“100 gebeden 90’ı koronavirüsü hafif atlatıyor, virüs bebeğe bulaşmıyor”

Birçok gebe, koronavirüs salgını nedeniyle hem kendileri hem de bebekleri için endişe duyuyor. Bu dönemde gebelerin ateşlenme konusunda dikkatli olmalarını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emrah Kızıldağ, “Koronavirüsün anne karnındaki bir bebeğe geçişi henüz görülmedi. Bu nedenle kabaca, gebe koronavirüs olsa da bebeğe geçmeyeceğini söyleyebiliriz. Hastalık 100 gebenin 90’ında hafif seyrettiği için sadece semptomatik tedavi uygulanır” dedi.

Haberler 13.01.2021 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgn nedeniyle birçok gebe, düzenli muayenelerini olmak için hastaneye gitmekten çekiniyor. Anne adaylar, kovid-19 pozitif olmaktan endie duymann yan sra virüsün bebee bulama ve tedavide kullanlan ilaçlarn bebei etkileme riski ile ilgili birçok soruya cevap aryor. Pandemi sürecinde gebelerin dikkat etmesi gereken kurallar anlatan Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Ör. Üyesi Emrah Kzlda, bir gebenin hastal hafif atlattn ve virüsün anne karnndaki bebee bulamadn söyledi.

SADECE YÜZDE 4Ü AIR GEçRYOR

Gebelerin düzenli kontrol altnda olduklarna dikkat çeken Dr. Ör. Üyesi Emrah Kzlda, Artk baz verilerimiz var. Eskiden çok verimiz yoktu. Elimizdeki verilerle, u anda 100 gebeden 90nn koronavirüsü hafif atlattn, sadece yüzde 4ünün ar seyrettiini biliyoruz. Bu klinik tablo göz önünde olduu için ek bir tedbire gerek yok. Gebeler, düzenli kontrol altnda. stemeseler de bir doktor muayene ediyor. Gebelerin yediine, içtiine daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Zaten tavsiye edilen takviye vitaminlerini gebe alm bulunuyor. Öncelik çocuk sal olduu için, normal artlarda yediine içtiine dikkat etmeyen bir gebe bile artk yediine içtiine dikkat eder durumda oluyor diye konutu.

VRÜSÜN ANNE KARNINDAK BEBEE GEçT HENÜZ GÖRÜLMED

Koronavirüsün, anne karnndaki bir bebee bulatn gösteren bir veri olmadn belirten Dr. Ör. Üyesi Kzlda, kovid-19 testi pozitif çkan gebeye uygulanabilecek tedavileri öyle anlatt:

Aslnda yeterli çalma yok ama bilinen baz eyler var. Koronavirüsün anne karnndaki bir bebee geçii henüz görülmedi. Biz kabaca, gebe koronavirüs olursa da bebee geçmeyeceini söyleyebiliriz. 100 gebenin 90nda hafif seyrettii için sadece semptomatik tedavi uygulanr. Yani bol sv tüketilmeli, istirahat edilmeli, ar olmas durumunda ar kesici alnmal ve atee dikkat edilmeli. Ate burada çok önemli bir olgu çünkü anne karnndaki bebei de en çok ate etkiler. Eer koronavirüs gebede ar seyrederse, oksijen satürasyonlar dümüse yüzde 95 oksijen alnmas gereklidir. Satürasyon düer ve gebenin hastaneye yatmas gerekirse o zaman anti-viral tedaviye balanabilir. Anti-viral tedaviye balamadan önce enfeksiyon hastalklar ve göüs hastalklaryla birlikte karar verilir. çok nadir de olsa bu ilaçlarn anne karnnda büyüme, gelime gerilii yapma ihtimali var. Tüm bu kriterler göz önünde bulundurularak tedavi düzenlenir.

BEBEN HAREKETLER DE ÖNEML

Pandemi döneminde hastaneye gitmekten çekinen gebelerin muayeneleri ile ilgili düzenleme yapldn dile getiren Kzlda, Koronavirüsten korkuluyor ama çocuklar ihmal ediliyor. Aslnda bir eyden korunurken dier taraftan ödün veriliyor. Biz bunun için bir düzenleme yaptk. lk 12 haftada kalp at görüldükten sonra bir kez rutin tahlilleri yaptrmak yeterli olacaktr. 12 hafta bitiminde de kili Test dediimiz, her gebenin yaptrmas gerekin bir ikili tarama testi var. Tarama testi de yaptrldnda ilk 12 hafta için yeterli diyebiliriz. Daha sonra ise 2nci düzey ultrason dediimiz, halk arasnda renkli ultrason olarak bilinen organ taramasnn yapld detayl bir ultrason da yapldnda ilk 22 hafta için yeterli olur. Daha öncesinde bir gebe, kalp at görüldükten 1 hafta sonra tekrar takibe çarlrd. Düük tehdidi var m yok mu diye baklrd. Aslnda u an ihmal edilmi diyemeyiz, artlar altnda takibimizi düzenlemi oluyoruz. 32 haftadan sonra durum birazck deiebiliyor, gebelere birkaç öütte bulunuyoruz. Mesela bebein hareketleri iyi ise, 2 saatte bir hareket ediyorsa veya gün içinde 12 saatte 10dan fazla hareket ediyorsa artk aralklar olabilir. Haftalk NST (Fetal kalp atm hz kontrolü testi) deil de 2 haftada ya da 10 günde bir muayeneye gidilebilir dedi.

DOUM EKLN ETKLEMYOR

Koronavirüsün doum eklini etkilemediinin altn çizen Dr. Ör. Üyesi Emrah Kzlda, Doum ekliyle ilgili çok fazla veri yok çünkü geçmii uzun olan bir hastalk deil. Elimizde bulunan veriler ve dier viral enfeksiyonlardan yola çkarsak doum eklini deitirmedik. Sen sezaryen ya da normal doum yaparsan çocuunun korursun diye bir tabu yok. Öncelik bebein sal. Onun için salkl olan neyse tercihimiz o yönde olur. Koronavirüs pozitif bir gebenin doum ekliyle ilgili bir ayrm olmadn çok net söyleyebiliriz. Her zamanki rutin takibe bal annenin ve bebein saln düünerek, onlar için doru ve salkl olan doum ekli hangisiyse o gerçekletirilir. Doum annda da anneden bebee bulatna dair herhangi bir veri yok ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git