Araçlar kendini park etmeyi öğreniyor

Yakın zamanda araçlara rutin park görevleri öğretilip, tek tuşla aracın kendi kendine park etmesi sağlanabilecek. Otoyollardaki sürüşlerde araç yönetimi otomatik "Seyir Şoförü"ne devredilebilecek.

Haberler 30.06.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Otomotiv dünyasnn son dönemde üzerinde durduu konularn banda otonom sistemler geliyor. Bu sistemler kullanlarak hayata geçirilen çözümler, sürücülerin zaman zaman zorlandklar park etme konusunda da önemli kolaylklar sunacak.

Dünyann en büyük uluslararas lastik ve orijinal ekipman tedarikçilerinden Continental, otomatik sürü konusunda yürüttüü çalmalar kapsamnda araçlara bamsz park etmeyi öretti.

Sürücülerin araç kullanmyla ilgili örenmeleri gereken en temel konularn arasnda park etmek yer alyor. Bu konu pek çok kii için güç ve çok da holanlmayan bir görev olmay sürdürüyor. Artan araç says ve park alanlarnn snrll park etme konusunda sürücülerin iini iyice zorlatryor.

Park etme konusundaki ihtiyaçlar dikkate alan Continental, en azndan tekrarlayan park etmelerde sürücüleri rahatlatacak bir çözüm gelitirdi.

Buna göre, Eitimli Park ilevi ile bir park etme süreci kaydedilip, saklanabiliyor. Söz konusu park etmenin tekrarnda, sürücü, arac kayda balad yere yakn bir yerde sürüp bir dümeye bastnda araç, önceden örenilen park etme sürecini bamsz olarak yerine getirebiliyor.

Eitimli Park ilevinde, aracn içinde bulunan sensör, kamera ve radarlar kullanlarak çevre alglanyor. Eitimli Park, araçlarda sensör teknolojisinin çoklu kullanmnn nasl etkin sonuçlar verebileceini göstermesi açsndan önemli bir örnek sunuyor.

- Araç park ederken sürücü seyredecek

Örenme sürecinde, yani rota manuel olarak ilk çaltrldnda, sistem sensör verilerinden çevrenin kesin bir haritasn üretiyor ve bu haritay saklyor. Araç bu harita kapsamndaki alanda olduunda, kesin konumunu belirleyebiliyor ve örenilen rotay otomatik olarak kullanabiliyor.

Sürücü, park etme prosedürünü etkinletirmeden önce araçtan çkabiliyor. Eitilmi Park bu ekilde hem sürücüyü skc bir rutinden kurtaryor hem de dar alanlarda park etmeye izin veriyor. Bu sayede sürücü, dar çkma konusunda da zorluk yaamyor.

Eitimli Park, 2 versiyon halinde sunulacak. lk versiyonda ksmen otomatikletirme salanrken, sürücünün denetimi gerekli olmaya devam edecek. Sürücünün bir dümeye veya cep telefonunda bir tua basmaya devam ettii sürece bu ilev aktif olacak. Bu versiyonun 2020de seri üretimde olmas bekleniyor. Bir sonraki gelitirme admnda, sürücü denetimi gerektirmeyen tamamen otomatikletirilmi çözüm sunulacak.

- çocuklar fark edip duracak

Eitimli Park sisteminde, birkaç park rutini depolanabilecek. Aracn park alanndan çkmas için de park etme prosedürü tersine çevrilebilecek.

Sistem, araçlara her park etme prosedürü için 360 derecelik çevre gözleme imkan salayacak. Bu sayede çevresel etkilere de daha duyarl olacak. Araç, çöp kutusu gibi engel tespit etmesi durumunda çarpmamak adna manevralar yapacak. Araç, çevrede oynayan çocuklarn tespit edilmesi durumunda ise duracak. çevresi tekrar engelsiz kaldnda park etme görevine devam edecek.

- Otoyolda direksiyona Seyir oförü geçecek

Continental, otoyollardaki uzun sürülerde sürücülere destek olmak için de Seyir oförünü de gelitirdi.

Sistem aktif hale getirildiinde, araç kontrolü sürücüden alnyor ve otoyol boyunca trafik koullar ve yönetmeliklerine uygun olarak sürü devam ettiriliyor. Sürücünün otoyoldan çkana kadar arac devralmas gerekmiyor.

Sürücünün salk sorunu ya da baka herhangi bir nedenle aracn yönetimini devralamamas halinde araç otomatik olarak güvenli ekilde durabiliyor. Bu ilev, 2020de üretim için hazr olduunda Seyir öförünün bir parças olarak kullanma sunulacak.

- Robo taksi CUbE yola çkyor

Continental, özellikle ehirlerde oförsüz mobiliteyi salamak için bir demo arac üretti.

irket, CUbE (Continental Urban mobility Experience) adl verilen robo taksiyi Frankfurt bölgesinde denemeye hazrlanyor.

Denemeler, karmak ve gerçekçi bir rota için optimum koullar salayan sokak levhalar, trafik younluu, yaya geçitleri ve bordürler gibi tipik bir ehir altyaps içeren bölgede gerçekletirilecek.

Araçta kullanlan teknolojinin birçok yönü, bugünün seri üretim araçlarna monte edilmi sürücü yardm sistemleri ve sensörlere dayanyor. Bunun yannda lazer sensörü gibi yeni teknolojiler de kullanlyor. Bu sistemler sayesinde aracn tamamen özerk kontrolü salanacak.

oförsüz yolcu tamaclna bir çözüm olarak düünülen robo taksilerin, trafik younluu, kaza, hava kirlilii ve park etme gibi sorunlarn çözümüne olumlu katkda bulunmas bekleniyor.

Ana Sayfaya Git