Uzaya gidiliyor

Milli gözlem uydusu İMECE, son çeyrekte uzaya gönderilmeye hazır olacak.

Haberler 08.01.2022 - 12:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Türkiyenin sfrdan tasarlayp ürettii ilk metre alt çözünürlükteki milli gözlem uydusu MECEnin 2022nin son çeyreinde uzaya gönderilmek üzere hazr olacan bildirdi.

Bakan Varank, Twitter hesabndan, Kahramankazandaki Türk Havaclk ve Uzay Sanayii A (TUSA) tesislerinde gerçekletirilen Milli Teknolojiler ve Yeni Yatrmlar Toplu Açl ve Tantm Töreninin ardndan, TUSA bünyesindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezine gerçekletirdii ziyarete ilikin paylamda bulundu.

Paylamnda, gece mesaisi yapan TÜBTAK UZAY çalanlarnn yanna uradn belirten Varank, Türkiyenin sfrdan tasarlayp ürettii ilk metre alt çözünürlükteki milli gözlem uydusu MECE, 2022nin son çeyreinde uzaya gönderilmek üzere hazr olacak. ifadesini kulland.

- Güne paneli açlma testleri tamamland

Bakan Varanka ziyaretinde, TÜBTAK Bakan Prof. Dr. Hasan Mandal, TUSA Genel Müdürü Temel Kotil ve TÜBTAK Enstitü Müdürü Mesut Gökten de elik etti.

Varank, güne paneli açlma testleri için hazrlklarn yapld MECE uydusunun uçu modelini inceleyerek çalmalar hakknda bilgi ald. Uydunun güne paneli açlma testleri bugün baaryla tamamland.

Uydunun Türkiyenin yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacn karlamak üzere MECE Altyap Projesinde gelitirilen alt sistemlerle uzaya gönderilerek kritik uzay teknolojilerinde yurt d bamlln en aza indirilmesi hedefleniyor.

Özellikle görüntüleme, haberleme, uydu yönetim ekipman (uçu bilgisayar), elektrikli itki, güç ve yönelim belirleme alt sistemlerinin milli imkanlarla gelitirilmesiyle, yurt içi ve yurt d pazarnda yer alacak katma deeri yüksek ticari ekipmanlara sahip olunacak.

TÜBTAK UZAY tarafndan gelitirilen MECE uydusunun yln son çeyreinde yer testlerini tamamlamas ve 2023ün ilk çeyreinde frlatlmas planlanyor. (AA)

Ana Sayfaya Git