İkinci zirve!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “(Korona virüs) Anadolu’da ikinci zirveyi şimdi yaşıyoruz" Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa'da yaptığı açıklamada, "Koronavirüs tüm ülkede yeniden tırmanışa geçmiş durumdadır. Bursa şu an salgının başından bu yana en kritik günlerini yaşıyor. Eylül ayının ortalarına kıyasla günlük vaka sayısı yaklaşık 3 kat artmıştır" dedi. “Bu Çarşamba, Bilim Kurulu Toplantısı’nı İstanbul’da gerçekleştireceğiz” açıklamasında bulunan Bakan Koca, İstanbulluları uyardı: "İstanbul’daki vaka sayısı, Türkiye genelinin yüzde 40’ına ulaşmış durumda. İstanbulluları, kurallara gerekirse fedakarlıkta bulunarak uymaya davet ediyorum."

Haberler 24.10.2020 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Güney Marmaradaki koronavirüs salgnnda yaanan gelimeleri ve salk yatrmlarn incelemek üzere Bursaya geldi. Bursa Valisi Yakup Canbolat ile bir araya gelen Bakan Koca, temaslarna ilikin valilikte basn toplants düzenledi. Sözlerine salk çalanlarnn hastalar iyiletirmek için gösterdii çabay, vatandalarn da tedbirlere uymak için göstermesini rica ederek balayan Salk Bakan Koca, salgnla mücadelede u an tedbirlerden daha güçlü bir silahn bulunmad vurgulad.

BU MÜCADELE, TEDBRLERE UYMAKLA KAZANILIR

Biliyoruz ki böyle bir mücadele, sadece hasta tedavi ederek kazanlmaz, yaylmay önleyerek kazanlr diyen Salk Bakan Koca, sözlerine Bu ancak ve ancak tedbirlere uymakla mümkündür. ehir ehir dolap çarlarmz tekrarlyoruz. Bugün burada planladmz gibi çalma toplantlar düzenlediimiz her yerde, salgna kar mücadelede gelinen noktay hastanelerimizin durumunu, alnacak ek tedbirleri, salk çalanlarmzn ihtiyaçlarn deerlendiriyoruz. Bursadaki çalmamza deerli valimiz Yakup Canbolat ile durum deerlendirmesi yaparak baladk. Kendisi, bildiiniz gibi salgna kar yerel tedbirleri alp uygulamaya koyan l Hfzsshha Kuruluna bakanlk etmektedir. Sayn Vali Canbolata çabalar için mücadelemiz adna teekkür ediyorum eklinde devam etti.

Salk Bakan Fahrettin Koca, Bursa ehir Hastanesinde basn açklamasnda bulundu. Bakan Koca, Bursa, Balkesir, Bilecik, çanakkale ve Yalova olmak üzere 5 ilin il salk müdürleri, bahekimleri koordinatörlerle bir araya geldik. Yapacam açklamalar Bursa ile birlikte 5 ili ilgilendiren açklamalar olacaktr. Bunun da ötesinde söyleyeceklerim salgnn herhangi bir ehirdeki trmannn ülkenin her yerini ilgilendirdiini bilen bütün yurttalarmz yakndan ilgilendirecek niteliktedir. Durum bölgesel bir yaylmdan daha ciddidir. Gelinen noktada yeni bir deerlendirme yapmak gerekmektedir. Bunun adn koymak uyarcl bakmndan yararldr. Bu sebeple Bursada yaptmz toplantnn muhatab 5 il ve dierleridir. stanbul buna dahildir. Gelinen noktay öyle tarif edebiliriz. Salgn Anadoluda ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir trmanla karlayoruz. lk zirveyi ilk piki büyük illerde 14 Nisanda ikinci zirveyi Eylülde yaamtk. Anadoluda ilk zirve eylülde görülmütü. kinci zirveyi imdi yayoruz diye konutu.

BÖLGEDEK ORAN ARTIYOR

Büyük illerimizde tedbirlere durumun gerektirdii ciddiyetle sarlm hzla sonuç almtk ifadelerini kullanan Bakan Koca, Ekimin ikinci haftasndan itibaren öncekilerden daha büyük snavdayz. Son birkaç günde riskin boyutu artmtr. Mevcut koullarda salk ordumuzun gücünden hastane kapasitemizden gerekli imkanlardan sahadaki ekiplerden test saylardan temasl taramasndan izolasyondan hepsinden önemlisi devletin bu mücadeleye verdii önemden yana kimsenin endiesi olmamaldr. nanyorum ki yoktur. Virüsün bulat kiilerin büyük ksmnda belirti görülmemesi sevindirici. Bu durum iin ciddiyetini azaltmyor. Virüsün yaylmas sadece daha fazla insann hasta olmas, hayatn kaybetmesi deil, tüm hayatn sekteye uramasdr. Bu nedenle salgna kar verilen mücadele bütün hayat koruma mücadelesidir. Bugünkü deerlendirmeler sonucu bursa ve 5 ilde Covid-19 ile ilgili seyri paylamak istiyorum. Bursada bir aya göre günlük vaka 3 kat artt, Bilecikte geçen aya göre iki kat artt, Balkesirde Yalovada ve çanakkalede ise bir ay öncesine göre yüzde 50 orannda vaka art görüyoruz. eklinde konutu.

YATAK KAPASTELER

Bakan Koca, unlar kaydetti: Yatak kapasitelerimiz ve youn bakm yataklarn deerlendirdiimizde Bursada youn bakm yatak kapasitemize 198 yatak ilave ediyoruz. Yatak doluluk oranmz yüzde 60, youn bakm yüzde 75, ventilatör ise yüzde 38. Balkesirde 48 youn bakm yata ilave ediyoruz. Doluluk oran yüzde 48, youn bakm yüzde 62, ventilatör ise yüzde 31. çanakkele youn bakma 39 yatak daha ilave ediyoruz. Yatak doluluk yüzde 34, youn bakm yüzde 48, solunum cihaz ise yüzde 24. Salgnla mücadelede önemli çalma filyasyon ekiplerinin çalmas. Hem üpheli temaslar tespit edip hasta takibi yapyor, ilaçlar evlerine kadar teslim ediyoruz. Bursada 463 olan filyasyon ekip saysn 700e çkaryoruz. Balkesirde 203 ekibimiz sahada, Yalovada ekip saymz 60a çkaryoruz. Bilecikte 66 filyasyon ekibimiz. çanakkaledeki ekibi 97ye çkaryoruz.

TESSLERN YAPILANMASI

ehir hastanelerinin bulunduklar bölgede salk hizmetlerine yaptklar katk vatandalarmzn takdirine mazhar olmutur. diyen Bakan Koca, unlar kaydetti:

Cumhurbakanmzn hayalim dedii bu tesislerin ne kadar isabetli tesisler olduunu hem Elazda hem de bugün mücadele ettiimiz Covid salgn vesilesiyle tekrar gördük. Bursa ve Balkesirdeki ehir Hastanelerimizin pandemi dönemindeki çalmalarnn bölgemize çok önemli katklar saladn gördük. Bursa ehir Hastanesinde salgn döneminde bu yatrmn ne denli önemli olduunu gördük. Bursa Devlet, Zübeyde Hanm Doumevi ve Göüs Hastalklar Hastanesini buraya tamtk. Bursa Devlet Hastanesi eski adyla Memleket Hastanesinin pandemi sonras salk hizmetim sunumunu devamn salayacaz. Birçok ehir hastanemizin açld illerde olduu gibi önceki tesislere sahip çkacaz. Bursal hemehrilerimizin ehir Hastanesine ulamn kolaylatrmak için 27 Ekimde metro ihalesi yaplacak. Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesinin ihalesi yapld. Ödenek sorunu olmayan hastanemizi tamamlayacaz. Büyükorhan Devlet Hastanesini baharda açacaz. Harmanck inaatna balyoruz. Spastik hastanemizi yenileyeceiz. Yalovada Devlet Hastanesinin inaatn önümüzdeki yl tamamlayacaz. Bozuyükte Devlet Hastanesinin inaat hzla devam ediyor.

KNC ZRVEDE BULUNUYOR

Bakan Koca, Salgn, Anadolu kentlerinde ikinci zirve dönemindeyken, stanbulda mücadelenin önemi artarken, günlük hayatmz nasl sürdürmeliyiz. Bunu tarifini kontrollü sosyal hayat eklinde yapmtk. Darda geçirdiimiz zaman asgari düzeye indirmeliyiz. imiz mecburiyetlerimiz dnda evimizde kalalm. Hayat eve sar cümlesini yeniden hatrlayalm. Darda kalabalktan uzak durmalyz. Maske takalm, mesafe kuralyla birbirimizi virüsten koruyalm. Yeni vakalarn önünü kesecek basit tedbirlerdir. Salgn Anadoluda ikinci zirve dönemine k gelmeden ulat. Tedbire bo verip seyri kendi haline brakrsak kapal ortam, hepimiz için yenilgi dönemi olur. kinci zirve dönemi bugün çalma toplantlarnda ele aldmz 5 kent için geçerlidir. Bursa, Balkesir, Bilecik, çanakkale ve Yalova sakinlerinden verdikleri destein büyüünü talep ediyorum. Bursa salgn boyunca gördüü en riskli dönemi yayor. Bir haftalk dönemde Eylül ortasna kyasla 3 kat fazla olarak görülüyor. Yeni bulamalar can kayplarn el birliiyle önleyelim. Bilecik ilk zirveyi 10 Eylülde görmütü, ona göre 2 kata yaklat. Zatürrenin Türkiye ortalamasnn üzerindedir. Yalova ikinci zirveyi Türkiye geneliyle ayn dönemde yayordu. Bugün yüzde 50 artt. Yalovada da zatürre oran Türkiye ortalamasnn üzerinde. çanakkalede yüzde 50 oranndaki art ilk zirveye benzerlik gösteriyor. Kontrolü elde tutup tedbirlerde kararl olmas gerekiyor. Balkesir ilk zirveyi eylül banda görmütü. Son iki haftada yüzde 50 art. Bir iyi haber zatürre orannn dümeye devam etmesidir. ifadelerini kulland.

Salk sistemi hastay en ii ekilde tedavi edecek düzeydedir. Sahada ekiplerimiz baar gösteriyor. Hastalktan uzak durarak salgna set çekmeliyiz. Salk ordumuzun hastalar tedavi etmek için gösterdii çabay, tedbirlere uymak için her birimizin göstermesidir. diyen Bakan Koca, Açk ve srarl mesajm udur, mücadelede tedbirlerden daha güçlü silahmz yok. Hasta tedavi ederek bu kazanlamaz, yaylmay önleyerek kazanlr. Bu da tedbirlere uymakla mümkündür. dedi.

Ana Sayfaya Git