TFF Başkanvekili Özdemir: "Türk futbolunun en önemli sorunlarından bir altyapıdır"

DİYARBAKIR'da, düzenlenen, "Anadolu Kulüplerinin Kurumsal Yönetim, Kalıcı Gelir Kaynakları, Altyapı Sorunları Ve Çözüm Önerileri" panelinde konuşan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanvekili Özdemir, "Bizim Türk futbolunu bir noktaya taşımak için en önem vereceğimiz konu altyapılara vereceğimiz önemdir" dedi.

Haberler 24.01.2018 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde Güneydou Spor Yazarlar Dernei (GSYD) tarafndan düzenlenen, Anadolu Kulüplerinin Kurumsal Yönetim, Kalc Gelir Kaynaklar, Altyap Sorunlar ve çözüm Önerileri konulu panele, TFF Bavekili Nihat Özdemir ile teknik direktör Ersun Yanal konumac olarak katld. Katlmn yüksek olduu dikkat çeken panelde konuan TFF Bakanvekili Özdemir, TFF olarak spor kulüplerinin dernek statüsünden daha çok irketleme yolunda yol almalarn istediklerini belirtirek, Eer bunlar irketleme yolunda yol alrlarsa, hepimizin bildii gibi çileri Bakanlnn denetimlerinden kurtulmu olurlar. Konu sadece ticari anlama gelmi olur. Daha rahat edecekleri görüündeyiz. Profesyonel liglerimizin tamamnda ancak 31 kulübümüz irketleme konusunda adm atarken, Dou ve Güneydouda ise sadece Diyarbekispor ile Batman Petrolspor kulüplerimizin irketleme yönünde adm attn görmekteyiz. Eer bir kulüp ister, irket ister dernek statüsünde olsun yapsn kurumsal hale getiremezse o kulübün hayatiyetinin devam etmesi çok zordur dedi.

Bakanvekili Özdemir, TFF olarak kulüplerin yaamas için ellerinden gelen her çabay gösterdiklerini de ifade ederek, 2017-2018 sezonunda deplasman ve yol konaklama, ambulans ve çeitli yardm isimleri altnda TFF 1inci Ligde her kulübümüze 8 milyon 400 bin lira aktardk. 2nci Lig kulüplerimize 845 bin, 3üncü Lig kulüplerimize ise her takma 785 bin lira aktardk. Bunun yan sra paraüt dediimiz bir sistem var. Allah hiçbir kulübümüze nasip etmesin. Bir takm Süper Ligden TFF 1inci Lige düerse oradan 2ye yada 3e düerse paraüt geliri altnda bir takma dütüü o yl paralar aktaryoruz diye konutu.

TÜRK FUTBOLUNUN EN ÖNEML SORUNLARINDAN BR ALTYAPI

Altyapnn Türk futbolunun en önemli sorunlarndan biri olduunu belirten TFF Bakanvekili Nihat Özdemir, Altyap Türk futbolu için en önemli sorunlarndan bir tanesidir. Bugün baktmz zaman öyle dönem oluyor ki; bir takmmz 11 yabancyla saha çkyor. 2 Türk futbolcu ile çkt günleri gördük. Bizim Türk futbolunu bir noktaya tamak için en önem vereceimiz konu altyaplara vereceimiz önemdir. Bugün Türkiyede 5 bin 90 amatör spor kulübü var. Bu 5 bin 90 spor kulübümüzünde 16 bin takm var. Amatör kulüpler büyükler katagorisinin yan sra U11den U19a kadar kadnlarda dahil olmak üzere çeitli katagorilerde faaliyet göstermektedir. Tüm katagorilerde bir sezonda yaklak 98 bin futbol maç yaplmaktadr. 2017 rakamlarna göre amatör futbol giderlerimiz bu yl 49 milyon 152 bin liraya gelmektedir eklinde konutu.

ERSUN YANAL: ALTYAPIDAN YETTRD OYUNCULARIN EN AZINI OYNATAN ÜLKEYZ

Teknik direktör Ersun Yanal ise Türk takmlarn yabanc futbolcu oynatma sorununa deindi. Yanal, Kbrstan sonra en çok yabanc futbolcu oynatan ligiz. Biz Avrupann en çok yabanc futbolcu oyanatan ligiyiz. Kbrs saymyorum. Altyapdan yetidirdii oyuncularn en azn oynatan ülkeyiz. 2011 ylnda Türkiyede yetien oyuncu says yüzde 49, oynama süreleri yüzde 46. Yüzde 54 yabanc meneili yetitirilen oyuncular oynuyordu. Bugün rakam yüzde 73e çkt. Türkiyede yetien oyuncu ise yüzde 27lere indi. Alttan oyuncu gelmeycek. 2024 ylnda Milli Takm hedef koyduk ve Türkiyede bir turnuva düzenleyeme kalkyoruz. Yüreimle inanyorum olacak ama oraya oynatacak oyuncu bulamayz dedi. Panel, TFF Bakanvekili Nihat Özdemir ile Ersun Yanala plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

Ana Sayfaya Git