Türkiye'nin tank avcıları attığını vurdu

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirilen "yeni nesil tank avcıları" atış testlerinde yüksek performans gösterdi.

Haberler 15.10.2018 - 12:14 Son Güncelleme : 15.10.2018 - 12:17

Kara Kuvvetleri Komutanlnn ihtiyac olan yeni nesil tank avclarnn gelitirilmesine yönelik projede ortaya çkan araçlar ve silah sistemi, testlerde baarl bir snav verdi.

Savunma Sanayii Bakanl ile FNSS arasnda imzalanan Silah Tayc Araçlar (STA) Projesine yönelik youn bir çalma yürütülüyor.

Proje kapsamnda, Kara Kuvvetleri Komutanlnn envanterinde bulunan ve yurt içinde üretilen tanksavar füzeleri, muharebe etkinliini artracak ekilde, özel gelitirilen tanksavar kuleleriyle zrhl araçlara entegre ediliyor.

Projeyle paletli ve tekerlekli tipte, toplam 260 tanksavar sistemi kullanma sunulacak.

FNSS, Kaplan araç ailesinin en hafif üyesini paletli tip, Pars 4x4 aracn ise tekerlekli tip tanksavar arac olarak gelitirdi.

Prototipler zamanndan önce tamamland

FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, AA muhabirine, STA Projesinde gelinen aamaya ilikin deerlendirmede bulundu.

Proje kapsamnda araç platformlarnn ekillendiini belirten Kurt, irketin kara araçlarnda sahip olduu deneyimle ihtiyaç duyulan araçlar sorunsuz ekilde ortaya koyduunu söyledi.

Kurt, araç prototiplerin zamanndan önce tamamlandna dikkati çekerek, öyle devam etti:

Öncelikle yeni bir Pars aracmz, Pars 4x4 gibi çok yakkl bir olumuz oldu. Paletli araç için yepyeni, Kaplan snfnn en hafif aracn gelitirdik. Zrhl muharebe araçlarndan fark, lisans altnda olmamas, bu tamamen özgün bir ürün. Mühendislik burada, Türkiyenin menfaatlerine uyan ne varsa o sistemleri entegre edebiliriz. Bu arada, yerli olmayan sistemlerin yerli yaplmas için de varmzla youmuzla çalyoruz. Bunlar da zaman içinde olacaktr, olmad durumlarda dost ülkelerden alabiliriz. Alternatifleri alp adapte edebilmek de ciddi kabiliyet. Herhangi bir ihracat kstlamasna taklmayacak çözümler üzerinde hep birlikte çalyoruz. Kara sistemlerinde büyük ölçüde de o seviyede olduumuzu söyleyebilirim.

Yerli füze OMTAS hedefe gönderecek

Projenin araç ksmnn kendileri için görece kolay olduunu ifade eden Kurt, silah sistemi konusunda yürütülen çalmalarn önemini vurgulad.

Kurt, unlar kaydetti:

Silah sisteminde bir bilinmezlik vard. Bir Kornet anti-tank füze sistemini alp bir kuleye koyacaksnz. Teknolojik anlamda içerii çok bilinmeyen bir silah. Kuleye hem bilinmeyen bir Kornet füzesine adapte edeceksiniz hem de ayn zamanda ROKETSANn tasarlad Orta Menzilli Tanksavar Silah Sistemini (OMTAS). Bizim için zorluk biraz kuledeydi. Kornet için ASELSANn gelitirdii görü sistemleri ve arayüzleri kullanarak, maliyet etkin, belki de dünyadaki en gelimi Kornet kulesini, ayn zamanda OMTAS taktnzda ufak deiiklerle çalabilecek bir kuleyi ortaya çkarttk. Bizim için bu projede asl baar bu. Kendi iç testlerimizi yapyoruz, at testleri çok baarl ekilde tamamland. Müterimizle gelecek yl kalifikasyon testleri yaplacak. Proje çok iyi gidiyor.

En modern ve üstün araçlar

STA Projesi kapsamnda gelitirilen paletli ve tekerlekli araçlarn seri üretimlerinin 2021de tamamlanmas ve 260 aracn tamamnn Kara Kuvvetleri Komutanlna teslim edilmesi planlanyor.

Paletli tanksavar arac Kaplan, ana muharebe tanklaryla ortak hareket yeteneine sahip, otomatik anzmanl, yeni nesil bir zrhl muharebe arac olarak tasarland. Araç, farkl alt sistemlerin entegre edilmesiyle her türlü görevi yerine getirmeye olanak salayan bir platform olarak gelitirildi.

Kaplan-STA, dünya ordularndaki benzerleri arasnda en moderni olmakla birlikte, mayn ve zrh korumasna sahip, düük arl sayesinde farkl görevlerde de kullanlabilecek bir platform olarak dikkati çekiyor.

Pars 4x4 STA ise her türlü arazi artnda, sürati ve yüksek manevra kabiliyetiyle dümana ait tanklar ve dier zrhl unsurlar uzak mesafeden imha edip, ksa sürede mevzi deitirerek ikinci hedefi ate altna alabilecek yeteneklere sahip olarak gelitirildi.

Aracn en dikkati çeken özelliini, güç grubunun aracn arkasnda yer almas oluturuyor. Bu yerleim, soutma zgaras ve egzozunun da üst bölümde bulunmasyla Pars 4x4e, hiçbir hazrlk yapmadan suya giri imkan ve dolaysyla snfnn en üstün amfibi kabiliyetini kazandryor. Ayrca Pars 4x4ün daha yüksek süratle manevra yapabilmesine de imkan salyor. Güç grubu arkada bulunan bir aracn sahip olabilecei tüm bu özellikler, Pars 4x4ün at sonras konumunu terk edip, tehlikeden hzlca uzaklaabilmesine olanak veriyor.

Araçlarda FNSS tasarm, uzaktan komutal, insansz bir tanksavar kulesi bulunuyor. Balistik korumaya da sahip kulede, 2 tanksavar füzesi ve 1 adet 7,62 milimetre makineli tüfek yer alyor.

Ana Sayfaya Git