Bu enerji Güneydoğu'ya yetecek mi?

Etkisini gösteren yaz sıcakarı özellikle de Güneydoğu halkını olumsuz etkilerken, özellikle de Dİyarbakır ve Şanlıurfa'da en çok tercih edilen korunma şeklinin evlerden çıkmamak olduğu gözlemlendi. Ve klimaya yönelen haşk, elektrik enerjisi kullamını yüzde 52 arttıdı.

Haberler 01.07.2017 - 03:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Etkisini gösteren yaz scakar özellikle de Güneydou halkn olumsuz etkilerken, özellikle de Dyarbakr ve anlurfada en çok tercih edilen korunma eklinin evlerden çkmamak olduu gözlemlendi. Ve klimaya yönelen hak, elektrik enerjisi kullamn yüzde 52 arttd.

Diyarbakr, anlurfa, Batman, Siirt, Mardin ve rnakta 40 dereceyi aan scaklk nedeniyle vatandalar serinlemek için klimalar tercih etti. Son bir haftada bölge genelindeki elektrik tüketiminde yaklak yüzde 52lik art yaand.

Dicle Elektrik Datm A (DEDA) Genel Müdürü Murat Karagüzel, AA muhabirine yapt açklamada, Türkiye genelinde görülen scak havann kendi sorumluluk alanlarnda yer alan illerde de ciddi anlamda artlara neden olduunu belirtti.

Karagüzel, Scaklk artlaryla birlikte klima kullanmna bal olarak ehir merkezlerinde elektrik tüketiminde art gerçekleti. Bir hafta önce bölgemizde günlük yaklak 43 megavat saatlik bir tüketim söz konusuyken, daha tarmsal sulamaya yeni balamamza ramen, u anda günlük tüketimde 65 megavat saat söz konusu. Bölge genelinde yaklak yüzde 52lik tüketim art oldu. diye konutu.

- En büyük art anlurfada

lçe baznda elektrik tüketiminin Mardinin Kzltepe ve anlurfann Viranehir ilçelerinde arttn aktaran Karagüzel, anlurfada da yüzde 65 civarna yükseldiini kaydetti.

Karagüzel, anlurfada bundan bir hafta önce günlük 16 megavat saatlik bir tüketim söz konusuyken, u anda 27 megavat saatlik bir tüketim söz konusu. En çok ardmz olay ise Siirtte bile yüzde 40 civarnda bir tüketim olumas. ifadelerini kulland.

Tüketimi karlama konusunda herhangi bir skntlarnn bulunmadn ancak ar tüketim ve hesap edilemeyen tüketim artlarnn zaman zaman arzalar meydana getirebileceine iaret eden Karagüzel, scak havada klima kullanlmasnn bir gereklilik olduunu ancak bölgede kaçak kullanmn yüksek düzeye çkmasyla klima kullanmnda israfa gidildiini belirtti.

- Oluabilecek arzalar için ekip says artrld

Elektrik kesintilerinin yaanmamas için gerekli tedbirleri aldklarn belirten Karagüzel, arzalarn hzl bir ekilde giderilmesi için ekip saysnn artrldn, nöbet yerlerinin belirlendiini, ekiplerin hazr bir ekilde beklediini aktard.

Vatandalardan, sadece kendi tüketimlerini kontrol altna alarak bu scakta oluabilecek elektrik kesintilerinin önüne geçmesi konusunda yardmc olmalarn isteyen Karagüzel, sözlerini öyle sürdürdü:

Biz sadece vatandalarmzdan bizimle sözleme yaptklar kurulu güç üzerinden tüketim yapmalarn istiyoruz. u anda en büyük sknt israftr. Bu scakta klima kullanmak her vatandan hakkdr. Sözlemede bize beyan ettikleri kurulu güç üzerinden bir tüketim söz konusu ise biz bunu fazlasyla karlayacak durumdayz ama bölgemizde kaçak tüketimden dolay ve bu tüketim en çok klimalarda ar israf edilerek yaplyor. Böyle olunca da trafo, kablo ve panolarmz zorlanyor bu nedenle yanmalar ve elektrik kesintileri meydana geliyor.

Ana Sayfaya Git