Bir oyun neden kameranıza erişmek ister?

Siber güvenlik uzmanı Halil Öztürkci, uygulama marketlerinden indirilen uygulamalar hakkında uyarıda bulundu. Öztürkci, online bankacılıkta şifre işlemlerine dikkat çekti.

Haberler 30.10.2016 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kayna belli olmayan kimi uygulamalar telefonumuza yüklememiz halinde, kötü niyetli kiilerce ortam dinlemesi yaplabiliyor, telefondaki mesajlara eriilip bu mesajlar bakas tarafndan yantlanabiliyor, banka bilgileri dahil kullanclarn tüm veri ve bilgileri depolanabiliyor.

Konuya ilikin açklama yapan Siber Güvenlik Uzman Halil Öztürkci, Applen bu ii çok sk tuttuunu söyledi. Öztürkci, Android tarafnda ilerin biraz daha skntl olduunu, Googlen markete koyulan uygulamalar Apple kadar sk kontrol etmediini anlatt.

BR OYUN NEDEN KAMERAYA ERMEK STESN?

Risklerin büyük çounluunun Android tarafnda bulunduunu aktaran Öztürkci, u bilgileri verdi:

Örnein bir oyun uygulamas, sizin SMSlerinizi okuma, sizin adnza telefon çars açma ya da gelen çarlar yantlama gibi, normalde ihtiyac olmayacak haklar istiyor. Bunun temelinde iki farkl sebep var, birincisi yazlmcnn tembelliidir, ikincisi bilerek uygulamann içine daha sonradan kullanlmak üzere yükseltilmi hak isteme eylemi yapmak. Sradan bir oyun ihtiyac olmad halde neden sizin kameranza ya da mikrofonunuza erimek istesin?

ORTAM DNLEMES YAPABLRLER

Kayna belirsiz ya da kötü amaçl yazlan uygulamalarn ne gibi zararlar verebilecei konusunda da bilgi veren Öztürkci, öyle devam etti:

Sizin telefonunuzdaki mailleri okuyabilir, lokasyon bilginizi alabilir, mikrofon açp ortam dinlemesi yapabilir, telefonlarnzn arasna girip konumalarnz kaydedebilir, size gelen SMSleri kopyalayabilir hatta SMSleri kendisi de yantlayabilir. Bu geçmite karmza çkt.

BANKACILIK UYARISI

Bankaclk sitesine siz giri yapmak istediinizde, özellikle cep telefonuna gelen, kimlik dorulama için kullanlan ifrenin sizin hiç haberiniz olmadan, zararl kod tarafndan okunup saldrgana gönderildiini ve sizin SMS kutunuzdan silindiini biliyoruz. Yani sizin hiç haberiniz olmadan yüklediiniz bir uygulama size gelen SMSi baka birine gönderiyor ve sizin telefonunuzdan bu SMSi siliyor. Bunun örneini gördük.

Ana Sayfaya Git