Türkiye’nin en büyük müzesinde tarihe yolculuk

Şanlıurfa’da Balıklıgöl yakınındaki 200 dönümlük alana inşa edilen ve Türkiye'nin 'en büyük müzesi' unvanını alan Arkeoloji ve Mozaik Müze Kompleksi, tarihi eser, canlandırma ve imitasyonlarla ziyaretçilerini insanlık tarihine kronolojik bir yolculuğa çıkarıyor.

Haberler 09.10.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfa Müze Kompleksi bünyesindeki Arkeoloji Müzesinde tehir edilen eserler, kronolojik düzende, ait olduklar döneme ilikin görsel canlandrmalarla ziyaretçilerine adeta o dönemi yayormu hissi uyandryor. Yüzlerce insan ve hayvan figürünün ilendii oyma talar ve kitabelerin bulunduu Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerini tarihsel süreç içinde yolculua çkarrken, dönemlere göre oluturulan salonlarda insanln geliimine tanklk etme olana da tannyor.

Geziye ilk olarak insanlk tarihinin balangç noktas olan Paleolitik ça Salonu ile balayan ziyaretçiler, burada insanlarn avlanma ekli, atei nasl yakt ve toplayclk faaliyetlerini anlatan canlandrmalarla karlayor. Güzergah takip eden ziyaretçiler, milattan önce 9 bin 500lü yllara tarihlenen ve dünyann gerçek boyutta yontulmu ilk eseri olarak bilinen 180 santimetre boyundaki Balklgöl heykelini görme imkan buluyor.

Daha sonra Neolitik Dönemi inceleme ans yakalayan ziyaretçiler, burada Göbeklitepe, Nevali çori gibi insanlk tarihine yön veren dönemlere ait eser ve imitasyonlarla geçmie yönelik fikir edinebiliyor.

Kalkolitik ça Salonunda ise dönemin öne çkan ticaret faaliyetleriyle ilgili canlandrmalar ve bölgede bulunan o döneme ait eserleri görebilen ziyaretçiler, Tunç çanda da Lidar Höyükten çkan eserleri inceleme ans yakalyor. Milattan önce 3 bin 500e tarihlenen oyuncak ve düdükleri yakndan inceleme frsat bulanlar, ardndan bazalt malzemeden yaplm eserlerin yer ald Demir ça Salonunda Roma Caddesinde yürüyerek, canlandrmas yaplan cam atölyesiyle karlayor. Arkeoloji Müzesinde son olarak slami Dönem Salonunu gezen ziyaretçiler, sergilenen tarihi eserlerin yan sra Peygamberler ehri Urfada insanlarn tek tanr inanc ve Nemrut ile mücadelesini anlatan 12 projeksiyon cihazndan 4 duvara ayn görüntüyü veren 360 derecelik video gösterisini izleme ans yakalyor.

SAVAçI AMAZON KRALçELER

anlurfada Amazon kraliçelerinin av ve sava sahnelerinin tasvir edildii mozaiklerin bulunduu Haleplibahçe semti, içerisinde mozaik müzesi ise yerli ve yabanc turistlerin en fazla ziyaret ettii yerlerin banda yer alyor.

Haleplibahçe semtinde yaplmas planlanan Temal Park Projesinin temel kazlar srasnda milattan sonra 5 veya 6nc yüzyllarda yapld sanlan, Roma dönemine ait yönetici saraynn tabannda ilenen Savaç Amazon Kraliçeleri mozaikleri bulunmutu. ncelemede, mozaik üzerinde tek göüslü efsanevi savaçlar olarak da bilinen Amazon Kraliçelerinin, av sahnesinin yan sra gülümseyen kz, keklik, aslan, çocuk erosu ve tabiat figürleri yer almas üzerine arkeolojik kazlarn balatld alandaki eserler, oluturulan bilimsel danma kurulunun eserlerin baka bir yere nakli srasnda zarar görebilecei endiesi üzerine, Temal Park Projesinde deiiklie gidilmiti.

anlurfa arkeoloji ve mozaik müzesini gezmeye gelenlerin tarihe bir yolculuk yaptklarn kaydeden anlurfa Müze Müdürü Celal Uluda, unlar söyledi:

Burada ortaya çkan mozaikler dönemin yaantsn tarzn, doal ve süsleme sanatn görebiliyoruz. Özellikle Amazon kadnlarnn av sahnesinin yer ald mozaikler, dünyada ilk defa anlurfada bulunuyor. Bu müzelerimiz ziyaretçiler tarafndan youn ilgi görüyor. Tarihe bir yolculuk yapan ziyaretçilerimiz Frat Nehrinden getirilen doal ve dünyann en küçük parçalaryla yaplan mozaikleri gören ziyaretçiler, buraya hayran kalyor. Yl sonuna kadar ziyaretçi saymz 200 bini bulacaktr dedi.

ABDYE KAçIRILAN ORPHEUS MLOZA ANA VATININDA SERGLENYOR

Kazlarda bulunan eserlerin nakil srasnda zarar görmemesi için ayn bölgede ina edilen müzede, anlurfadan yurt dna kaçrldktan sonra ABDdeki Dallas Sanat Müzesince iade edilen, milattan sonra 194 ylna tarihlenen Orpheus Mozaii de özel bölümde ziyaretçilere sergileniyor. anlurfadan yurt dna kaçrlan Orpheus Mozaiinin ABDdeki Dallas Sanat Müzesinde sergilendiini daha sonra Türkiyeye getirildiini ifade eden Müze Müdürü Celal Uluda, öyle dedi:

Eser kendi vatannda kendi evinde sergilenmeye baland. Orpheus çald Lir müzik aletiyle herkesi alatan bir yaps varm. Eine duyduu ak acsyla yrtc hayvanlar dahil olmak üzere herkesi çald müziiyle büyüleyen bir özellie sahiptir. Bu mozaikleri görmeye herkesi davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git