Bu gurur hepimizin! Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülünü kazandı!!!

ABD’li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte, DNA alanında yaptığı çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar’ın doğup büyüdüğü Savur İlçesi’nde büyük bir sevinç yaşanıyor.

Haberler 07.10.2015 - 19:22 Son Güncelleme : 07.10.2015 - 19:22

ABDde Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümünde ders veren 69 yaşındaki Prof. Dr. Aziz Sancarın doğup, büyüdüğü Mehmet Sait Erdem Caddesindeki 3 katlı tarihi taş eve, haberin alınmasıyla Türk bayrağı asıldı. Okuma- yazma bilmeyen anne- babanın 8 çocuğundan biri olan Prof. Dr. Aziz Sancarın geçmişte kullandığı kitapların halen evde olduğu görüldü.

Prof. Dr. Aziz Sancarın doğup büyüdüğü evde yaşayan yeğeni Abdulgani Sancar, amcasının çok çalışkan olduğunu ve orta okuldan sonra Savurdan ayrıldığını söyledi. Amcasının Nobel aldığını internetten öğrendiklerini anlatan yeğen Sancar, amcasının bu başarısıyla gurur duyduklarını ifade etti.

Prof. Dr. Sancarın ilkokul ve ortaokuldayken mum ışığında, zor şartlarda, azimle ders çalıştığını söyleyen diğer yakınları da yakınları, Dünyanın en prestijli ödülünü alması bizleri gururlandırdı. Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde bitirdi. Sonra ABye gitti dedi. Savur Belediye Başkanı Mehmet Aydın Alökmen ise hemşehrilerinin başarısıyla gurur duyduklarını ve kendisini tebrik ettiğini belirterek, Savur tarihi bir ilçedir. Buradan çok sayıda bilim adamı çıkmıştır. Zor şartlara rağmen insanların azim göstermesi ve sonunda böyle ödüllendirilmesi bizi mutlu etmiştir dedi.

SANCAR: O DÖNEM BU İMKANLAR YOKTU

Nobel Kimya Ödülüne layık görülen 3 kişi arasında yer alan Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiyede yüksek derecede temel bilim yapma olanağı olmadığından 1974de ABDye gittiğini belirterek, O dönemde temel bilimlerde imkanlar sınırlıydı. Ancak artık Türkiyede imkanlar var, temel bilimlere büyük yatırımlar yapılıyor. Umarım Türkiyede Avrupa ve Amerika seviyesinde temel araştırma yapılacak, 5-10 yıl içinde Türkiyede nobel kalitesinde Türk bilim adamları olacak ve o düzeyde temel bilim araştırması yapılacak diye konuştu.

İzmir 9 Eylül Üniversitesinde Genom Merkezinin açılışında bulunduğunu aktaran Sancar, Oradaki araştırmacılarla konuştum. Türkiyede bilim iklimini çok beğendim ifadesini kullandı.

KANSER TEDAVİSİNE ETKİLİ OLMASI BEKLENİYOR

Nobel ödülü almasına konu olan bilimsel araştırmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sancar, şöyle konuştu: Araştırmalarımız DNA onarımı üzerine. çalışma, hem kanserin önlenmesinde hem de bazı kanser tedavilerinde önemli bir buluş. O nedenle Nobele layık görüldü. çalışmanın kanser tedavisine etkisi olması bekleniyor. Şu anda buluşun, kanser tedavilerine etkisini kestirmek güç ancak bir etkisi olacağına eminim. Zaten Nobel ödülünün manası bu. çünkü gelecekteki kanser tedavilerindeki gelişmelere katkısı olması bekleniyor.

KANSER TEDAVİSİNDE NE ZAMAN KULLANILACAK?

çalışmasının ileriye dönük kanser tedavilerinin ne yönde değiştirmesinin beklendiğinin sorulması üzerine Sancar, Buluşumuzu, kanser tedavisinde kullanmak üzere ABDli onkologlarla çalışıyorum. Ondan bir neticede aldığımızda etkisi tabii ki Türkiyede de olacak ve kullanılacak diye konuştu.

çalışmasının kanser tedavisinde kullanılmasının ne zaman olacağını tahmin etmenin zor olduğunu belirten Sancar, En az 5 yıl alır dedi.

Sancar, temel bilimlerdeki buluşunun kişiye özgü tedavi yönünde olduğunu ancak kesin bir şey söylemek için erken olduğunu belirterek, Mayıs ayında bir yöntem geliştirdik. Kişiye özgü tedavide uygulanabilecek bir yöntem. Ancak hala üzerinde çalışıyoruz ifadesini kullandı. İsveçin başkenti Stocholmde gerçekleştirilecek Nobel ödül töreninin ardından Türkiyeye gelebileceğini söyleyen Sancar, Türk bilim insanlarına mesajının sorulması üzerine, çok çalışın. Bilim güzeldir ancak sabırlı ve dayanıklı olmak lazım dedi.

HDPLİ SANCAR: çOK SEVİNDİM

Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancarın akrabası olan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, bu habere çok sevindiğini söyledi. Mardinin Nusaybin İlçesindeki olaylarla ilgili çalışma yürüten HDPli Sancar, şunları söyledi:

Aziz Sancar, babamla kuzen olurlar. Babamın amcasının çocuğudur. Biz Amca olarak biliriz. Aile bağlarımız yakındır, sıkıdır. Geniş bir aileyiz zaten. Ben gençliğimden, çocukluğumdan adını duyardım. Erken zamanda yurt dışına çıktı. Maalesef kendisiyle ortak ortamlarda çok fazla bulunamadık. Kendini bilime adamıştı. Benim ailem Nusaybine gelmişti ancak ailenin büyük kısmı Savurda kaldı. Aziz Sancar da Savurda büyüdü. Ortak anılarımızın olmayışının sebebi de bizim Nusaybinde ailenin büyük bölümünün ise Savurda kalmasıdır. Daha sonraki yıllarda burada karşılaştık elbette aile toplantılarında. Türkiyeye ziyarete geldiğinde en son Koç Bilim Ödülü aldığında 3 ya da 4 yıl oldu galiba, bir aile toplantısında karşılaşmıştık. Ailenin diğer fertleriyle, ağabeyleriyle yakın bağlarımız şüphesiz devam ediyor. Ben çok mutlu oldum, açık söyliyeyim; insanlık adına gurur duydum, ailem adına gurur duydum, memleketim adına gurur duydum. Bütün bunların çok sevindirici olduğunu tekrar, tekrar söylememe gerek yok. Gerçeketen insanlık için bu kadar emek sarf eden, hayatını bu çalışmalara adamış bir insanla akraba olmak, aynı topraklarda büyümüş olmak, aynı aile bağlarında yetişmiş olmak, beni gururlandırıyor.

Saat farkı dolayısıyla Aziz Sancara ulaşamadığını söyleyen Mithat Sancar, Benim de burada yoğun programım var. Tabi ağabeyleriyle, onlar da amcam olur, görüştüm. Kendisiyle de ilk fırsatta görüşüp bu duygularımı paylaşacağım. Hayırlı olsun diyorum, kendisini yürekten kutluyorum. Aileye, böyle bir mutluluk, insanlığa böyle bir mutluluk kattığı, memleketine böyle bir gurur verdiği için de kendisine müteşekkiriz diye konuştu.

Kaynak:Hürriyet

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır