“Aileler ve çocuklar dijital ayak izini öğrenmeli”

Özellikle pandemi döneminde çocukların dijital dünyaya esir kaldığı düşüncesinden yola çıkılarak ‘Ailede Dijital Denge’ konulu konuşma düzenlendi. Çocukların bilgisayar ve televizyon karşısında geçirdikleri sürenin uzamasına vurgu yapılarak, ailelerin dijital dengeyi nasıl kurması gerektiğine dair ipuçları paylaşıldı.

Haberler 17.05.2021 - 01:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekran karsnda geçirilen sürenin bir dengesi olmas gerektiine vurgu yapan Dr. Öretim Üyesi Elif Posos Devrani, zorunluluk ve sorumluluk snfna giren eitim süreçleri için harcanan online zaman için ailelerin esnek olabileceklerini ve normal bir süreç geçirmediklerini belirtti. Buna ek olarak, çocuklarn oyun amacyla ekran banda geçirecekleri sürenin ise bir snr olmas gerektiini belirten Devrani, uyku saatleri, ders saatleri, yemek saatleri gibi süreçleri sekteye uratmamak gerektiini ifade etti.

Süre konusunda rahat olunmas gerektiini ve yaanan süreçte zamandan çok içeriin önemli olduunu belirten Devrani u ifadeleri kulland:

Ekranda geçirilen sürenin yannda maruz kalnan içerik de en az süre kadar belirleyicidir. çerik ebeveynler tarafndan mutlaka denetlenmesi gerekmektedir. çünkü dijital dünyadaki çocuklar, eer dikkat etmezsek evde bile güvende olamazlar. Telefonda, tablette, bilgisayarda neler izlediklerini, hangi oyunlar oynadklarn, kimlerle iletiim halinde olduklarn bilmiyoruz. Eitim süresince ekran banda olsalar da en azndan seçilmi, okulun uygun gördüü özel içeriklerle güvenli bir ortamda olan çocuklarmz, serbest zamanda izledikleri videolar, oyunlar ve çizgi filmlerde bile birçok zararl içerie maruz kalabiliyor. Buna ek olarak birçok oyun içinde yer alan sohbet odalar, mesajlama eklentileri ve sosyal medya platformlar ile izlemenin ötesinde bir tehlike ile kar karya kalabiliyorlar.

EBEVEYN çOCUK LKS çOK ÖNEML

Ebeveynlerin çocuklarnn takip ettii kanallar, siteleri, fenomenleri tanmas, kimlerle mesajlatn bilmesinin önem tadn ifade eden Elif Posos Devrani, Bu aamada özellikle de çocuklar çok küçük deilse ebeveyn-çocuk iletiimi çok önemli, çünkü çocuun güvensizlik olarak alglayabilecei ebeveyn ilgisi istenilenin tam tersi bir etki brakabilir. Bu nedenle de çocuklarn bana bir ey geldiinde veya üzülecei bir durum yaandnda saklamay deil aile ile paylaabileceini düünecei bir iletiim ortam salanmas öneriliyor. Tüm risklerin farknda olmak, çocuumuzu tanmak, güven sarsmadan ne yaptn bilmek, takip etmek önem tayor. çünkü yasaklamak kalc bir çözüm olmuyor. Yasaklamak yerine yönlendirmek daha çok ie yaryor diye konutu.

Ailenin de çocuklarn da dijital okuryazarlk konusunda donanml olmas gerektiini belirten Devrani, Dijital ayak izimizin bizi nelerle karlatrabilecei konusunda bilinçlenmek, sosyal medyada yapt paylamlarla hangi haklarndan vazgeçtiini örenmek bunun temelini oluturuyor dedi.

ÖRETMENLER DJTAL DADI DEL

Ailelerin kendilerine ve çocuklarna yüklenmemeleri gerektiini de vurgulayan Dr. Elif Posos Devrani, Öretmenler kadar aileler de bu sürecin bir parças ancak öretmenleri dijital dad olarak görmek yanl olacaktr. Bu konuda velilerin farkndalnn arttrlmas gerekmektedir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git