Milli uçaklar, 'Demir Kuş' ile test edilecek

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), yerli ve milli ürünlerin daha hızlı üretilmesi için yeni altyapı tesisi kuruyor. 'Demir Kuş' olarak adlandırılan uçuş kontrol sistemi entegre test tesisi, 2022'nin Şubat ayında faaliyete geçecek ve tesis Türkiye'de havacılık alanında ilk olacak.

Haberler 14.10.2021 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

irketten yaplan yazl açklamaya göre, projelerin gelitirilmesini kolaylatracak altyap çalmalarn sürdüren TUSA, kurulumunu balatt Demir Ku tesisi ile özellikle Hürjet ve Hürjetin farkl konfigürasyonlarnn kritik sistemlerinin birbirleri ile entegre olarak test edilmesi ve dorulanmas için güçlü altyap salayacak. Kazanlacak kabiliyetler, Türkiyenin beka projesi olarak adlandrlan Milli Muharip Uçak için de kullanlacak. TUSA mühendislerince tasarlanan ve kurgulanan test tesisi ile uçak üzerinde kullanlacak bütün uçu kritik ekipman test edilecek.

DEMR KU TEST EDLECEK

Test faaliyetlerinin sürdürülecei sistemler arasnda Uçu Kontrol Sistemi, Hidrolik Sistem, ni Takm Sistemi, Elektrik Sistemi (Simülasyon ve gerçek), Basitletirilmi Kokpit ve Aviyonik Sistemler yer alacak. Yaklak 50ye yakn kiinin çalaca tesisin 30 yl akn süre ile faaliyet göstermesi hedefleniyor.

TUSA Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, kurulacak tesisle ilgili, Ülkemiz için ilkleri yapmaya devam ediyoruz. Bu yap Türkiyede bir ilk ve dünyada sayl firmalarn kabiliyetleri arasnda yer alyor. Kar yükleme sistemleri ile uçan tüm kontrol yüzeylerine, çevresel artlardan dolay meydana gelecek olan ve manevralar esnasnda maruz kalnabilecek yükleri uygulayarak, uçu kontrol sistemi çktlarnn gözlemlenmesine olanak salanacak. Gerçek zamanl kayt, yeniden oynatma ve anlk analiz özellikleri ile toplanan veriler Sanal kiz konseptinin çalmas için de öncül veri merkezi olarak tasarland dedi.

Ana Sayfaya Git