Yerli parmak izi tanıma!

TC kimlik kartı, sürücü belgesi ve pasaport gibi belgeler HAVELSAN'ın mühendislik kabiliyetleriyle geliştirilen yerli parmak izi tanıma sistemiyle alınan verilerle düzenleniyor.

Haberler 03.03.2022 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BYOTEKSAN tarafndan HAVELSANn mühendislik kabiliyetleriyle gelitirilen yerli parmak izi tanma sistemi, ilk olarak 26 Mart 2021de Göç daresi Genel Müdürlüünde kullanma alnd. Yaklak 1 yllk sürede kaytl tüm göçmenlerin kimlik dorulama ve sorgulama ilemleri yerli sistem üzerinden gerçekletirildi.

Yerli parmak izi tanma sistemi 7 Ocak 2022de Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüü bünyesinde 81 ilde kullanma alnd. Ksa sürede TC kimlik kart, sürücü belgesi ve pasaport olmak üzere yaklak 2 milyon kimlik belgesi yerli parmak izi tanma sistemi kullanlarak hazrland.

Ulusal Biyometrik Veri Yönetim Sistemi Projesi kapsamnda, olay yerinden alnan parmak izlerini de tespit etme özellii olan yerli parmak izi tanma sisteminin Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl ve Sahil Güvenlik Komutanlnda kullanma alnmasna yönelik çalmalara da baland.

Parmak izi tanma konusunda yerli sermayenin korunmas ve teknoloji kazanm salanrken gelecek dönemde avuç içi, damar, yüz, iris, retina, ses gibi dier biyometrik teknolojilerin de milliletirilmesi ve Ulusal Biyometrik Veri Ailesinin elde edilmesi hedefleniyor.

- Biyometrik verilere milli güvenlik

Biyometrik verilerin milli yazlmlarla güvence altna alnmas kritik önem tayor. Bu nedenle parmak izi, avuç izi, damar izi, yüz, iris, retina, ses gibi tüm güncel biyometrik tanma teknolojilerinin yerli ve milli olarak gelitirilmesi amacyla çileri Bakanl, HAVELSAN ve POLSAN arasnda 13 Eylül 2019da imzalanan protokolle Biyometrik Veri Sistemi Projesi balatld. Böylece yerli ve milli biyometrik sistemler gelitirilirken bir yandan da verilerin milli güvenlii teminat alna alnd.

Gelitirilen milli biyometrik sistemleri yurt içinde ve dnda hayata geçirmek amacyla HAVELSAN ve POLSAN ortaklnda BYOTEKSAN kuruldu.

Milli parmak izi tanma sisteminin Göç daresi Genel Müdürlüü ile Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüünün ardndan bu yln sonunda Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl ve Sahil Güvenlik Komutanlnda kullanma alnmas hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git