Türk savunma sanayisinin gurur günü

Türk savunma sanayisinin tek kalemdeki en büyük ihracat projelerinden biri olan Pakistan Denizde İkmal Gemisi, Pakistan Deniz Kuvvetlerine teslim edildi.

Haberler 16.10.2018 - 15:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk savunma sanayisinin tek kalemdeki en büyük ihracat projelerinden biri olan Pakistan Denizde kmal Gemisi (PNFT), Pakistan Deniz Kuvvetlerine teslim edildi.

Denizde kmal Gemisi için Karaçideki Pakistan Deniz Kuvvetleri Tersanesinde düzenlenen teslim törenine, Pakistan Cumhurbakan Arif Alvi, Savunma Sanayii Bakan smail Demir, Milli Savunma Bakan Yardmcs Muhsin Dere, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A (STM) Yönetim Kurulu Bakan hsan Kaya, STM Genel Müdürü Murat kinci, STM Karaçi Müdürü Halil Ba ile iki ülkenin askeri yetkilileri katld.

Alvi, törende yapt konumada, geminin Pakistanda bugüne kadar yaplan en büyük askeri gemi olduunu söyledi.

Karde ülke Pakistan ve Türkiye arasnda giderek daha da güçlenen i birliine dikkati çeken Alvi, bu kapsamda Türkiyeye ve STMye teekkür etti.

Alvi, iki ülke arasndaki i birliinin MLGEM Projesi ile daha da salam temele oturacan kaydetti.

Pakistan Denizde kmal Gemisi Projesi, 22 Ocak 2013te Cin ile girilen rekabet sonucu kazanlarak sözlemeye baland. Proje, Türk savunma sanayisinde tek kalemde yaplan en büyük ihracat projeleri arasna girdi.

lk sac kesimi 27 Kasm 2013te gerçekletirilen gemi, 19 Austos 2016da dönemin Pakistan Babakan Navaz erifin katld törenle denize indirildi.

STMnin ana yüklenici olarak görev yapt projede, geminin tasarm Pakistan Deniz Kuvvetlerinin harekat ihtiyaçlarna istinaden gerçekletirildi. Tasarmyla snfnda bir ilk olan Denizde kmal Gemisinin dizayn faaliyetleri Türkiyede yürütüldü. Gemi, Pakistana gönderilen teknik veri ve malzeme paketleriyle Karaçi Tersanesinde ve tersanenin i gücüyle yapld.

Askeri gemi inas konusunda Pakistan ile Türkiye arasnda bir ilk olan proje, savunma ve gemi ina sanayi alannda örnek ve özgün bir i birlii olarak dikkati çekiyor.

STM, Pakistan Denizde kmal Gemisi Projesi kapsamnda, dizayn hizmetleri ve malzeme paketi tedarikinin yan sra Karaci Tersanesi ve Pakistan Deniz Kuvvetleri personeline eitim ve teknik destek ile entegre lojistik destek hizmetleri de verdi.

Son dönemde askeri gemi inas alannda önemli atlm yapan Türk gemi ina sanayisi, söz konusu projeyle birlikte tasarm ve mühendislik hizmetinin yan sra bu alandaki yan sanayi ürünlerinin ihracatn da gerçekletirdi. Projede, 20den fazla Türk firmas görev ald. Proje sonunda da Pakistan Deniz Kuvvetleri tarihinin en büyük ve modern gemilerinden biri ortaya çkt.

Denizde ikmal sistemiyle donatlan PNFT, Pakistan Deniz Kuvvetlerinin dier gemilerine denizde intikal esnasnda yakt/su ve malzeme transferi yapacak.

Azami sürati 20 deniz mili olan PNFTnin boyu 158 metre, genilii 22 metre, tonaj ise 15 bin 600 tonu buluyor. PNFT ayrca gece ve gündüz helikopter harekat yapma kabiliyetine sahip bulunuyor.

Pakistan Deniz Kuvvetleri tarafndan gemiye PNS MOAWIN ismi verildi.

STM, denizin altnda da iddial

STM, baaryla tamamlad bu projenin yan sra Pakistan Deniz Kuvvetlerine ait Agosta 90B snf denizaltlarn yar ömür modernizasyonuna yönelik projede de ana yüklenici olarak seçilmiti.

irket, 2016da imzalanan sözlemeyle Türkiyede ilk kez denizalt modernizasyon tasarm ve mühendislik hizmetinin ihracatn gerçekletiriyor.

Bu proje de Denizde kmal Gemisinde olduu gibi Türk savunma sanayisinde faaliyet gösteren birçok firmaya ihracat kaps açt.

Denizaltlarn modernizasyon sonras teslimlerinin 2020 ve 2021 yllarnda yaplmas planlanyor.

Ana Sayfaya Git