Geleceğin mesleği "siber güvenlik uzmanlığı"

Geleceğin mesleklerine dair araştırma ve öngörüler yakın gelecekte bilişim sektöründeki en parlak mesleklerin başında siber güvenlik uzmanlığı olduğunu ortaya koyuyor.

Haberler 19.06.2018 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tahminlere göre önümüzdeki iki yl içinde, elektrik - su sayac gibi ölçüm cihazlarndan, duman dedektörü gibi sensörlere kadar 47 milyar cihazn internete bal hale gelecei Nesnelerin nterneti devrimi balayacak. Otomobil firmalar da 2020 ylnda en az bir sürücüsüz modelini pazara sunacan ilan etmi durumda. Yapay zeka, robotlar, artrlm gerçeklik gibi teknolojiler de büyük ilerlemelerin yaand dier alanlar arasnda yer alyor.

2030 ylna kadar dünya genelinde 800 milyon iin otomasyon ile yaplaca ve insanlarn isiz kalaca tahmin ediliyor.

Türkiyede 25 bankann yan sra kamu ve özel sektörden 430dan fazla kuruma BT güvenlik hizmetleri sunmakta olan Platin Biliimin Sat Direktörü Pnar Bamyac, meslek seçimi yapacak gençlere biliim teknolojileri alannda gelecein en geçerli meslekleri arasnda yer alacak olan siber güvenlik uzmanl, bilgi güvenlii mühendislii, siber güvenlik analistlii ve güvenlik yönetimi uzmanl mesleklerini seçmelerini tavsiye ediyor.

Biliim teknolojileri alannda yaanan gelimelerin önemine deinen Bamyac öyle devam etti; Yakn zamanda hemen her nesne internete bal hale gelecek. Otomobiller, otobüsler, yük tama araçlar, gemiler sürücüsüz olacak, yapay zeka ile otonom çalabilecek ve internete bal hale gelecekler. 20 yl sonraki dünya bugünkünden çok farkl olacak. Gençlere bugünden kendilerine yatrm yapmalarn ve siber güvenlik uzmanl, bilgi güvenlii mühendislii, siber güvenlik analistlii ve güvenlik yönetimi uzmanl gibi siber güvenlik ile ilgili meslekleri tercih etmelerini öneriyorum. Gelecekte siber saldry yapanlar da siber güvenlik uzmanlar da yapay zeka teknolojisinden yararlanacaklar. Siber güvenlik uzmanlarnn asker olarak yer ald siber savalar dönemine girmi bulunuyoruz. irketlerin, kamu kurumlarnn, ülkelerin siber güvenlik uzmanna olan ihtiyac hlen karlanabilmi deil. u an Türkiyenin acilen 21 bin siber güvenlik uzmanna ihtiyac bulunuyor. Önümüzdeki 5 ylda ise bu ihtiyaç 30 bini aacak.

Yllk net kazançlar 50 bin lira ile 120 bin lira arasnda deien siber güvenlik uzman olmak için bilgisayar mühendisi olmak ya da üniversitelerin verdii sertifikal eitimleri almak gerekiyor.

EMEA bölgesinde yaanan siber saldrlarn yüzde 24ünün hedefinde bankalar yer alyor. Asya Pasifik ülkelerinde bu oran yüzde 39 düzeyinde iken küresel ortalamada yüzde 20 ile en yüksek risk altnda bulunan sektör finans sektörü. Türkiyenin de içinde yer ald EMEA bölgesinde gerçekleen siber saldrlarn ikinci öncelikli hedefi ise kamu kurumlar durumunda. Kamu kurumlarna yaplan saldrlarn oran Amerika ktasnda yüzde 6 ve Asya Pasifik ülkelerinde yüzde 7 orannda iken, EMEA bölgesinde saldrlarn yüzde 18i kamu sektörüne yönelik gerçekleiyor. EMEA bölgesindeki siber saldrlarn hedefindeki üçüncü sektör ise yüzde 12 orannda i dünyas oluyor. dünyasna yönelik saldrlarn küresel ortalamas ise yüzde 16 düzeyinde bulunuyor.

Ana Sayfaya Git