Sosyal medya bağımlısı kim?

Türkiye’de bin 100 kişinin katılımıyla yapılan bir araştırmaya göre, bebek patlaması kuşağı (baby boomer) olarak adlandırılan 65 yaş üstü kişiler, en çok Facebook’u tercih ederken, genç kuşak ise Instagram’da daha fazla vakit geçiriyor.

Haberler 21.05.2021 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Aratrma irketi Areda Piarn Marketing Türkiye için yapt ve bin 100 kiinin katlmyla gerçekletirdii kuaklara göre, internet kullancl aratrmasnn sonuçlar açkland. Buna göre baby boomer kua yüzde 57.6 oranyla interneti sosyal medya takibi yapmak için kullanrken, bu grubun en çok tercih ettii sosyal mecra yüzde 89.7 ile Facebook oldu. nternet çanda dünyaya gelen Z kua ise yüzde 74.6lk oranla sosyal mecralar zaman gerçirmek için kullandn ifade etti. Gençlerin yüzde 79.9u Instagramda daha fazla vakit geçirdiini söyledi.

65 YA ÜSTÜNÜN DE TERCH SOSYAL MEDYA

Martn son haftasnda yaplan Kuaklara göre internet kullancl aratrmas balkl çalmannsonuçlar öyle:

Aratrmada yer alan nterneti en çok hangi amaçla kullanyorsunuz sorusuna, arama yapmak, sosyal medya takibi, video izlemek, online TV/gazete takibi gibi yantlar verildi.

Cevaplar arasnda en dikkat çekici olan ise interneti sosyal medya takibi yapmak amacyla kullandn ifade eden Baby Boomer kua oldu. Kendini 1946-1964 yllar arasnda doan Baby Boomer kua olarak ifade eden vatandalarn yüzde 57.6s interneti sosyal medya takibi yapmak için kullanyor. nterneti sosyal medya takibi yapmak için kullandn ifade eden X kuann oran yüzde 47.6, Y kuann oran yüzde 44.7, Z kuann oran ise 45.4 olarak ekillendi. Aratrma, farkl kuaklarda dünyaya gelen insanlarn internet kullanmnda birbirine benzer davranlar sergilediini gözler önüne serdi.

X KUAI ARAMA YAPIYOR

Ayn soruya kendini X kua olarak ifade eden katlmclarn yüzde 39.7si arama yapmak derken, Z kua kullanclarn yüzde 34.3ü, Y kua kullanclarn yüzde 32.9u ve baby boomers kuann yüzde 26.5i interneti arama yapmak amacyla kullandn açklad. Ayn soruya Y kua yüzde 15.7 orannda video izlemek cevabn verirken, kendini baby boomer kua olarak ifade eden katlmclarn yüzde 7.8i interneti online TV/gazete takip etmek için kullanyor.

DEDELER FACEBOOK, TORUNLAR INSTAGRAM DYOR

Aratrmada katlmclara, Hangi sosyal medya mecralarn kullanyorsunuz? eklinde bir baka dikkat çekici soru yöneltildi. Bu soruya yüzde 89.7 ile en yüksek yant baby boomers kua verdi. Bu kuan en çok tercih ettii sosyal mecra Facebook oldu. Baby boomers kuan yüzde 83.3 ile X kua, yüzde 81.7 ile Y kua ve yüzde 72.3 ile Z kua izledi.

Ayn soruya Z kua katlmclarn yüzde 79.9u Instagram derken, yine Z kua vatandalarn yüzde 64.8i Twitter dedi. lgili soruda Snapchat diyen Z kua katlmclarn oran yüzde 13.4 olurken, Tiktok diyenlerin oran ise yüzde 22.8lik bir oranla Z kuan iaret etti. Sosyal mecralardan Linkedini kullandn belirten Y kua katlmclarn oran ise yüzde 4.3 oldu.

ZAMAN GEçRMEK çN ONLINE OLUYORLAR

Aratrmada Sosyal medya mecralarn hangi amaçla daha çok kullanyorsunuz eklinde yer alan soruya, Z kuann yüzde 66.2si paylam etkileim yant verdi. Ayn soruya iletiim (yeni arkadalar/ sosyal ortamlar edinmek) cevab veren Z kua kullanclarn oran yüzde 38.6 olurken, marka takibi diyen Z kua kullanclarn oran ise yüzde 12.5 oldu. lgili soruya yüzde 56.1 orannda Z kua kullanclar elence derken, zaman geçirmek diyen Z kua vatandalarn oran yüzde 74.6, oyun oynamak yüzde 14.6 olarak ekillendi. Sözkonusu soruda gündem takibi yantn seçenlerin yüzde 73.8ini ise Y kua kullanclar oluturdu.

çERK SATIN ALIYORLAR

Ücret karl mobil / çevrimiçi içerik satn alyor musunuz eklindeki soruya Z kua katlmclarn yüzde 65.9u, X kua kullanclarn yüzde 18.4ü, Y kua vatandalarn yüzde 16.1i ve baby boomberslarn yüzde 5.1i evet dedi.

SKALA çOK GEN

Hangi içeriklere para ödüyorsunuz sorusuna, Z kua katlmclarn yüzde 38i müzik indirme derken, yüzde 48.7si oyun, yüzde 29.4ü çevrimiçi film/ dizi izleme, yüzde 35i film indirme cevaplar verdi. lgili soruya X kua katlmclarn yüzde 86.6s, baby boomberslarn yüzde 79.4ü mobil uygulama dedi.

ALIVER DE YAPIYORUZ

Online alveri yapyor musunuz sorusuna Z kuann yüzde 64.4ü Y kuann yüzde 46.5i, X kuann yüzde 49.7si ve baby boomerslarn yüzde 39.4ü evet cevab verdi. Hangi kategoride daha çok alveri yapyorsunuz sorusuna ise Z kua katlmclarn yüzde 66.6s giyim/ ayakkab/ aksesuar cevab verdi. lgili soruya Z kua katlmclar yüzde 39.5 oranyla elence, yüzde 11.4 ile oyun cevab verdi. Bu soruya Y kua vatandalarn yüzde 45.3ü elektronik araçlar derken, anne/bebek/ çocuk diyen Y Kua katlmclarnn oran yüzde 22.6 oldu.

ALIVER YAPARKEN GÜVEN STYORUZ

nternet sitelerinden alveri yaparken aadakilerden hangisi / hangileri sizin için önemli unsurlardandr sorusuna, Z kua katlmclarn yüzde 89.4ü güvenli alveri cevab verdi. ndirim ve kampanyalar seçeneinin önemli olduunu vurgulayan katlmclarn yüzde 56.7si Z kua katlmclardan oluurken, teslimat hz yüzde 44.5, internet sitesinin bilinirlii yüzde 55, ürün çeitlilii yüzde 40.8, öneri / tavsiye yüzde 16.4, promosyon ve hediye yüzde 21.1 oldu. Ayn soruya baby boomers katlmclarn yüzde 43.3ü kapda ödeme seçeneine önem verdiini açklad.

Z KUAI MARKALARI TAKP EDYOR

Sosyal alarda markalar takip ediyor musunuz sorusuna, Z kua katlmclarn yüzde 58.8i, Y kua katlmclarn yüzde 38.6s, X kua vatandalarn yüzde 38i ve baby boomerslarn yüzde 26.6s markalar takip ettiini açklad.

NDRMLER TAKP EDYORLAR

Sosyal alarda markalar takip etme nedeniniz hangisidir eklinde yöneltilen soruya, Z kua katlmclarn yüze 28.9u markay satn almay sürdürme niyetim derken, yüzde 45.9u ise indirim /kampanyalar/ promosyonlardan haberdar olma isteim dedi. lgili soruya markadan duyulan memnuniyet cevabn yüzde 34.6 ile Y kua verirken, baby boomerslarn yüzde 39.9u markaya olan güvenimin /markann dürüst olmas diyor.

HAKEM HEYETNE GDERZ

Markalara ilikin bilgi, istek ve ikayetlerinizi hangi kanallar araclyla iletirsiniz? sorusuna baby boomers kullanclarn yüzde 63.6s tüketici hakem heyetlerine giderek bavuru yapacan öne sürüyor. Ayn soruya Z kua katlmclarnn yüzde 37.7si forumlar derken, kurumsal web sitesi diyenlerin oran yüzde 23.6, sosyal alarda markalar etiketleyerek paylam yapmak diyen Z Kua katlmclarnn oran ise yüzde 36.1 oldu.

Ayn soruya ikayet siteleri cevab veren kullanclarn oran yüzde 33.7 ile Y kuan ifade ederken, kurumsal çar merkezleri diyenlerin oran ise yüzde 38.3 oldu.

Ana Sayfaya Git