Türkiye olimpiyatlara umutla bakıyor

Karateden güreşe, cimnastikten haltere farklı branşlarda son dönemde uluslararası organizasyonlarda elde edilen başarılar, Tokyo Olimpiyatları öncesi umutları artırdı.

Haberler 02.06.2021 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk sporu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle yaanan pandemi döneminde irtifa kaybetmedi.

Gençlik ve Spor Bakanlnn destekleriyle çalmalarna devam eden milli sporcular, uluslararas organizasyonlarda önemli baarlara imza att.

Tokyoda, 23 Temmuz-8 Austos tarihlerinde düzenlenecek olimpiyatlar öncesinde gelen madalya haberleri yüzleri güldürdü.

- Türkiye, karatede Avrupann zirvesinde

Hrvatistann Porec kentindeki Avrupa Karate ampiyonasnda 6 altn, 2 gümü ve 1 bronz madalya kazanan Türkiye, genel klasmanda üst üste 4. kez ilk sray ald.

Milli sporcular Serap Özçelik Arapolu, Ali Sofuolu, Eray amdan, Meltem Hocaolu Akyol, Uur Akta ve Erkek Kata Milli Takm altn madalya kazanrken, Kadn Kumite Milli Takm ve Dilara Bozan gümü, Eda Eltemur bronz madalya elde etti.

Türkiyeyi Tokyo Olimpiyatlarnda temsil edecek olan milli sporculardan Serap Özçelik Arapolu, Avrupa ampiyonalarnda kariyerindeki 5. altn madalyasna ulat.

Karate Milli Takm, Porecte Avrupa ampiyonalar tarihindeki altn madalya rekorunu krd.

2013 ylnda Macaristanda ve 2017de Kocaelide yaplan ampiyonalarda 4 altn madalya kazanan Türkiye, Hrvatistanda 6 altn madalyaya ulat.

- Aye Begüm Onba ilki yaatt

Milli sporcu Aye Begüm Onba, Aerobik Cimnastik Dünya ampiyonasnda altn madalya kazanarak tarihi bir baarya imza att.

19 yandaki Red Bull sporcusu Aye Begüm, Azerbaycann bakenti Baküdeki organizasyonda bireysel kadnlar kategorisinde 21.850 puanla kürsünün zirvesinde yer ald.

Aye Begüm, böylece olimpik olmayan aerobik cimnastikte, büyükler kategorisinde organizasyon tarihinde Türkiyeye ilk madalyasn kazandrd.

sviçrenin Basel kentinde gerçekletirilen Avrupa Artistik Cimnastik ampiyonasndan ise milli sporcular iki madalyayla döndü.

Ferhat Arcan, paralel bar aletinde 15.300 puanla Avrupa ampiyonu oldu. Barfiks aletinde yaran Adem Asil ise 13.766 puanla bronz madalya ald.

- Basketbolda Avrupann en büyüü Anadolu Efes

THY Avrupa Ligi Dörtlü Finalinde Barcelonay malup eden Anadolu Efes, ampiyonlua ulaarak büyük bir baarya imza att.

Almanyann Köln kentinde düzenlenen Dörtlü Finalin ampiyonluk maçnda son finalist Anadolu Efes, Barcelonay 86-81 yenerek Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki bir numaral organizasyonunda ilk ampiyonluunu elde etti.

Adn basketbol tarihine yazdran Anadolu Efes, Fenerbahçenin ardndan Avrupa Liginde ampiyonlua ulaan ikinci Türk takm oldu. Sar-lacivertli takm, 2017de kupay müzesine götürmütü.

Türkiyenin kulüpler düzeyinde önemli baarya ulat basketbolda A Milli Erkek Takm, 29 Haziran-4 Temmuz tarihlerinde FIBA Erkekler Olimpiyat Elemelerinde mücadele edecek.

- Rza 10, Taha 8inci kez Avrupa ampiyonu

Milli güreçiler, Polonyann bakenti Varovada yaplan Avrupa ampiyonasn 8 madalyayla tamamlad.

Türkiyenin olimpiyatlardaki en önemli madalya umutlarndan Rza Kayaalp 10uncu, Taha Akgül ise 8inci Avrupa ampiyonluuna ulat.

Grekoromen stilde Rza Kayaalp altn, Ekrem Öztürk, Yunus Emre Baar ve Kerem Kamal gümü, Murat Frat bronz madalyann sahibi oldu.

Grekoromen stil 130 kilo finalinde Gürcü Iakobi Kajaiay 3-1 yenen Rza Kayaalp, kariyerindeki 10. Avrupa ampiyonluunu elde etti. En fazla Avrupa ampiyonluuna ulaan Türk sporcu unvannn sahibi olan Rza, kendisine ait rekoru gelitirdi.

Milli takm, erkekler serbest stil müsabakalarnda ise 2 altn ve 1 gümü madalya kazand. Bu kategoride Taha Akgül ve Süleyman Atl altn, Süleyman Karadeniz gümü madalyay boynuna takt.

2016 Rio Olimpiyatlarnda Türkiyeye tek altn madalyay kazandran milli güreçi Taha Akgül, Rus sporcu Sergei Kozyrevi yenerek 8. kez Avrupann zirvesinde yer ald. Taha, Avrupa güre tarihinde serbest stilde en fazla Avrupa ampiyonu olan güreçi unvannn da sahibi oldu.

- Avrupa Halter ampiyonasnda 17 madalya

Milli halterciler, Rusyann ev sahiplii yapt Avrupa ampiyonasnda 4 altn, 2 gümü ve 11 bronz olmak üzere 17 madalya kazand.

ampiyonada altn madalyalar Muhammed Furkan Özbek ve Daniyar smailovdan geldi.

Erkekler 67 kiloda podyuma çkan Muhammed Furkan Özbek, koparmada 145 kilo kaldrarak bronz madalya elde etti. Milli halterci, silkmede 178, toplamda ise 323 kiloluk derecesiyle 2 altn madalyann sahibi oldu.

Özbekistandaki Dünya Gençler Halter ampiyonasnda 2 altn ve 1 gümü madalya kazanan 20 yandaki Muhammed Furkan, ampiyonada elde ettii puanlarla Tokyo Olimpiyatlarna katlmay garantiledi.

Milliler, Dünya Gençler Halter ampiyonasnda 6 altn, 6 gümü, 6 bronz olmak üzere toplam 18 madalyaya ulat.

Müsabakalar sonrasnda ülke sralamasnda Kadn Milli Takm, 17 yl aradan sonra bir ilki gerçekletirerek 672 puanla birinci sray elde etti.

- Hakan Reçberden Avrupa ampiyonluu

Milli tekvandocular, Bulgaristann bakenti Sofyada düzenlenen Avrupa ampiyonasndan biri altn 5 madalyayla ayrld.

Erkekler 63 kiloda kürsünün ilk basamanda yer alan Hakan Reçber, büyüklerde kariyerinin ilk Avrupa ampiyonluunu yaad.

Sofyada kadnlar 53 kiloda Zeliha Ars ve 57 kiloda Hatice Kübra lgün gümü, 62 kiloda rem Yaman ve 67 kiloda Nur Tatar, bronz madalya kazand.

Yine Bulgaristanda yaplan Tokyo Olimpiyatlar Avrupa Kta Elemelerinde Türkiyeyi temsil eden Hakan Reçber, kota almay da baard.

Hakan Reçberin kazand kotayla tekvandoda Türkiyeyi temsil edecek sporcu says 5e yükseldi. Daha öncesinde kadnlar 49 kiloda Rukiye Yldrm, 57 kiloda Hatice Kübra lgün, 67 kiloda Nur Tatar ve +67 kiloda Nafia Ku, olimpiyatlara katlmaya hak kazanmt.

- Paralimpik yüzücülerden 6 madalya

Türkiye, Portekizin Madeira Adasnda düzenlenen 2021 Paralimpik Yüzme Avrupa ampiyonasn 6 madalyayla tamamlad.

Milli sporculardan Sevilay Öztürk 2 gümü ve 2 bronz, Sümeyye Boyac ise 1 gümü ve 1 bronz madalya elde etti.

- Bakan Kasapolu: Sporcularmz olimpiyatlarda bizleri gururlandracak

Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapolu, AA muhabirine, milli sporcularn elde ettii baarl sonuçlarla ilgili yapt açklamada, Biz, ülke olarak sporda pandemi dönemini adeta frsata çevirdik. Gerek bakanlmzn federasyonlarla, sporcularmzla ciddi iletiimi, gerek sporcularmzn hassasiyeti bu sürecin bir frsata dönümesini salad. deerlendirmesinde bulundu.

Bu yaz hem olimpiyatlarn hem de Avrupa Futbol ampiyonasnn düzenleneceini hatrlatan Kasapolu, öyle devam etti:

Son günlerde cimnastikten güree, karateden yüzmeye aldmz sonuçlar, son olarak Anadolu Efesin THY Avrupa Ligi ampiyonluu bizleri gururlandrd, mutlu etti. nanyorum ki pek çok branta sporcularmz, olimpiyatlarda bu yl bizleri gururlandracak. Onun ötesinde bu yaz bir de Avrupa Futbol ampiyonas finalleri var. Dolaysyla orada da milli takmmz yalnz brakmayacaz, maçlarnda onlarn yannda olacaz. Ben sporcularmza inanyorum.

Bakan Kasapolu, Biz, tüm bu alnan sonuçlar, gelen madalyalar öncü baarlar olarak görüyoruz. Daha büyük baarlar inanyorum ki çok ksa vadede gelecek. Spora yaptmz yatrmn, verilen emein karln alacaz. diyerek sözlerini tamamlad.

Ana Sayfaya Git