12 bin yıllık tapınak

Mardin'in Dargeçit ilçesindeki Boncuktepe Höyüğü'nde, kazılarda keşfedilen 12 bin yıllık tapınağın turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, "Mardin'i turizm yol haritası bağlamında önemli destinasyona dönüştürmeyi planlıyoruz" dedi.

Haberler 05.12.2019 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektörü Prof. Dr. brahim Özcoar, Dargeçit ilçesinde bulunan Boncuklu Tarladaki kaz alannn, Göbeklitepedeki bulgular destekleyen, hatta bin yl daha öncesine giden baz bulgular içerdiini bildirdi.

Tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlnn da aralarnda yer ald 25 medeniyete ev sahiplii yapan alanda, Ilsu Baraj ve HES Projesi Etkileim Alannda Kalan Kültür Varlklarnn Belgelenmesi ve Kurtarlmasna Yönelik çalmalar kapsamnda Mardin Müze Müdürlüünce 2012 ylnda balatlan arkeolojik kaz çalmalarnn 3üncü sezonu tamamland.

MAÜ Rektörü Prof. Dr. Özcoar, Dargeçit Belediye Bakan Mehmet Cüneyt Aksoy, Genel Sekreter Yardmcs Muhammed kbal Saylk, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardmcs Doç. Dr. Evindar Yeilba, Dr. Öretim üyeleri Ergül Koda, Bülent Genç ve Zekai Erdal, Boncuklu Tarlada incelemelerde bulundu.

Özcoar, yapt açklamada, insanlk tarihinin aydnlatlmasnn önemine iaret ederek, bu iin arkeologlar ve eski ça tarihçilerince yürütüldüünü söyledi.

Bu çalmann yürütüldüü yerler arasnda Boncuklu Tarlann da geldiini ifade eden Özcoar, bu alann insanlk tarihi için yeni bilgiler ve bulgular içerdiini belirtti.

Özcoar, Göbeklitepenin bu manada uyandrd heyecana deinerek, öyle konutu:

Arkamda gördüünüz Boncuklu Tarladaki kaz alan tam olarak da Göbeklitepedeki bulgular destekleyen, hatta ondan bin yl daha öncesine giden baz bulgular içeriyor. Bu yönüyle aslnda ilk yerleik hayata geçenlerin inançl insanlar olduklarn ispatlayan bir bulgu olarak deerlendirmek mümkün. Bunun üzerinden deerlendirdiimizde aslnda bulunduumuz bölge insanln ilk yerleik alanlarndan biri olmas, buraya yerleen ilk insanlarn inançl olduklarn göstermesi açsndan önemli bir alan.

GÖBEKLTEPEDEN DAHA ESK BR YAPININ YAYINDAYIZ

Göbeklitepe ve Boncuklu Tarla karlatrldnda benzer hususlar bulunduuna dikkati çeken Özcoar, Ama öyle çok bir özellik var. Bulunduumuz alan Göbeklitepeden bin yl daha eski olabilecek baz bulgular içeriyor. Dolaysyla Göbeklitepeden daha eski bir yapnn, daha kadim bir yapnn yannda duruyoruz u anda. Öyle bir farktan bahsedebiliriz. diye konutu.

Özcoar, Boncuklu Tarla konusunda üniversite olarak Kültür ve Turizm Bakanl ile Dargeçit Belediyesinin i birliiyle önemli çalmalar yapmay planladklarn dile getirerek, Göbeklitepenin anlurfa açsndan önemli bir destinasyon haline geldiini, söz konusu alan da Mardin için önemli bir destinasyona dönütürmeyi hedeflediklerini aktard.

MAÜ Arkeoloji Bölümü Dr. Öretim Üyesi Ergül Koda da, 2017 ylndan bu yana Boncuklu Tarlada kazlarn bilimsel bakanln yürüttüünü belirtti.

Geni kapsaml kazlarn 2 yldr MAÜ ve Mardin Müzesi i birliiyle yürütüldüünü dile getiren Koda, unlar kaydetti:

Boncuklu Tarla ilginç bir yerleim yeri. Milattan önce 11 bin ile 12 binlere giden tabakalar ile balayan ilk yerleik hayat. Yerleim yerinde birçok ev ve konutun yan sra mezarlar ve özel binalar ile tapnak olarak isimlendirilen birçok özel yap da aça çkarld. Yukar Dicle havzasnn, kuzey Mezopotamyann yerleik hayata nasl geçtii, avc toplayc hayattan besin üretim tarzna nasl geçildii, kültürel, dini yaplarn nasl bir deiime urad gibi birçok noktada bize bilgi vermesi açsndan yeni bir kilit noktas.

Koda, alanda Göbeklitepe ile benzer binalarn olduunu yer yer bazlarnn Göbeklitepeden daha eskiye uzandn anlatarak, Kamusal alan, tapnak, dini mekan dediimiz binalarn daha eskiye giden örneklerini Boncuklu Tarlada tespit ettik. ifadelerini kulland.

Kaz çalmalarnda bu yl sona gelindiini aktaran Koda, halen envanter ve etüt çalmalar yaptklarn belirtti.

Koda, devam edilmesi hedeflenen kazlarla yeni verilere ulamaya çalacaklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git