'Yüz tanıma'daki gelişim güvenliğe yeni boyut kazandırıyor

Yüz tanımada geleneksel sistemler yerini daha akıllı çözümler sunan sistemlere bırakıyor. Bu kapsamda Güvenlik teknolojileri çözümleri sunan Sensormatic tarafından geliştirilen Yüz Tanıma Çözümü yüz tanıma algoritması, güçlü şifreleme özelliği ve kamera bağımsız yapısıyla kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor.

Haberler 05.03.2019 - 11:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Alveri merkezleri ve stadyumlar gibi insan trafiinin youn olduu yerler, güvenlik seviyesi yüksek fabrika ve tesisler için ideal olduu belirtilen bu çözüm, ayn zamanda yakn gelecekte saylar daha da artacak olan akll ehir uygulamalarnn vazgeçilmez unsurlarndan biri olmaya hazrlanyor. Örnein emniyet tekilat kalabalk bir meydanda kötü niyetli kiileri ararken, baz iletmeler ise giri-çklar özel izne tabi bina ve alanlar için bu çözümden faydalanabiliyor.

Yüz tanma ilemi srasnda her kiiye ait yüzü 256 basamakl, deitirilemez bir kodla tanmlayan sistem, insan yüzünde yer alan dudak ve burun gibi noktalarn algoritmasn ileyerek doruluk orann en üst seviyeye çkartyor. Tanmlanan yüzler, kullanan kurumlar tarafndan belirlenen standartlar dorultusunda geçmie yönelik ya da canl kaytlar üzerinden aranabiliyor. Taranan görüntü kaynann yalnzca güvenlik kameralarndan gelen görüntüler olmasna gerek bulunmuyor. Akll telefonlar, kameralar veya YouTube gibi platformlarda bulunan videolar sisteme yüklenerek de tarama yaplabiliyor. Yüz Tanma Yazlm, gelimi algoritmas ile bu videolardaki yüzleri inceliyor ve daha önce kurum tarafndan hazrlanm bir kara liste olmas durumunda, bu listedeki kiileri tespit ederek uyar verebiliyor.

KAMERA BAIMSIZ SSTEM KOLAYLIK SALIYOR

Sistemin yazlm tabanl ve kamera markas ya da modelinden bamsz yaps kurumlara kullanm kolayl salyor. Canl görüntü aktarm yapabilme özelliini destekleyen RTSP protokolüne (Real Time Streaming Protocol) sahip tüm kameralarla kullanlabilen sistem, ister sabit ister hareketli ortamlarda rahatlkla kullanlabiliyor. Bu kameralar sabit bir güvenlik kameras, bir webcam ya da güvenlik ekiplerinin kulland araçlarn içindeki kamera da olabiliyor.

Sistemin en önemli artlarndan biri de kii ya da grup baznda listeleme olana sunabilmesi. Bu kapsamda Beyaz Liste ve Kara Liste olmak üzere farkl listeler oluturulabiliyor. Kara Listeye kaydedilmi bir fotorafn tarama srasnda tespit edilmesi durumunda sistem otomatik olarak ilgili operatöre uyar veriyor. Bu uyarlar, kullancnn istei ve ihtiyac dorultusunda sesli ve pop-up, sessiz ve pop-up ya da sadece log bildirimi olarak verilebiliyor. Beyaz Liste ise daha çok alan güvenliinde öne çkyor. Örnein, laboratuvarlar, özel depo ya da ofis gibi alanlara giri için özel olarak yetkilendirilen kiiler bu listeye ekleniyor. Liste d birinin bu alanlara giri yapmay denemesi durumunda sistem yine gerekli uyarlar veriyor.

SÜREKL ÖRENEN YAZILIM

çözümün doruluk paynn bu denli yüksek olmasnda, arka planda çalan örenen bir yazlmn varl etkili. Ayn kiinin farkl açlardan çekilmi kamera görüntülerinin eletirilebildii sistem, bu sayede daha sonraki taramalarda hatal seçimlerin ve uyarlarn olumasn engelleyebiliyor. Kullanclar, doruluk orann daha da yükseltmek için manuel olarak da kiileri sisteme ekleyebiliyor. Manuel olarak ne kadar farkl kaynaktan, ilgili kiiye özel farkl görüntüleri sisteme yüklenirse, yazlmn örenme olasl ve doru tanmlama performans daha yüksek oluyor.

Ana Sayfaya Git