Türkiye'nin milli haberleşme uydusu Türksat-6A'yı 'SpaceX' fırlatacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2022 yılında tamamlanması planlanan Türksat-6A uydusunun fırlatma hizmeti sözleşmesinin, Türksat ile SpaceX firması arasında imzalandığını açıkladı.

Haberler 18.09.2021 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Karaismailolu, yapt yazl açklamada, Türksat-6A uydusunun montaj, entegrasyon ve testlerinin Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinde (USET) gerçekletirildiini belirterek, Projenin, mühendislik modeli entegrasyon faaliyetleri tamamlanarak test aamasna geçildi. 2021 ylnda uydu uçu modeli entegrasyon faaliyetlerinin tamamlanarak çevresel test aamasna geçilmesi bekleniyor. Türksat-6A uydusu; uydu endüstrisinde kabul gören standart ve ticari test aamalarna da tabii tutulacak dedi.

Projenin, Türkiyenin haberleme uydusu üretebilen 10 ülke arasnda yer almasn salayacan vurgulayan Bakan Karaismailolu, üretilecek uydunun üretim ve test sürecinin 2022 sonunda tamamlanarak, 2023 yl ilk çeyrei içinde frlatlmasnn planlandn belirtti.

FIRLATICI FRMA LE DORUDAN MZALANAN LK SÖZLEME

Türksat-6A uydusunun frlatma hizmetleri temininin Türksat A.. sorumluunda olduunu belirten Bakan Karaismailolu, unlar kaydetti:

Bu balamda gerekli çalma ve hazrlklar Proje Yöneticisi Kurum TÜBTAK Uzay Teknolojileri Aratrma Enstitüsü ve dier paydalar ile koordineli olarak yürütülüyor. Frlatma hizmeti temini için çok sayda frlatc firmalarn çözüm ve teklifleri titizlikle incelendi. Yaplan deerlendirme ve müzakereler neticesinde hem teknik hem de idari ve mali açdan en iyi çözümü sunan ABDde yerleik SpaceX firmasnn Falcon-9 roketi frlatc olarak seçildi. Bu kapsamda Türksat ile Space Exploration Tech. Corp. (Space X) firmas arasnda Türksat-6A uydusunun frlatma hizmeti temini sözlemesi imzaland. Bu sözleme ayn zamanda Türksat A.. olarak frlatma hizmeti için uydu üreticisi yerine frlatc firma ile dorudan imzalanan ilk sözleme niteliindedir. Söz konusu frlatc hizmet alm sözlemesi kapsamndaki faaliyet ve ilemler Türksat A.. uzman kadrosuyla yürütülecektir.

Ana Sayfaya Git