Dijital hırsızlık artıyor, önleminizi alın!

2020 yılı başlarında Çin’de başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüsü dolayısıyla Türkiye’deki KOBİ’ler de uzaktan çalışma sistemine geçmeye -daha doğrusu- alışmaya çalışıyor. Ancak bu sistem birçok güvenlik riski taşıyor. Sonicwall güvenlik duvarı yetkili satıcı ve servisi Max Bilgisayar konuyla ilgili dikkat çekici tavsiyelerde bulundu.

Haberler 05.11.2020 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk bilgisayar virüsü 1982 ylnda disketlerden bilgisayara bulamaya balad. Bu vesileyle bilgisayarclar artk yararl programlarn yannda virüs gibi bilgisayar ve verilere zarar verebilecek uygulamalar da olacan kefetmeye balad. Tabi bilgisayar donanmlar, yazlmlar gelitikçe bunlara karn virüsler de gelimeye balad.

Donanmsal olarak zarar veren ilk virüs herkesin bildii mehur çernobil virüsü. 1998 ylnda çkan bu virüs Windows 95 ve 98 kullanan bilgisayarlarn BIOSlarn bozarak bilgisayar çalmaz hale getiriyordu. Kullanclar bu durumdan sonra artk virüsleri oldukça ciddiye almaya baladlar.

Daha sonralar virüsler günden güne evrilmeye balad. Kötü niyetli programclar, patronlarndan intikam almak isteyenler, tabiri yerindeyse psikopatlar, ya sistemlere zarar vermek ya kendilerini kantlamak ya da veri çalarak para kazanmak için TROJAN dediimiz bi çeit virüs de saylabilecek programlar internet yoluyla yaymaya baladlar.

te tam da bundan sonra siber güvenlik devreye girdi ve firmalar ard ardna internet güvenlik duvar denilen donanmsal ve yazlmlar ürünler çkarmaya balad. Bunlarn öncülerinden ve ayn zamanda Türkiyede en çok tercih edilen marka SONICWALL.

Sonicwall güvenlik duvarnn Diyarbakr ve çevre illerinde sat ve desteini veren Max Bilgisayar yetkilileri 2020 ylnda kobilerin ekonomilerine geçmi yllara nazaran çok daha fazla zarar veren siber saldrlara kar iletmeleri uyard.

Eskiden siber saldrlarda kullanclarn verileri ifrelenir ve fidye istenirdi. Ancak son dönemde aldmz bilgilere göre saldrganlar kurbann verilerini hem ifreliyor hem de kopyalarn kendilerine alarak antaj yapyorlar. Açklamasn yapan Max Bilgisayar, özellikle ticari program ve internet kullanan iletmelerin muhakkak orijinal program, antivirüs ve güvenlik duvar kullanmalar gerektiinin altn çizdi.

SonicWall firmasnn bu yl çkard rapora göre birçok iletme bu saldrlar sonucu müteri kayb yaad. Gectigimiz yilin 3 ceyreginde 5123 Ryuk tipi Fidye Isteme saldirici gerceklesmisken, bu yilin 3. Ceyreginde bu rakam 67.3 milyona ulasti. çünkü böyle bir saldrnn duyulmas iletmenin güvenilirliini de zedeliyor. Daha geçtiimiz ayda Türkiyenin en büyük biliim firmalarndan birinin sistemlerine szld ve binlerce kiinin verileri çalnd.

Bu pandemi döneminde iletmelere her türlü destei saladklarn vurgulayan Max Bilgisayar, özellikle siber güvenlik alannda ne yaplmas anlamnda KOBlere her türlü yardm yaptklarn ve 31 Aralk 2020 tarihine kadar dileyen irketler için ücretsiz siber güvenlik raporu hazrlayabileceklerini belirtti.

Konuyla ilgili olarak www.maxbilgisayar.com adresinden ve 412 228 64 42 numaral telefondan bilgi alnabilir.

Ana Sayfaya Git