Sur'un "altın" kızları

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşayan Sultan, Esmer ve Zeynep Zilan kardeşler, babalarının antrenörlüğünde başladıkları kick boks ve muay thai sporunda başarılarıyla göz dolduruyor.

Haberler 21.08.2017 - 01:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kick boks ile muay thai antrenörlüü yapan Abdullatif Zilann üç kz, babalarndan esinlenerek spora balad. Babalarnn antrenörlüünde hazrlandklar müsabakalarda büyük baarlara imza atan Zilan kardeler, gelecekte yaptklar sporu hemcinslerine de öretmeyi amaçlyor.

Yaadklar 65 metrekarelik evde ve kentin açk alanlarnda babalaryla antrenman yaparak bu iki spor dalnda müsabakalara katlan Sultan 2 kez dünya birincilii, Esmer 3 kez Türkiye birincilii, Zeynep ise 1 kez Türkiye birincilii elde etti.

- Dier kzlarn da bu sporlar yapmasn istiyorum

Taylandda düzenlenen Muay Thai Dünya Gençler ampiyonasnda 9 rakibini eleyerek birinci olan Sultan Zilan (16), AA muhabirine yapt açklamada, 10 yandayken spora baladn ve zamanla kendini gelitirerek müsabakalara katldn söyledi.

Muay thai ve kick boksun bir savunma sporu olduuna deinen Sultan Zilan, insanlara zarar vermek için spor yapmadklarn aktard.

Diyarbakrda kzlarn bu sporu pek yapmadn dile getiren Sultan Zilan, Dier kzlarn da bu sporlar yapmasn istiyorum. Antrenman yerlerimiz pek yok, o yüzden neresi müsait olursa orada antrenman yapyoruz. Sabah uyandmzda ilk önce avlumuzdaki torbada antrenman yapyoruz, sonra dar çkp Surun etrafndaki parklarda çalyoruz. Daha sonra On Gözlü Köprüye gidiyoruz. Açk alanlarda antrenmanmz yapyoruz. diye konutu.

Geçen yl Rusyada düzenlenen Muay Thai Dünya Kupasnda genç kzlarda dünya ampiyonu olduunu belirten Sultan Zilan, bu yl da Taylandda düzenlenen müsabakalarda ayn baary yakaladn belirtti.

Sultan Zilan, unlar kaydetti:

Mart aynda Türkiye ampiyonas oldu, benim kilomda 34 sporcu vard. Orada Türkiye ampiyonu oldum ve milli takmla beraber Dünya ampiyonasna katlmaya hak kazandm. Taylanda gittim, benim kilomda 9 zorlu rakibim vard. Oraya ampiyon olmaya gittim. Hedefime ulatm ve ampiyon olup madalyam alarak ülkeme geldim.

- O kadar imkanszla ramen...

Dicle Üniversitesi Beden Eitim Meslek Yüksekokulu Antrenörlük Bölümünde okuyan Esmer Zilan (22) da 5 yldr muay thai ve kick boksla uratn belirterek, 3 defa Türkiye ampiyonu olduunu bildirdi.

Esmer Zilan, 17 yanda babasnn tevik etmesiyle spora baladn, hedefinin Türkiye ampiyonluu olduunu dile getirdi. Günün her saati sporla megul olduunu aktaran Esmer Zilan, öyle devam etti:

Babam ayn zamanda antrenörümdür, ne örendiysem ondan örendim. Ailecek bu sporla urayoruz. Sur içinde 65 metrekarelik evimizde kendi imkanlarmzla antrenman yapyoruz. Kz ve erkek kardelerimle antrenman yapyoruz. Babamz bizimle birebir ilgilendii için gelimemiz daha hzl oluyor. O kadar imkanszla ramen bu baarlar kimsenin elde edemeyecei eyler.

Müsabakalara ilk çktnda sürekli yenildiini aktaran Esmer Zilan, ylmayarak çaltn ve sonunda baarya ulatn vurgulad.

Esmer Zilan, çevremizdekiler bize Siz Surun içinde yetimi Diclenin altn kzlarsnz. diyor. Bizim ansmz babamzn antrenör olmas. çevremizde birçok kz bu ansa sahip deil. Eer bize bir spor salonu verilirse birçok kz ampiyon olabilir. ifadelerini kulland.

- Hedefim dünya ampiyonu olmak

Zeynep Zilan (17) da balarda antrenmanlarda çok zorlandn, muay thainin erkek sporu gibi göründüünü ancak kzlarn da bunu rahatlkla yapabildiini anlatt.

Kz arkadalarnn bu sporu yaptklar için kendilerine imrendiklerini dile getiren Zeynep Zilan, unlar kaydetti:

Sert bir spor ama insan alyor ve daha fazla spor yapmak istiyor. lk defa Türkiye ampiyonasna giderken çok zorlanmtm ve yenilmitim. Hrs yapp çalmaya baladm ve 2014te Türkiye ampiyonu oldum. imdi de 2018de düzenlenecek Türkiye ampiyonasna hazrlanyorum. Hedefim dünya ampiyonu olmak ve bunu baaracama inanyorum.

- çocuklarm bana özendi

Baba Abdullatif Zilan ise, küçüklüünde muay thai sporuna heves edip baladn ve zamanla antrenörlüe kadar yükseldiini söyledi.

Sur ilçesinde açt spor salonunun terör saldrlarndan dolay kullanlamaz hale geldiini dile getiren Abdullatif Zilan, öyle konutu:

Be çocuum var, spor yaptm görünce bana özendiler. Bana Baba bizi de çaltr. Biz de Türkiye ampiyonasna gideceiz. dediler. çocuklarm çaltrdm ve bölge, Türkiye ile dünya ampiyonluklarna kadar ulatk. çocuklarm kendi imkanlarmla çaltrdm. Bazen evde kum torbas açp çocuklarm çaltryordum. Hedefimiz, ülkemizi ve bayramz temsilen tekrar dünya ampiyonu olmak.

Yetkililerden kendilerine sahip çklmasn isteyen baba Zilan, zor artlar altnda çocuklarna bu baarlar yaattn vurgulad.

mkan salanrsa dier genç ve çocuklara da eitim destei verebileceini anlatan Abdullatif Zilan, baarlarndan dolay kzlaryla gurur duyduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git