Plüton'un bir de okyanus sırrı ortaya çıktı

Gök bilimciler, gizemli gezegen olarak da bilinen Plüton'un donmuş yüzeyinin altında sıvı halde sudan bir okyanusun bulunabileceğini ileri sürdü.

Haberler 18.03.2016 - 22:43 Son Güncelleme : 18.03.2016 - 22:43

Plütonun yüzeyinin altında okyanus olabilir

Gök bilimciler, gizemli gezegen olarak da bilinen Plütonun donmuş yüzeyinin altında sıvı halde sudan bir okyanusun bulunabileceğini ileri sürdü.

ABDnin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) ait uzay aracı New Horizonsun gönderdiği verileri inceleyen gök bilimciler, Plüton ve uydusu Charonun jeolojik olarak son derece aktif olduğunu, gizemli gezegenin sanılandan çok daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, Plütonun nitrojen, metan ve sudan oluşan karmaşık yapısıyla Güneş Sistemindeki diğer gezegenlerden oldukça farklı olduğunu belirtti.

Plütonun yüzeyindeki kayalarda yer alan radyoaktif maddeler sayesinde gezegenin iç kısmının ısındığına ilişkin veriler bulunduğuna işaret eden araştırmacılar, söz konusu verilerin cüce gezegenin donmuş yüzeyinin altında amonyak açısından zengin ve sıvı halde sudan oluşan bir okyanus bulunabileceğine dikkati çekti.

Araştırma, Science dergisinde yayımlandı.

Ayşe Aktaş - AA

Ana Sayfaya Git