İletişim Başkanlığı 83 milyonun kişisel verilerine ulaşabilecek

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın tüm kamu kurum ve kuruluşlarından 83 milyonla ilgili tüm bilgilere ulaşma yetkisine onay verdi. Karara itiraz eden Başkan Zühtü Arslan'ın da aralarında olduğu 5 üye, İletişim Başkanlığı’nın eline geçecek kişisel verilerin korumasız kalacağı uyarısında bulundu.

Haberler 17.06.2021 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

24 Temmuz 2018de çkarlan 14 Nolu letiim Bakanl Tekilat Hakknda Cumhurbakanl Kararnamesinin 17. Maddesinde, letiim Bakanlna bütün kurumlardan istedii bilgileri alma yetkisi verilmiti. Bu maddede, Bakanlk, görevleri ile ilgili olarak gerekli gördüü bilgileri bütün kamu kurum ve kurulularndan ve dier gerçek ve tüzel kiilerden dorudan istemeye yetkilidir. Kendilerinden bilgi istenen bütün kamu kurum ve kurulular ile dier gerçek ve tüzel kiiler bu bilgileri istenilen süre içinde öncelikle ve zamannda vermekle yükümlüdürler düzenlemesi yer almt.

CHP DAVA AçTI

CHP, düzenlemedeki gerekli gördüü bilgileri ibaresinin anayasaya aykr olduu, temel hak ve özgürlüklere ilikin konularn Cumhurbakanl Kararnamesi ile düzenlenemeyecei gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bavurdu.

AYM 5E KARI 10 OYLA PTAL TALEBN REDDETT

Yüksek Mahkeme, 5e karlk 10 oyla iptal talebini reddetti. letiim Bakanlna verilen bu yetkinin anayasaya aykr olmad belirtilen gerekçeli kararda, Bakanl görevleri kapsamnda gerekli gördüü bilgileri istemeye yetkili klan kuraln yürütme yetkisine ilikin konuyu düzenledii anlalmaktadr denildi.

KSEL VER DELM

Bakanln tantm, iletiim, bilgilendirme, doru bilgiyle aydnlatma, ibirlii ve koordinasyon ile basn yayn odakl görevleri dikkate alndnda gerekli olan bilgileri isteyebilmesinin görevlerini yerine getirebilmesi bakmndan gerekli olduu savunulan kararda, u deerlendirme yapld:

Nitekim istenebilecek bilgiler, bakanln görevleriyle ilgili olanlar ile snrl tutulmutur. Bir baka deile kural, bakanln belirlenen görevlerinin yerine getirilebilmesinin doal ve zorunlu bir sonucu olarak bilgi isteme yetkisini düzenlemekte olup kiisel verilere ilikin bir düzenleme niteliinde deildir. ()

Bu itibarla kiisel verilere ilikin düzenleme içermeyen ve kiisel verilerle ilgili bulunmayan kuraln Anayasann kinci Ksm Birinci ve kinci Bölümlerinde yer alan temel haklar, kii haklar ve ödevleriyle Dördüncü Bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler kapsamnda bulunduu söylenemez.

ZÜHTÜ ARSLAN DAHL 5 ÜYE MUHALEFET ETT

Karara, AYM Bakan Zühtü Arslan, Bakan Vekili Hasan Tahsin Gökcan, Engin Yldrm, M. Emin Kuz ve Yusuf evki Hakyemez muhalefet ederek, kar oy yazd. Zühtü Arslan, düzenlemenin hem konu bakmndan yetki yönünden hem de içerik yönünden anayasaya aykr olduunu kaydetti. Anayasada düzenlenen temel haklar, kii haklar ve siyasi haklarn Cumhurbakanl Kararnamesiyle düzenlenemeyeceine iaret eden Arslan, bunlarn yasak alan kapsamnda olduunu kaydetti. letiim Bakanlnn talep edecei verilerin kiisel bilgiler olduunu vurgulayan Arslan, bu yetkinin ancak yasayla açk, snrl ve belirli ekilde düzenlenmesi gerektiini anlatt.

KEYF VE ÖLçÜSÜZ UYGULAMALAR

Arslan, Sonuç olarak iptali istenen kural, ister kiisel verilerin korunmasn isteme hakk ister daha genel anlamda özel hayatn gizlilii kapsamnda kalsn, her durumda Anayasada kanunla düzenlenmesi gereken bir konudur dedi.

Temel hak ve özgürlüklere yaplacak müdahale alan geniledikçe, muhtemel keyfi ve ölçüsüz uygulamalara kar bireylere güvence salayan kurallarn daha açk ve belirli olmas gerektiini ifade eden Arslan, unlar kaydetti: Kiisel verilerin korunmas hakkyla ilgili dava konusu kural bakmndan da geçerlidir. letiim Bakanlnn görev alannn oldukça geni olduu ve dolaysyla iptali istenen ibarenin geni bir alanda kiilerin temel haklarna müdahale olduu ve dolaysyla iptali istenen ibarenin geni bir alanda kiilerin temel haklarna müdahaleye izin verdii dikkate alndnda, kiisel verilerin korunmas hakkn korumaya yönelik güvenceleri karlayan açklkta ve belirlilikte düzenlemeye ihtiyaç olduu izahtan varestedir.

LETM BAKANLIINA SINIRSIZ YETK!

Arslan, kuraln letiim Bakanlna neredeyse snrsz bir yetki tandn belirterek, düzenlemenin belirsiz ve öngörülemez bir düzenleme niteliinde olduunu kaydetti. Arslan, düzenlemenin kiisel verilerin korunmasn güvencesiz hale getirdiini vurgulad.

Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yldrm da letiim Bakanln kiisel verilere snr olmayan müdahalede bulunma imkan verildiini belirterek, u deerlendirmede bulundu: Devlet kendisinden beklenen ilevleri yerine getirmek için bireylere ait bilgileri çeitli gerekçelerle kaydetme, saklama, aktarma ve kullanma gibi ilemlerde kullanabilir ama bunun kii hak ve özgürlüklerini en az snrlayacak ekilde yaplmas gerekir. Kiisel verilerle ilgili yasal düzenlemelerde verilerin toplanmas, kullanlmas, ne kadar süre ile tutulaca, amaca uygun kullanlp kullanlmadnn nasl denetlenecei ve imhas gibi hususlarn açk ve net olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

DEVLET TAHINI KONTROL ETMEL

Bu durumlarda kötüye kullanmlar engellemek ve keyfi uygulamalarn önüne geçmek amacyla belli güvenceler ortaya konulmal ve bunlarn etkin bir ekilde ilemesi salanmaldr. Kiisel verelere dönük müdahalelerin demokratik toplum düzeni gereklerine uygun ve ölçülü olmas da anayasal bir zorunluluktur. Modern devlet bilgi açln giderirken, itihan kontrol etmeyi bilmelidir. Aksi takdirde obezite durumuyla kar kar karya gelebilir ve bu da hukuki, toplumsal ve siyasi ve iktisadi salk için sorunlara yol açabilir. (..) Kiisel verilerin ilgili kiinin açk rzas olmadan toplanmas, ilenmesi ve aktarlmas, kiinin basit bir veri nesnesi olarak deerlendirilmesine yol açtndan insan haysiyetini de zedelemektedir.

LETM BAKANLIINA SÖZLEMEL PERSONEL AYARI

Öte yandan Anayasa Mahkemesi, letiim Bakanlnda çaltrlacak sözlemeli personelin sözleme usul ve esaslar ile ücret miktar ve her çeit ödemelerinin Cumhurbakannca tespit edileceini öngören Cumhurbakanl Kararnamesinin 21. maddesinin (3) numaral fkrasn anayasaya aykr bularak iptal etti. Kararda, kanunda açkça düzenlenen konularda CBK çkarlamayaca belirtildi.

Ana Sayfaya Git