BTK'dan "Mavi Balina" oyunu uyarısı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye'de ve dünyada intiharlara yol açtığı belirtilen "Mavi Balina (Blue Whale)" oyununun çocuklar ve gençler için yarattığı tehlikelere ilişkin aileleri uyardı.

Haberler 17.09.2017 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BTKdan yaplan açklamada, Mavi Balina adl katil oyunun dünyada 130 gencin intiharna sebep olduu, çocuklar ve gençleri tehdit ettii bildirildi.

Türkiyede yaanan intihar vakalarna da iaret edilen açklamada, BTKnn konuyla ilgili tespitleri paylald.

Açklamaya göre oyun, tarayc tabanl deil ve sosyal medya gibi ortamlarda oyun yöneticisi tarafndan gizlice gönderilen linklerle çocuklara ulayor. Oyunun engellenmesine yönelik standart bir adresi bulunmuyor. Oyun, kullanclar arasnda özel linkler paylalarak oynatlyor.

Ailelerin, çocuklarnn internette ve sosyal medyada oynad oyunlardan yaptklarndan mutlaka haberdar olmas gerektii vurgulanan açklamada, u uyarlarda bulundu:

Oyunu oynamak isteyen kiilere, sözde oyunun yöneticisi görünümündeki internet korsanlar tarafndan virüs içerikli bir link gönderiliyor. Gönderilen bu linkle kiisel bilgileri oltalama (Phishing) yoluyla çalnan gençler yakn çevrelerindeki kiilerle ilgili tehdit, antaj ve siber zorbala maruz kalyorlar. Oyuna katlan kiilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece saatlerinde yaplmas istenen çeitli ve ürkütücü görevlerle ruh salklar bozuluyor. 50 gün boyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kiiler üzerinde yanl deer yarglar ve deersizlik hissi uyandrlyor son görev olarak intihara yönlendirme salanyor.

BUNLARA DKKAT EDN

Açklamada, günümüzde modern hayatn ve dijitallemenin etkisiyle çocuklarn ve gençlerin internette yalnz geçirdikleri sürenin arttna deinilerek, Günümüzde çocuklarn evde bilgisayar banda olmalar onlarn güvende olduklar anlamna gelmiyor. deerlendirmesinde bulunuldu.

Dikkat edilmesi gereken konular ise öyle sraland:

- çocuklarn sosyal medya ve internet ortamnda bu tarz tuzaklara düüp, üzücü olaylarn yaanmamas için aileler, çocuklarnn internet kullanma alkanlklarn mutlaka takip etmeliler.

- Aileler, çocuklarn oynadklar oyunlar mutlaka birlikte belirlemeliler.

- Oyun banda ve internette geçirilen sürenin snrlandrlmas ve oyunun çocuklarn yana uygun olmas gerekir.

- nternet ortamnda bilinmeyen yabanclara kar üpheyle yaklalmas ve bu kiilerin hayat açsndan tehlikeli sonuçlar dourabilecei çocuklara mutlaka anlatlmal.

- Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklamlar sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almal, çocuklarn sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylam alarnda onlarla arkadalk ederek, internet admlarndan haberdar olmallar.

Ana Sayfaya Git