6 milyar liralık kredi ve hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı, üretime başlanan 13 organize tarım bölgesindeki (OTB) projelere bugüne kadar güncel fiyatlarla 6 milyar lira tutarında kredi ve hibe desteği verdi.

Haberler 25.11.2025 - 11:38 Son Güncelleme : 25.11.2025 - 11:38

AA muhabirinin Bakanlık verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiyede OTB sayısının artırılması ve bu bölgelerin ülke geneline yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ediyor.

Gerek bitkisel gerekse hayvansal üretimi artırmak üzere tesis edilen organize tarım bölgeleriyle, Türkiyenin ihtiyacı olan ürünlerin tüketicilere uygun şartlarda, uygun fiyatlarda ulaştırılması amaçlanıyor.

Türkiyede 42 ilde 61 OTB projesinin yatırım çalışmaları sürerken bu bölgelerden 45ine tüzel kişilik kazandırıldı.

Tüzel kişilik kazanan OTBlerin 20si hayvansal, 24ü bitkisel üretim ve 1i ise su ürünleri yetiştiriciliği alanında faaliyette bulunacak. Bitkisel üretim alanında faaliyet gösteren bölgelerin 15i ise jeotermal sera organize tarım bölgesi statüsünde yer alıyor.

- 13 bölgede faaliyete geçildi

Altyapı çalışmaları tamamlanan 14 OTBnin 13ünde üretime geçildi. Bu bölgeler, Ankara-çubuk, Gaziantep-Oğuzeli, Amasya-Suluova, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ-hayvan ürünleri, Eskişehir-Beylikova, Denizli-Sarayköy, Aydın-Efeler, Samsun-Bafra, Zonguldak-çaycuma, Kars ve Elazığ-Cevizdere olarak sıralandı. Malatya-Yazıhan Besi OTBde yatırımcıların üstyapı inşaatı çalışmaları devam ediyor.

Ağrı-Diyadin, Kastamonu-Devrekani, İzmir-Dikili, Adana-Karataş, Erzincan, İzmir-Bayındır, Balıkesir-Gönen, Kütahya-Simav, Balıkesir-Edremit ve Şırnak-Silopi olmak üzere 10 OTBde altyapı inşaatları aktif olarak sürüyor.

- OTBlerde 8 bin kişiye istihdam sağlandı

Bugüne kadar faal 13 OTB projesine, güncel fiyatlarla 6 milyar lira tutarında kredi ve hibe desteği sağlandı. Bu OTBlerde 8 bin kişiye doğrudan istihdam oluşturuldu.

Bu tarım bölgelerinde yılda 30 bin ton yaş meyve ve sebze üretimi gerçekleştirilirken 120 bin büyük başlık besi hayvanı varlığı bulunuyor.

Organize tarım bölgeleriyle her yıl ekonomiye 15 milyar lira katkı sağlanıyor.

Balıkesir-Gönende kurulan bölge, tamamlandığında dünyanın en büyük jeotermal sera organize tarım bölgesi olma özelliğine sahip olacak. Projenin altyapı inşaatına haziran ayında başlandı.

Ana Sayfaya Git