Oyun altında büyük tuzak!

Türkiye'de bilgisayar oyunları kılığında 46 bin kötü amaçlı saldırı tespit edildi

Haberler 03.09.2021 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kaspersky güvenlik çözümleri, Türkiyede 2020nin üçüncü çeyreiyle 2021in ikinci çeyrei arasnda popüler bilgisayar oyunlar klnda kötü amaçl yazlm ve istenmeyen yazlm klna girmi 46 bin 616 kötü amaçl saldr tespit etti ve önledi.

Kasperskyden yaplan açklamaya göre, saldrlarn neredeyse bete biri Truva atlar ve arka kaplar gibi kötü amaçl yazlm türlerinden geldi. Böylece saldrganlar, virüslü makineyi ele geçirip hemen her dosya veya veriyi çald.

Veriler, aratrmaclarn salgn srasnda oyunla ilgili tehditlerdeki deiiklikleri deerlendirdii Kasperskynin oyunla ilgili en son siber tehditler raporunda paylald.

Kaspersky, 2021in en popüler 24 bilgisayar oyunu ve en iyi 10 mobil oyunu klnda gizlenmi kötü amaçl yazlm ve istenmeyen yazlmlarla yaplan saldrlar analiz etti.

Küresel aratrmann sonuçlar, bilgisayar oyunlaryla ilgili siber tehditlerin 2020nin ikinci çeyreinde sokaa çkma kstlamalarnn getirilmesiyle hzla yükseldiini ve dünya çapnda 3 milyon 89 bin 675 tespite ulatn gösterdi. Bu 1,48 milyon saldrnn tespit edildii 2020nin ilk çeyreine kyasla yüzde 66lk arta karlk geliyor. Türkiyede 2020nin birinci çeyrei ile ikinci çeyrei arasnda 38 bin 756 saldr görülürken, 2021in ilk yarsnda bu say 20 bin 217 oldu.

Oyun kisvesi altnda datlan dosyalarn çou cihaza dier virüsleri ve reklam yazlmlarn yükleyebilen türden indiriciler olsa da hem PCde hem mobilde baz kullanclar, kripto paralara ve dier finansal kaynaklara dair verileri çalmak için tasarlanm Truva at hrszlar dahil olmak üzere çok daha ciddi tehditlerle de kar karya kald.

TEHDT DAITIMININ LK POPÜLER YOLU KMLK AVI SAYFALARI

Açklamada görülerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Aratrmacs Anton V. Ivanov, unlar kaydetti:

Oyunla ilgili tehditlerin says üzerinde pandeminin net bir etkisine tank olduk. Daha fazla insan oyun oynamaya baladkça daha fazla kullanc oyun klna girmi tehditlerle kar karya kald. Tehdit datmnn ilk popüler yolu kimlik av sayfalar. Farkl oyun platformlarnn kullanclarn hedefleyen saysz sayfa mevcut ve bunlarn birçounu normal kullanclar için gerçek sitelerden ayrt etmek çok zor. Bir baka saldr türü de krlm oyun datm siteleri. Özellikle bu tür siteler araclyla 45 ülkedeki kullanclar etkileyen iyi koordine edilmi bir saldr kampanyasyla karlatk. Oyun içi hediyelerin ve para birimlerinin gelitirilmesiyle oyun endüstrisi siber suçlular için daha da kazançl ve çekici hale geliyor. Oyunla ilgili tehditlere dair belki de en kötü risk, oyun hesabna giri bilgilerinin veya daha da kötüsü bankaclk veya kripto para uygulamalarna ait hesap kimlik bilgilerinin kaybdr.

Güvenli oyun oynanabilmesi ve gerekli önlemlerin alnabilmesine ilikin olarak Kaspersky uzmanlar unlar öneriyor:

Güçlü parolalar kullann ve her hesap için benzersiz bir parola oluturun. Güvenli parolalar Kaspersky Password Managern yardmyla oluturabilir ve yönetebilirsiniz. Uygulamalarnz yalnzca Apple App Store, Google Play veya Amazon Appstore gibi resmi maazalardan indirin. Bu pazarlardaki uygulamalar yüzde 100 güvenli deildir ancak en azndan maaza temsilcileri tarafndan kontrol edilirler ve bir filtreleme sistemi vardr. Her uygulama bu maazalara giremez. Karnza çkan ilk eyi satn almaktan kaçnn. Oyun sohbetinden gelen harici sitelere balantlarna tklamayn. Kullanc adnz ve ifrenizi girmenizi isteyen herhangi bir kaynan adresini dikkatlice kontrol edin. Sayfa sahte olabilir. Korsan yazlmlar ve dier yasa d içerikleri indirmekten kaçnn. Özellikle oyun oynarken bilgisayarnz yavalatmayacak, size çok yardmc olacak güçlü, güvenilir bir güvenlik çözümü kullann. Kaspersky Total Security sizi olas tüm siber tehditlerden korumann yan sra Steam ve dier oyun hizmetleriyle sorunsuz çalr. Mobil cihaznz kötü amaçl yazlmlardan ve mobil cihazlardaki eylemlerden korumak için Kaspersky Internet Security for Android gibi salam bir güvenlik çözümü kullann.

Ana Sayfaya Git