Instagram işletme hesabı kullanıcılarına "dolandırıcılık" uyarısı

"Instagram işletme hesaplarının dolandırıcılık faaliyetine maruz kalması durumunda kullanıcılar daha ağır bir manzara ile karşı karşıya kalacaktadır. Çünkü bu yöntem ile ele geçirilen işletme hesaplarında kullanıcılar; ticari faaliyetlerini yerine getirememekte, ticari itibarları zedelenmekte ve hesaplarından satış yapamadıkları için para kazanmaktan mahrum kalmaktadır"

Haberler 10.09.2021 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Biliim Hukuku Dernei Bakan Kürat Ergün, Instagram iletme hesaplarnn dolandrclk faaliyetine maruz kalmas durumunda kullanclarn daha ar bir manzara ile kar karya kalacan belirterek, Böyle bir durumla karlaan Instagram iletme sahipleri, vakit kaybetmeksizin konuyu Instagram kurumsal iletiiminden Instagram yönetimine ve takipçilerine bildirmeli, savcla veya en yakn kolluk birimine müracaat etmelidir. ifadesini kulland.

Ergün, yapt yazl açklamada, Instagram iletme hesaplarnda yaanan maduriyetler ve siber dolandrclk konularna yönelik deerlendirmelerde bulundu.

Dünya genelinde milyonlarca aktif kullancya sahip sosyal medya platformu Instagramn, bireysel kullanclara olduu kadar profesyonel kullanclara da farkl imkanlar sunduunu aktaran Ergün, bu imkanlarn banda ise Instagram iletme hesabnn geldiini kaydetti.

Kullanclarn iletme-ticari hesaplarn platforma tayarak hesaplar açtn ve satn yapt ürünleri tüketicilerle buluturduunu bildiren Ergün, Son dönemde ise dolandrclar Instagram iletme hesaplarn hacklemekte ve Derneimize de bu minvalde çok sayda mail ve telefon gelmektedir. Bireysel Instagram kullanclar dolandrclk faaliyetine maruz kaldklar durumlarda dolandrclk faaliyetini gerçekletirenler Türk Ceza Kanununda tanmlanan biliim sistemine girme ve sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya deitirme suçundan sorumlu olmakta ve yarglamalar yaplmaktadr. ifadelerini kulland.

Instagram iletme hesaplarnn dolandrclk faaliyetine maruz kalmas durumunda kullanclarn daha ar bir manzara ile kar karya kalacan belirten Ergün, çünkü bu yöntem ile ele geçirilen iletme hesaplarnda kullanclar; ticari faaliyetlerini yerine getirememekte, ticari itibarlar zedelenmekte ve hesaplarndan sat yapamadklar için para kazanmaktan mahrum kalmaktadr. Ayrca, bu gibi durumlarda çalnan hesaplardan alveri yapmaya devam eden kullanclar dolandrclk faaliyetinin maduru olmaktadr. deerlendirmesinde bulundu.

- Vakit kaybetmeksizin bildirimde bulunun

Böyle bir durumla karlaan Instagram iletme sahiplerinin, vakit kaybetmeksizin konuyu Instagram kurumsal iletiiminden Instagram yönetimine ve takipçilerine bildirmesi, savcla veya en yakn kolluk birimine müracaat etmesi gerektiini aktaran Ergün, unlar kaydetti:

Daha sonrasnda ise hem ticari itibarlarnn zedelenmesi hem de ticari faaliyetlerini yerine getiremedikleri için yoksun kaldklar karn tespit edilebilmesi için maddi ve manevi tazminat davas açabilirler. Bu türden dolandrclk faaliyetlerine karn yapabilecekleriniz ise üpheli balantlara tklamamak. Gelen mesajn veya mailin doruluunu kontrol etmek için internette ksa bir aratrma yapn. Balantlarn URL adreslerini mutlaka dikkatle kontrol edin. Instagram hesabnzda ve mail adresinizde kullandnz ifrelerin güçlü olmasna özen gösterin. ki faktörlü kimlik dorulama yöntemini kesinlikle aktif edin.

Ana Sayfaya Git