Turizmde 600 milyar dolarlık kayıp

Korona virüsü salgınının en çok etkilediği sektörlerin başında yer alan turizmde kara tablo; Mevcut kayıp 600 milyar dolar, yıl sonuna kadar 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. 50 milyon çalışanın işi tehlikede.

Haberler 23.03.2020 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Turizm Forumu Enstitüsü (World Tourism Forum Institute) Bakan Bulut Bac, küresel dünyada sürekli seyahatlerin gerçekletirilmesi nedeniyle korona virüsünün çok hzl yayldn söyledi. Bac, turizme dair verilere sahip uluslararas kurululardan aldklar son verilerin ve yaptklar aratrmalarn ise çarpc sonuçlar ortaya koyduunu anlatt.

TOPLAM MALYET 28-29 TRLYON DOLAR

Halihazrda seyahat sektörünün yüzde 70inin durduunu belirten Bac, Küresel anlamda yllk turizm pazar 1,7 trilyon dolar. Uluslararas turizm yatrmclar, otel gruplar ve hava yollar irketleriyle sürekli görüüyoruz. Yaptmz aratrmaya göre turizmde u ana kadarki ekonomik kayp 600 milyar dolar. Rakamn yl sonunda en az 1 trilyon dolara çkmasn öngörüyoruz. Yani kayp korkunç boyutlarda. Turizmin etkiledii sektörlerle birlikte rakam 5 trilyon dolar olarak gerçekleecektir. Ayrca 50 milyon kiinin iini kaybetmesi bekleniyor dedi.

Bac, Mastercard, American Ekspress ve Visann verdii rakamlara göre ilk çkt andan bugüne kadar virüsün dünya ekonomisine verdii zararn 28-29 trilyon dolar olduunu vurgulayarak, bu rakamn da artacan bildirdi.

ZORLU BR SÜREç

Bac, hava yolu irketlerini ciddi krizler beklediini ifade ederek, baz havayolu irketlerinin halka arz yoluyla nakit skntsn gidermeye çaltn, bazlarnn daha önce yapacan duyurduu anlamalar askya aldn söyledi.

Skntnn sadece hava yolu irketleriyle snrl kalmayacan halihazrda Türkiyedeki otellerin bile doluluk orannn dibe vurduunu dile getiren Bac, yeni yatrmlarn durduunu, irketlerin personel çkarmamak için alternatifler üzerinde çaltn anlatt.

Bac, otellerin fitness, SPA, bar ve benzeri sosyal alanlarnn kapatldn ifade ederek, otellerin halihazrda sadece konaklama hizmeti verdiini aktard.

Turizmin en az 60 sektörü etkilediini dile getiren Bac, Bu konu ii zorlatryor. Temennimiz bir an önce ann bulunmas ve salgnn kontrol altna alnmas. Ancak ksa sürede böyle bir ihtimal gözükmüyor. Salgn kontrol altna alnsa dahi turizmde toparlanma kolay olmayacaktr yorumunda bulundu.

Ana Sayfaya Git