Uykuya yatan virüsler uyanırsa

Virüs yoluyla bulaşan bir hastalık olan Zona konusunda Türk Dermatoloji Derneği yönetim kurulu üyesi Dr. Sema Karaoğlu açıklamalar yaptı. “Tedavide ilk 2-3 gün çok değerlidir. Daha sonra yapılan tedaviler hastalığın normal seyrini etkilemez” diyen Karaoğlu hastalığın tanı ve tedavi yöntemleri konusunda şunları söyledi:

Haberler 06.10.2017 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batma, yanma ve ar ile balar

Zona, virüslerle bulaan bir infeksiyon hastaldr. Halk arasnda gece yan/ kuak hastal olarak da bilinir. Vücudumuzun sa ya da sol tarafnda yalnzca bir taraftadaha çok gövde ve ba ksmnda olmak üzere her alanda görülebilir. Hastaln oluaca bölgede önce hafif batma, yanma hissi ve ar ile balar. Ardndan kzark bir zeminde içi sv dolu kabarcklar halinde devam eder. Zona lezyonlar bir ip üzerine dizilmi gibidir.

SNR SSTEMNDE UYKUYA YATAN VRÜSLER UYANIRSA!

Kiinin Zona olabilmesi için çocukluunda suçiçei geçirmi olmas gereklidir. Zona ile suçiçeini yapan mikrop ayn mikroptur. çocukluk çanda suçiçei geçirildikten sonra virüsler omurgamzn sa ve sol iki tarafnda yer alan sinir köklerimize yerleir orada uykuya yatarlar. leride bir zamanda vücut direncimiz dütüünde, tekrar hastalk oluturmak için sinir kökünün birinden uyanp derinin yüzeyine kadar, sinir boyunca, siniri de tahri ederek deriye kadar ularlar. Hasta,o sinirin dalm alannda, önce ar hissetmeye balar. Daha sonra deride kzarklk ve sulu yaralar görülür. Bu dönem hastaln rahatça tan konulabildii dönemdir.

ÜZÜNTÜ VE STRES

Zona özellikle yal ve baklk sistemi zayflam kiilerde görülmekle beraber, her yata görülebilir. Gebeliin son 3 aynda su çiçei geçiren annelerin çocuklarnda Zona olabilir veya bebekken su çiçei geçirenler 10 ya öncesinde Zona olabilirler.

Üzüntü, sknt, ar stres, bedensel yorgunluklar, ateli hastalklar, güne yanklar, travma, ameliyatlar, vücut direncini düüren baka hastalklar

(HIV, lösemi, lenfoma ve baz kanserler vs), vücut direncini düüren ilaçlarn kullanm zonay hazrlayabilir.

BULAICI DEL

Zona lezyonlar sulu halde iken zona lezyonlar ile temas eden ve suçiçei çkarmam kiilere suçiçei bulaabilir. Kii eer suçiçei geçirmemise suçiçei hastal bulam olur.

Zona, sinir kökünden çkp siniri tahrip ederek deriye ulat için, o sinirin duyarlandrd alanda ar yapar. Hastalk deri lezyonlarnn görülmesinden yaklak bir hafta önce kuak tarznda ar ile balar. çocuklarda bu dönem çok görülmez. Ar bazen yanma ve batma eklinde, bazen kant, karncalanma eklinde, bazen çok iddetli ar eklindedir.Daha sonra döküntüler balar, hatta bazen o bölgeye ar kesici süren hastalar döküntüler çknca kremin allerji yaptn düünüp doktora allerji ikayeti ile bavururlar. Döküntüler hafif kzark bir deri üzerinde sulu sulu tanecikler eklinde balar ve sinirin dalm alann izler, 10 gün içinde de kuruyup siyahlaarak iyileir, bazen iz brakr. Ar bazen, özellikleyal ve/veya baklk sistemi düük hastalarda çok iddetlidir. çok sk olmamakla beraber bu arlar zona iyiletikten sonra da devam edebilir, bazen bir yla kadar uzayan arl dönemler olur.

TEDAVDE LK 3 GÜN ÖNEML

Zonal hastaya tan konulduktan sonra, hzla tedaviye balanr. Hastada mutlaka altta yatan bir neden olup olmad aratrlr. Zona tedavi edilse de edilmese de lezyonlarn ortalama 3 haftada geçtii bir viral hastalktr. Ancak tedavide ilk 2-3 gün çok deerlidir. Virüslere kar yaplan tedaviler bu dönemde etkilidir. Daha sonra yaplan tedaviler hastaln normal seyrini etkilemez. Tan konulur konulmaz tedaviye balanmas hastann hem daha rahatlamasn, hem daha çabuk iyilemesini, hem de komplikasyonlardan korunmasn salar. Tedavide virüslere kar ilaçlar, B vitaminleri, lokal pansumanlar, kremler ve ar kesiciler kullanlr.

Ana Sayfaya Git