İnternet kesintilerinde "VPN" tehlikesi

Siber güvenlik uzmanı Alper Başaran, internet kesintileri sırasında sosyal paylaşım sitelerine erişmek için kullanılan ücretsiz VPN hizmetlerinin, kişisel verilerin güvenliğini tehlikeye attığını bildirdi.

Haberler 06.11.2016 - 12:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baaran, vatandalarn internet kesintileri srasnda sosyal paylam sitelerine erimek için zaman zaman ücretsiz VPN hizmetlerini kullandklarna dikkati çekti.

VPN hizmetlerinin, kullancnn internetten yaltlm bir tünel ile yurt dnda bir sunucuya balanp, bu sunucu üzerinden internet kullanmalarna imkan verdiini belirten Alper Baaran, bu sayede internet denetiminin alabildiini kaydetti.

Baaran, ücretsiz VPN hizmetlerinin oluturabilecei tehlikelerin gözden kaçrlmamas gerektiini vurgulayarak, öyle devam etti:

VPN HZMETLER

Hiçbir ey ücretsiz deildir. nternette sunulan ve ücretsiz olan hizmetlerin bir çounda aslnda ödemeyi kiisel verilerimizle yapyoruz. Ücretsiz VPN hizmetlerinde de durum farkl deil. Üstelik bu tür hizmetleri kullandmzda bütün internet balantmz bu hizmeti veren sunucular üzerinden geçtii için iletiimimizin tamamn izleme imkan bulabilirler. Ücretsiz VPN hizmetlerinden doan ilk tehlike, hackerlarn ve baka ülke istihbarat servisleri tarafndan bilgi toplamak amacyla kullanlyor olmalardr. VPN hizmeti vermek için kurulan sunucu üzerinden geçen kullanc bilgilerinin, e-posta mesajlar ve dier yazmalarn izlenmesi ve kayt altna alnmas mümkündür.

SBER SUçLARDA

Ücretsiz VPN hizmetlerinin oluturduu bir dier riskin de VPN yapsna dahil edilen bilgisayarn siber suçlular tarafndan kullanlmas olduuna iaret eden Alper Baaran, ubat aynda bir VPN hizmetinin kullanclarnn bant geniliinin bir bölümünün çocuk pornosu da dahil olmak üzere çeitli gayrimeru faaliyetler yürüten bir oluuma kullandrld ortaya çkmt. Ücretsiz VPN kullanmann bizi bu suçlularn i birlikçisi durumuna düürme ihtimali de vardr. dedi.

Baaran, ücretsiz VPN ile sosyal paylam sitelerine ulamaya çallrken, kiisel verilerin, bankaclk bilgilerinin, e-postalarn ve kullancnn internetteki bütün hayatnn tehlikeye atlyor olabileceine dikkati çekerek, özellikle kimin tarafndan iletildii belli olmayan ücretsiz VPN hizmetlerini kullanrken bu tehlikeleri hatrlamakta fayda olduunu da sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git