Nesilde yoksunluk sendromu tehlikesi

Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, koronavirüs sürecinde dijital nesnelerle çok temas eden çocukların okulların açılmasıyla bu cihazlardan uzak kalması sonucu boşluğa düşebileceklerini söyledi. Prof. Dr. Dilci, “Dijital nesnelerle temasını aniden keserek çocuklarımıza bir travma eşliğinde yoksunluk sendromunu yaşatmamak gerekir" dedi.

Haberler 09.09.2021 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Dijital Bamllkla Mücadele Dernei Bakan Prof. Dr. Tuncay Dilci, dijital nesnelerle çok temas eden çocuklarn okullarn açlmasyla birlikte bu cihazlardan birdenbire uzak kalmasyla bolua düebilecekleri konusunda ebeveynleri uyard. Prof. Dr. Dilci, yaklak 2 yldr çocuklarn okullarndan uzak kaldklarn hatrlatarak, Bu süreçte çocuklar, eve hapsolmann getirdii birtakm davurumlarla dijital nesnelere younlat. Dijital nesnelere younlamak, dersleri dijital nesneler üzerinden takip etmek beraberinde bir alkanlk, devamnda da çocuklarmz bamlla kadar iten bir duruma neden oldu. Bu durumu birtakm önerilerle çözmek mümkündür. Okullarn açlmasyla çocuklarmzn okula entegrasyonu kapal ve disipline olmu bir örenme ortamna uyum salamasnda sorunlar yaanacaktr. Bu sorunlarn en banda gelen nedenlerden bir tanesi ise dijital nesnelere bal alkanln ortaya koyduu birtakm tolerans ve uyum güçlüü eklinde olacaktr. çocuklarda sklkla yoksunluk sorunu görünecei için bu yoksunluun dürtüsel bozuklua doru dönümesi beklenebilir. Buna bal iddet, hrs, hrçnlk, arkadalaryla uyum bozukluu, derslerine kar motivasyon düüklüü ve hatta okula gitmeme istei gibi da vurumlar gözlemlenecektir. çocuklarn bu gibi davranlar doal olmakla birlikte süreci salkl yürütme adna eitimcilerimize ve ailelerimize baz önerilerimiz olacaktr. Her eyden önce bunun çocuklarda bir geçi dönemi olduunu unutmamak gerekir. Dijital nesnelerle temasn aniden keserek çocuklarmza bir travma eliinde yoksunluk sendromunu yaatmamak gerekir dedi.

DJTAL NESNELERLE TEMAS PLANLI AZALTILMALI

Dijital nesnelerle temas planl ekilde, sistematik olarak azaltmak gerektiini söyleyen Prof. Dr. Dilci, çocuklarn yaamna alternatif oluturacak kitap okuma etkinliklerini, dijital nesneden kstmz zamana eklemeliyiz. Müzik dinleme ve aile içerisinde oyun oynama etkinliklerinin yan sra onlar dinlendirici ve eitsel oyun nitelii tayan birtakm uygulamalara da yer vermeliyiz. Evde çocuklarn dijital nesne geçmii hatrlatacak bildirim sesi, mesaj sesi gibi uyaranlarn snrlandrlmas gerekmektedir. Aile etkinlii gibi gün içinde sinema, dizi izlenecei gibi beraberinde okul ödevlerinin de yaplaca saatler düzenlenmeli. Dijital ekrandan arndrlm oda ya da benzeri mekanlar tasarlanmaldr. çocuklarn özellikle farkl ve ilgi çekici yönde baz alkanlklar kazanlmasna dikkat etmeliyiz. Burada asl dikkat edilmesi gereken çocuklarn dijital nesne dnda darda ya da ev içerisinde yapmay sevdii hangi etkinlik varsa bu etkinliklerle dijital nesne zamannn yer deitirmesini salamalyz. çünkü sevdii bir etkinlii baka bir etkinlikle yer deitirmesini salayabilirsek baary orada elde etmi oluruz. Dijital bir çada yaadmz için elbette çocuklarmzn dijital nesnelerden tamamen uzak kalmas doru olmaz. Ödevleri ya da telafi dersleri gibi temas kuraca durumlar olacaktr. Bunun için yarm saati geçmemek üzere uyku düzenlerine de dikkat ederek, oturma biçimlerini ortopedik ekilde düzenleyerek imkan tanmak gerekiyor. Her yarm saatte bir çocuun stresini azaltc yiyecekleri kullanmalar ve çocukta bu durumu alkanlk haline getirmeleri gerekir. çocuklarn dijital nesnelerden uzaklap okula adaptasyonu sürecinde ödül sistemine gidilebilir diye konutu.

Ana Sayfaya Git