İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz hafta Suriyeye gerçekleştirilen saldırılarda çıkan çatışmada yaralanan İsrail askerleri tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti. Netanyahu, yaptığı konuşmada, Suriyenin yapmasını beklediğimiz şey, Şamdan (İsrailin kontrolündeki) tampon bölgeye kadar, Hermon Dağı da dahil olmak üzere silahsızlandırılmış bir tampon bölge oluşturmasıdır. İsrail vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için bu bölgeleri elimizde tutuyoruz ve bu bizim yükümlülüğümüzdür. Bu ilkeleri iyi niyetle ve anlayışla ele alarak Suriyelilerle de bir anlaşmaya varılması mümkündür, ancak her halükarda ilkelerimizden ödün vermeyeceğiz ifadelerini kullandı.
Trump uyarmıştı
Netanyahunun açıklaması, ABD Başkanı Donald Trumpın sosyal medya üzerinden İsraili Suriyeyi ve yeni yönetimi istikrarsızlaştırmaması konusunda uyarmasının ve kısa süre sonra Netanyahu ile telefon görüşmesi yapmasının ardından geldi. Trump, Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara liderliğindeki Suriyedeki gelişmelerden çok memnun olduğunu ifade etmişti.
Suriye ile bir anlaşmaya varılabilir
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye ile anlaşmaya varılabileceğini, ancak ilkelerinden ödün vermeyeceklerini ifade etti. Netanyahu ayrıca Şam'dan İsrail'in işgal ettiği tampon bölgeye kadar silahsızlandırılmış bir bölge oluşturulması şartını öne sürdü.
Haberler 03.12.2025 - 09:18 Son Güncelleme : 03.12.2025 - 09:18