TEKNOFEST'e başvuru yağıyor

Türkiye'nin en büyük teknoloji buluşması TEKNOFEST'in ilk yılında ulaştığı başarı ve gençler arasında yarattığı heyecanla teknoloji yarışmalarına başvurular geçen yıla göre ciddi artış gösterdi.

Haberler 04.03.2019 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR- Türkiyenin en büyük teknoloji bulumas TEKNOFEST, bu yl artan yarma ve yarmaclarla çok daha kapsaml bir etkinlie sahne olacak. lk ylnda ulat baar ve gençler arasnda yaratt heyecanla dikkati çeken yarmaya bavurularda ciddi art yaand.

lki geçtiimiz yl düzenlenen ve 550 binin üzerinde ziyaretçiyle dünyann en büyük ikinci festivali olmay baaran TEKNOFEST stanbul Havaclk, Uzay ve Teknoloji Festivali, bu yl da birbirinden renkli gösterilere ve teknoloji yarmalarna ev sahiplii yapacak.

TEKNOFEST, Türkiyenin milli teknoloji hamlesini gerçekletirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönümesini temel hedef olarak benimseyen Türkiye Teknoloji Takm Vakf (T3 Vakf), Sanayi ve Teknoloji Bakanl ile stanbul Büyükehir Belediyesinin öncülüünde, ülkenin önemli kurum ve firmalarnn destekleriyle 17-22 Eylülde Atatürk Havalimannda gerçekletirilecek.

Anadolu Ajansnn (AA) Global letiim Sponsoru olduu festivalde ilkokul, ortaokul, lise, lisans, lisans üstü ve mezun seviyesinde 33 teknoloji yarmas yaplacak.

TEKNOFESTin ulat baar ve gençler arasnda yaratt heyecanla teknoloji yarmalarna olan ilgi bu yl ciddi oranda artt.

Yarmalara geçen yl 4 bin 208 yarmac veya takm bavururken, baz kategorilerde bir süre daha bavurular devam edecek olmasna ramen bu yl 6 bin 774 bavuruya ulald. Yurt dndan da 98 bavuru alnd.

Yarmaya, Türkiyenin dört bir yanndan bavuran örenci takmlar, çektikleri videolar sosyal medya araclyla yaymlayarak heyecanlarn paylat.

Gözü yüksekte olanlar roketleriyle geliyor

En fazla bavuru art yüzde 356 ile üniversite örencilerine yönelik nsanlk Yararna Teknoloji Yarmasnn çevre alt kategorisinde oldu.

lginin youn olduu kategorilerden biri, örencilerin uzay teknolojileri alanna ilgilerini artrarak bu alandaki kabiliyetlerini gelitirmeye yönelik düzenlenen Roket Yarmas olarak dikkati çekti. Geçen yl 157 bavuru yaplan ve Tuz Gölünde baaryla gerçekletirilen yarmann ikincisi için alçak ve yüksek irtifa alt kategorilerinde toplam 571 bavuru alnd.

HAlarda rekabet büyüyor

TEKNOFESTte insansz hava arac (HA) teknolojilerine yönelik de bir dizi yarma gerçekletirilecek.

Otonom HAlara yönelik teknoloji gelitirecek yarmaclarn özgün tasarm, üretim ve raporlama hususlarnda yetkinlik kazanmasna yönelik Savaan HA Yarmasna döner ve sabit kanatl kategorilerinde toplam 502 bavuru yapld.

Tanmlanan görevlerin birden fazla HA ile görev paylam, yedekleme ve birbirini tamamlama esasl olarak sürü halinde gerçekletirilmesine yönelik yazlm algoritmalar gelitirilmesini içeren Sürü HA Simülasyon Yarmasna ise 73 takm bavurdu.

Uçan arabalar sahneye çkacak

TEKNOFESTe bu yl Uçan Araba Tasarm Yarmas da eklendi.

Ortaöretim, yükseköretim örencilerinin kendi aralarnda bir araya gelmesiyle oluturulan takmlar, youn nüfus bölgeleri de dahil, insan yaam bölgelerinde veya yerleim bölgeleri arasnda bir noktadan dierine, gerektiinde kara yolunu, gerektiinde ise hava yolunu kullanabilen, hem karada hem havada emniyetli bir ekilde seyredebilecek uçan araba konseptini ortaya koyacak.

Uçan Araba Tasarm Yarmas için serbest kategoride 311, ileri kategoride 159 olmak üzere toplam 470 takm bavuru yapt.

TEKNOFESTin yeni yarmalarndan Mini Jet Radyal Kompresör Tasarm Yarmasna 107, Turbofan Motor Tasarm Yarmasna 112 bavuru gerçekleti.

Yapay zeka popüler yarmalardan

Geçen yl 98 bavurunun geldii Yapay Zeka Yarmasna bu yl 339 müracaatta bulunuldu. Günümüzün en önemli teknolojilerinden olan yapay zekaya odaklanlan yarmada, yarmaclar bir drone ile önceden kaydedilmi görüntüler üzerinden nesne tespiti yapacak.

TEKNOFEST kapsamnda Robotik Fetih 1453 Yarmasnda bavuru says 56dan 236ya, nsansz Sualt Sistemleri Yarmasnda 129dan 220ye, Model Uydu Yarmasnda 34ten 80e çkt.

nsanlk yararna teknolojiler gelitirecekler

TEKNOFEST yarmalarnn en önemli kategorilerinden nsanlk Yararna Teknolojiler Yarmas bu yl da büyük ilgi gördü. Yarmayla yarmaclarn sosyal sorumluluk bilincini teknolojik bilgi ve birikimleriyle entegre edip topluma fayda salayacak projeler ortaya çkarmalar amaçlanyor.

Salk, eitim, çevre, ulam, afet yönetimi alt kategorilerinde gerçekletirilecek yarmalara yaplan bavurular 652den 2 bin 372ye ulat.

TEKNOFEST heyecanna ortak olmak isteyen yarmaclar ve takmlar, Akll Endüstri, Akll Ev ve Binalar, Akll Enerji, Akll Ulam, Robotaksi, HA, Model Uydu, Efficiency Challenge, Milli Eitim Bakanl Robot ve Hack stanbul yarmalar için önümüzdeki günlerde de bavuruda bulunabilecek.

Ana Sayfaya Git