilikin sporcularn itiraz ve hakem kararnda önemli rol oynuyor. Uygulamayla sporcularn yan sra hakemler ve müsabakay tribünden veya televizyondan takip eden izleyiciler de topun içeride olup olmadn görebiliyor. Tenisçiler, 3 boyutlu (3D) bilgisayar simülasyonundan oluan ahin gözü sayesinde, hakemin kararna her sette 3 kez itiraz edebiliyor.

ahin gözü voleybolda ise topun içeride veya darda olmas, oyuncunun fileyle temas ve serviste çizgiye basmas durumlarnda hakemlere kolaylk sunuyor.

Basketbolda ise hakem, anlk gelien pozisyonlarda, masa görevlisinin önünde bulunan ekrandaki görüntüyü izleyip kesin bir karara varyor. Topun, oyuncunun elinden çembere doru çkt anda hücum süresinin ile oyun süresinin dolup dolmad, oyuncunun topa sahip olduu anda oyun alann snrlayan çizgilere basp basmad veya topun hangi oyuncudan çkt gibi durumlarda hakemin tereddütleri varsa ya da ut saati konusundaki anlamazlklarda, maç yöneten hakem saha kenarndaki ekrandan pozisyonu tekrar izleyerek karar veriyor.

Gürete de basketbol gibi video görüntüsünden yararlanlyor. Antrenörler, karara itiraz ettiinde minder ve masa hakemleri görüntüleri tekrar izleyerek itiraz edilen sporcunun lehine ya da aleyhine puan verebiliyor.

Atletizm ve binicilikte ise foto fini sistemi, ipi hangi atletin ya da atn göüslediini belirlemeye yardmc oluyor. Biti çizgisinde çekilen fotoraf, bilgisayar ortamna aktarlarak yar hangi sporcu ya da atn önde bitirdii tespit ediliyor.

- Futbol VAR tartyor

Futbol dünyas, son yllarda tartmal hakem kararlarnn en aza indirilmesi için farkl uygulamalar üzerinde çalyor.

Daha önce 5 ve 6. hakem gibi kale arkas hakem uygulamas denenen futbolda, yanl karar tartmalarnn giderilememesi üzerine yeni çalmalar gündeme tand.

Uluslararas Futbol Federasyonlar Birlii (FIFA) bata olmak üzere futbolun üst yönetimi, hakemlere yardmc olmas amacyla gelitirilen Video Yardmc Hakem (VAR) uygulamasna geçmeyi planlyor.

FIFA Bakan Gianni Infantinonun da üzerinde çalt VAR sistemi gol, penalt, krmz kart karar gibi önemli tartmal durumlarda hakemlerin daha salkl karar vermelerine yardmc olacak.

Video Yardmc Hakem sisteminde kontrol odasndaki iki hakemden biri maç analiz edip, gerektiinde hakeme bilgi verirken, dieri de oyunu takip edebilecek. Kontrol odasndan gelen bilgi üzerine, maç yöneten hakem, saha kenarndaki ekrandan pozisyonu izledikten sonra kararn verebilecek.

Stat çatsna yerletirilen yüksek kare çekim özelliine sahip kameralar, topun hareketlerini kayt altna ald bu bilgisayar sisteminde, topun çizgiyi geçip geçmedii bilgisini bir saniye içerisinde hakemin kol saatine titreimli olarak gönderebilecek.

Gol çizgisi teknolojisi daha önce Brezilyada düzenlenen 2014 FIFA Dünya Kupasnda, ahin gözü ise Fransada düzenlenen 2016 Avrupa Futbol ampiyonasnda (EURO 2016) kullanlmt.

Öte yandan VARa benzer bir uygulama ahin gözü teknolojisi futbolda, ngiltere Premier Liginde kullanlyor.

Ana Sayfaya Git