Sahte belgeye anında tespit

Belgede sahteciliği belirleyen cihaz, "Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri"nde sergilendi.

Haberler 13.12.2021 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Emniyet Genel Müdürlüünün belgelerin sahte olup olmadn ve üzerinde tahrifat yaplp yaplmadn gösteren doküman inceleme cihaz, Cumhurbakanl letiim Bakanlnca düzenlenen Devlet Tevikleri Tantm Günlerinde sergilendi.

ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezinde düzenlenen etkinlikte TÜBTAKn gelitirdii, Kriminal Daire Bakanl Belge nceleme ube Müdürlüünün para, çek, senet, pasaport gibi belgeler üzerindeki sahtecilii annda ortaya çkarmak için kulland cihaz ziyaretçilerin ilgi oda oldu.

Deeri ve resmi nitelii olan her türlü belgenin sahte ya da tahrifatl olup olmadn annda tespit eden cihaz, kullanc yorumuna gerek kalmakszn kesin sonuçlara ulalmasna imkan salyor.

ncelenen belgeye zarar vermeyen cihaz, belgedeki yazlarn hangi srayla yazldna, mühür ve imzann hangi srayla atldna ilikin bilgi veriyor.

AA muhabirine, cihaz konusunda bilgi veren Kriminal Daire Bakanl Belge nceleme ube Müdürlüü Komiser Yardmcs Berkan Ku, ube olarak belgeler üzerinde dört alanda incelemelerde bulunduklarn belirtti.

Savclk makamlarnn talepleri dorultusunda inceleme yaptklarn ifade eden Ku, Belgede sahteciliin incelenmesi, el yazs ve imza incelemesi, makine yazlar incelemesi ve tahrifat incelemesi alanlarnda talepleri yerine getiriyoruz. Sahteciliin tespiti konusunda doküman inceleme cihazmz bize yardm salamaktadr. diye konutu.

- mza atacamz evrak kontrol edelim

Farkl mürekkepteki kalem ile senet üzerine yazlan yazy cihazn anlk olarak tespit ettiini anlatan Ku, bölge müdürlüklerinin 9unda cihazn kullanmda olduunu aktard.

Belge sahtecilii konusunda uyarlarda bulunan Ku, unlar kaydetti:

Bizim vatandalarmzdan ricamz herhangi bir çek veya senet düzenlendiinde mebla ksmlar yazldktan sonra kapatma çizgileri, meblaa ne kadar yakn olursa sonradan eklenme konusunda madur duruma dümelerinin önüne geçebilirler. Bunun dnda günlük hayatta sklkla karlatmz ilerden birisi kargo ileri ile urayoruz ya da iyi niyetli olduunu düündüümüz bir satc kapmz çalyor. Biz de iyi niyetli olarak ona yardmc olmak için ürünü alrken gösterilen bölüme hemen imza atarz. Masumane görünen bir belge belki de admza düzenlenmi, bizi madur duruma düürecek senet olabilir. Herhangi bir ahs sizden bir kutucua imza atmanz istediinde mutlaka o kutucuktan imzanz darya taracak ekilde atarsanz maduriyet yaamanzn önüne geçmi olursunuz. mza atacamz evrak kontrol edelim. Yani sana, soluna ve altna bakmamzda fayda var.

Ana Sayfaya Git