Windows 8 hayal kırıklığı yaratabilir!

Windows 8 ile masaüstü bilgisayarların yanında tabletleri de fethetmeyi planlayan Microsoft, bu alanda istediği başarıyı elde edebilecek mi?

Haberler 03.07.2012 - 10:29 Son Güncelleme : 03.07.2012 - 10:29

Bu sorunun cevabını Windows 8in sonbahardaki çıkışından önce vermek oldukça güç, ancak şirketin işletim sisteminde yaptığı temel değişiklikler ile önemli bir risk aldığını söylemek ve bazı tahminler yürütmek mümkün.

Windows 8, dokunmatik özelliklere odaklanan Metro arayüzüyle geliyor ve alıştığımız masaüstü arayüzünü arka plana atıyor. Normal yollarla Metro arayüzünü atlamanız mümkün değil ve geleneksel masaüstüne elle geçmeniz gerekiyor. Metro arayüzündeki işlevlerin açıklayıcı olmaması, onu ilk kez kullanacak olanları (yani herkesi) zorlayacak gibi görünüyor.

Bunun yanında verimlilik ve içerik üretmeye önem verenler, Windows 8de bir miktar hayal kırıklığına uğrayabilirler. Başlat menüsünün yokluğu ve masaüstünü varsayılan hale getirebilmek için üçüncü parti araçların gerekmesi, tecrübeli kullanıcıların canını sıkabilir. Ancak Microsoftun Windows 8in yayınlanma tarihinden önce işletim sistemi üzerinde değişiklik yapma olasılığı da tabi ki var.

Windows 8, bilgisayarda yaptıklarınız Facebookdaki durumunuzu güncellemek, hava durumuna bakmak gibi işlemlerden ibaret ise sizi oldukça memnun edebilir, ancak iş yerleri ve gelişmiş kullanıcılar, yeniliklere alışmakta sıkıntı yaşayabilirler.

Gartnerın Windows 8 tahminleri bunları söylüyor

Piyasa araştırma şirketi Gartnerın tablet araştırmaları da Microsoft için pek umut verici bir çizgi çizmiyor. Zira Gartnera göre Microsoft, 2013de tablet piyasasının sadece yüzde 8ine sahip olacak (Windows 8 yayınlandıktan bir sene sonra). Gartnera göre bu oran, 2016da sadece yüzde 12ye ulaşabilecek. Bu dönemde iPad ve Android tablet piyasasına hükmediyor olacaklar.

Microsoft, tabletlerin geleneksel PClerin yerine geçeceğini düşünüyor ve planlarını buna göre yapıyor. İyimser bir tahminle 2016da satılan tabletlerin yüzde 50sinin PClerin yerine geçtiğini düşündüğümüzde, Microsoftun 44 milyon Windows 8 ve Windows RTli tablet satışı yapacağını söyleyebiliriz. Ancak buna rağmen 141 milyon Windowslu olmayan tablet, Windowslu PClerin yerine geçmiş olacak.

Microsoftun pazar payını koruması gerekiyor. Zira iş kullanıcılarına Windows olmayan cihazlar sunuldukça şirketin Office, Exchange, SharePoint ve Windows Phone platformunu aynı seviyede koruması zorlaşacaktır. Bu ise Microsoftun tabletleri için sunacağı uygulamaların en az iPad ve Android tabletlerdeki kadar iyi çalışması gerektiği anlamına geliyor.

MİLLİYET

Ana Sayfaya Git