NASA'dan Mardin'li kızlarla görüşme

Nasa Hubble kadrosuna kabul edilmiş ilk ve tek Türk bilim insanı olan Prof. Dr. Feryal Özel, Mardin’de uzay bilimi alanında kendini yetiştirmek isteyen liseli kız öğrencilerle online bir araya geldi. Özel, öğrencilerin hem uzayla hem de uzayı araştıracak kariyere giden yollarla ilgili sorularını yanıtladı.

Haberler 05.01.2022 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin Kültür Dernei, Arizona Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Feryal Özel, Arizona Üniversitesinden 5 doktora örencisi ve Mardinli 500 kz örenciyle birlikte gelitirdikleri Sisters Science Bridge: Arizona to Mardin Kz Kardeler Bilim Köprüsü, Arizonadan Mardine projesini hayata geçirdi. Kz çocuklarnn bilim teknoloji atölyeleri yoluyla güçlenmelerini ve Arizona Üniversitesinden ablalaryla tanarak deneyim paylamnda bulunmalarn hedefleyen projenin final etkinliinde Prof. Dr. Feryal Özel, Mardinden 500 örenciyle çevrim içi bulutu. Örencilerin gelitirdikleri projelerin sunumlarn izleyen Feryal Özel, bilimde birlikte çalmann öneminin her geçen gün arttna ve gençlerin proje boyunca, hatta sunum yaparken ekip olarak çalmalarnn çok önemli kazanm olduuna vurgu yapt.

KIZ çOCUKLARINA KARYER çN LHAM OLMAYI DÜÜNÜYORUZ

Prof. Dr. Feryal Özel, Bu projeyle kz çocuklarna bilim ve teknolojide kariyer yapmalar için ilham olmay düünüyoruz. Unutmayn ki her ey ya ihtiyaçtan ya da meraktan balar. Kendi meraknzn peinden gidin ama ailelerinizin deneyim ve birikiminden de faydalann. Kadnlarn olmad alanlarda çalmak zor olabiliyor. Bazen toplantda tek kadn olarak oturduum oldu. O zaman, Ben gençleri yetitireyim ki daha çok olsunlar diye hrslandm. Zorlu dönemeçler hep olur ve amak her zaman kolay olmaz. Önemli olan Yapamazsn dediklerinde pes etmemek. Merak, insann ruhunda var. Bir köyde yaayanlar, yan köydekini merak eder. Biz bu gezginci ruhu bilime ve evrene yanstarak insanln tarihini örenmeye çalyoruz. Yeni yatrmlar ve deneyler var. Kara delikleri ve evrende olumu ilk yldzlar görmeye çalyoruz. Bundan 13 milyar yl önce yaama ev sahiplii yapm ve yapabilecek gezegenler aryoruz dedi.

KIZ çOCUKLARI, BLMLE GÜçLENYOR

Amerika Ankara Büyükelçilii sponsorluunda düzenlenen proje kapsamnda Mardin, Midyat ve Kzltepe Fen liselerinden toplam 30 kz örenci bir yl boyunca Teknokta LEGO Education Academyden Zeki Devrim Srda ile online robotik kodlama atölyelerine katldlar. Örencilerin uzay temasn belirlemesi üzerine Midyat Fen Lisesi Space Broom Uzay Süpürgesi projeleriyle uzaydaki küçük çöpleri toplayan bir robot modeli dizayn etti.

Ana Sayfaya Git