Instagram 16 yaş altındakilerin hesaplarını 'gizli' statüsüne alacak

Instagram, 16 yaş altı kullanıcıların hesaplarının varsayılan olarak 'gizli hesap' statüsüne alınacağını duyurdu.

Haberler 29.07.2021 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fotoraf ve video paylam platformu Instagram, artk 16 ya altndakilerin açt hesaplar otomatik olarak gizli hesap statüsüne alacak. Böylece sadece onayl takipçiler bu hesaplar takip edebilecek, paylamlar beenebilecek ve yorum yazabilecek.

16 ya altnda olup da hesab gizli hale getirilen, yani özel hesap kategorisine alnan kullanclar, hesabn herkese açk hale getirmek istediinde, Instagram bir uyar mesaj göndererek özel hesapta kalmann faydalarn kullancya bildirecek. Instagram, 13 ya alt kullanclar için de yeni uygulamalar tevik edeceini duyurdu.

EBEVEYNLER VE VASLER TARAFINDAN KONTROL EDLECEK

Uygulamann sahibi olan Facebook irketinden yaplan açklamada u ifadelere yer verildi: u an zaten hepsi çevrimiçi ve bu gençlerin yalarn olduundan daha büyük göstermesini engelleyecek salam bir yöntem de olmad için; özellikle onlar için tasarlanm deneyimler gelitirmek istiyoruz. Bu araçlar ebeveynler ve vasiler tarafndan kontrol ediliyor olacak.

Bu çalmalarn yan sra irket, belli bir yan altndaki kullanclar tespit ederek yasal olmayan hesaplar silmek için de yapay zeka sistemi gelitiriyor. Yakn zamanda yürürlüe girecek olan çevrimiçi Güvenlik Yasas teknoloji devlerine, çocuklarn zararl içerie erimesini engelleyecek araçlar salama konusunda sorumluluk yüklüyor.

Instagram, çocuk haklar üzerine çalan gruplar tarafndan, zararl içeriin engellenmesi konusunda baarl olamad gerekçesiyle eletiriliyor. irket hakknda, Avrupada çocuklarn kulland hesaplardaki verilerin kullanmyla ilgili soruturma yürütülüyor. Bunlara karlk olarak sosyal medya platformu Instagram, çocuklarn korunmas üzerine bir dizi önlem gelitirdi.

Mart aynda, 16 yandan büyük kullanclarn 16 ya alt kullanclara dorudan mesaj atmasn engelledi. Yetikin Instagram kullanclar, sadece kendilerini takip eden 16 ya alt kullanclara mesaj atabilecek. Ancak sistem, kullanclarn hesaplarn açarken bildirdikleri yaa dayanyor. Yani kstlamalardan kaçnmak isteyen çocuk yataki kullanclar, yalar konusunda yanl bilgi verebilir.

ÜPHEL DAVRANI SERGLEYEN HESAPLAR ENGELLENECEK

Instagram, son kurallarn doru dengeyi bulmak üzere getirildiini söylüyor: Eskiden beri genç kullanclara herkese açk ya da özel hesap seçeneini sunuyoruz. Ancak son aratrmalarmz, herkese açk olmayan özel hesaplar tercih ettiklerini gösteriyor.

Instagramn getirdii bir baka deiiklik de, potansiyel olarak üpheli davranlar sergileyen hesaplarn engellenmesi. Bunlara örnek olarak da ksa süre içinde çocuklarn hesaplarna mesaj gönderen ya da takip etmeye balad için askya alnm hesaplar gösteriyor. Bir yandan da daha tedbirli bir yaklam2 kapsamnda Instagram, reklam verenlerin, belli bir yan altndaki kullanclara ilgileri ve arama motorlarndaki geçmilerine göre deil, sadece yalarna, cinsiyetlerine ve bulunduklar bölgeye dayal reklam vermesine izin verecek.

Ana Sayfaya Git