"Bilirkişiler, hâkim yardımcısı gibi oldu"

İSTANBUL, (DHA) - YARGILAMA esnasında teknik bilgi gerektiren konularda kendisine başvurulan bilirkişilerin, günümüz yargı sisteminde hâkim kadar önemli bir aktör haline geldiğini söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğr. Üyesi Prof. Dr. Aydın Başbuğ, "Maalesef yargının üzerindeki iş yükü, yargılama sürecinin uzunluğu gibi çeşitli nedenlerle sadece teknik konularda başvurulması gereken bilirkişilik, her uyuşmazlıkta müracaat edilen bir kurum niteliğine büründü. O kadar ki bilirkişi, hâkim yerine geçerek kararın tesis edilmesine hazır hale gelecek şekilde rapor tanzim eder oldu" dedi.

Haberler 12.10.2018 - 15:48 Son Güncelleme : 12.10.2018 - 15:55

BLRKLK KANUNU çIKARILDI

Uygulamada yaygnlaan ve giderek önemi artan müessesenin çkarlan kanunla düzenlendiini söyleyen Prof. Dr. Babu, 03.11.2016 tarihinde 6754 sayl Bilirkiilik Kanunu çkarld. Bu kanun ile bilirkiinin nitelikleri, atanmas, raporun özellikleri, ekil ve esasna ilikin temel ilkeler belirlendi. Ayrca bu kanun ile Adalet Bakanl Hukuk leri Genel Müdürlüü bünyesinde Bilirkiilik Daire Bakanl kuruldu. Bilirkiinin nitelii, seçimi, atanmas, eitimi ve sertifikalandrlmas yukarda bahsettiimiz kanun ile ayrntl olarak düzenlendi. Böylece bilirkiilik uygulamasnn hak ettii standartlara ulamas amaçland ifadelerini kulland.

BLRKLER RAPOR YAZMAYI BLMYOR

Bilirkiilik uygulamasnn standartlarn yükseltmenin araçlarndan birisinin de, bilirkii adaylarnn eitiminden geçmesi olduunu belirten Prof. Dr. Babu, Birçok bilirkii bu ie balad zaman bir raporun hangi formatta yazlacan bilemiyor. Ya baka raporlar taklit ediyor ya da standartlar olmayan bir rapor sunuyor. Deneme yanlma yoluyla bir örenme süreci balyor. te yarglamann en önemli ilevinin gerçekletii bilirkiilerin bu acemiliklerle karlamamas için yarglama hukukunun ekli ve maddi esaslarn daha bu ie balamadan bilmesi gerekiyor. Bu bakmdan üniversitelerin bilirkiilik sertifika programlar ile adaletin doru ve zamannda ilemesine büyük katklar olduunu söylemek mümkün dedi.

Ana Sayfaya Git