130 yıllık cami savaş alanı gibi

33 yıllık tarihi şeyh Maruf Camii, sarhoş ve tinerciler tarafından kundaklandı. Cami kullanılamaz hale geldi.

Haberler 20.11.2020 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtte, Vakflar Bölge Müdürlüü tarafndan yaplan restorasyon çalmalar sonras kapatlan 133 yllk tarihi eyh Maruf Camii, sarho ve tinerciler tarafndan kundakland.

Kültür ve Tabiat Varlklar Kurulu tarafndan koruma altna alnan 133 yllk tarihi cami, restorasyon çalmas sonras ibadete açlm, daha sonra ise sebebi bilinmeyen bir nedenden ötürü kapsna kilit vurularak ibadete kapatlmt.

Siirt Karakol Mahallesi sakinleri, tarihi caminin ibadete açlmasn, çocuklarnn ise Kuran ile bulumasn beklerken tinerci ve sarholarn mekn haline gelen cami, saat 4.30 sralarnda kundakland.

Haber verilmesi üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekiplerine sevk edildi. Yangn, itfaiye ekiplerinin uzun uralar sonras söndürülürken cami, kullanlamaz hale geldi.

badete açlaca yerde cami kapsna kilit vuruldu

Yaklak 4-5 yldr camide ibadet edilmediini, caminin bakm ve onarm yaplmas sonrasnda ibadete açlaca yerde kapsna kilit vurulduunu ifade eden Hüseyin nan, caminin en sonunda tinerci ve sarho kiiler tarafndan yakldna dikkat çekti.

Caminin sabah 4.30 sralarnda kundaklandn ifade eden nan, olay u ekilde anlatt: Sabah namazna kalktnda bir duman gördüm, ilk bata bu dumann bacadan çktn zannettim ama daha sonra alevlerin yükselmesiyle caminin yandn anladm. Hemen itfaiye ve polis ekiplerini aradm. Gelen ekipler tarafndan müdahale edildi ve yangn söndürüldü. Cami uzun zamandr kaderine terk edilmi. Buna devlet veya müftülüün müdahale etmesi gerekirdi. 200-300 yllk tarihi bir cami. Normalde Allahn evinin kapatlmas büyük bir günahtr. Yetikinlerin ve çocuklarn burada ibadet etmesi, Allah tanmalar gerekirken, caminin kapsna kilit vuruldu. Devlet yetkilerinin hiçbiri bunu görmüyor mu? Kaç akam burada tinerciler ve sarholarn olduunu gördüm. Polis onlar götürüyor ertesi gün yine ayn manzara ile karlayoruz.

Caminin yandn gördüümde içim yand, sonuçta Allahn evi, yarn huzura çktmzda nasl hesap vereceiz. diyen nan, mahalle sakinlerinin, korktuklar için sarho ve tinercileri ikyet edemediklerini kaydetti.

Allahn evi sarho ve tinercilerin mekn haline geldi, yetkililer bunu görmüyor mu?

Caminin en ksa zamanda onarmdan geçirilerek açlmas gerektiini ifade eden nan, çocuklarn Allah tanmas ve Hazreti Peygamberi örenmesi gerektiini söyledi. nan, Allah bize; Sen gördüün halde neden tepki göstermedin? diye soracak. Peygamberimiz bir Hadis-i erifte Bir yanl gördüünde elinle düzelt, elinle düzeltemezsen dilinle, dilinle düzeltemezsen kalbinle buzet. diye buyuruyor ama biz bunun hiçbirini yapmyoruz. Allaha nasl hesap vereceiz? Yetkililer buraya bir bakm ve onarm yapmal ve görevli tayin etmeli ki çocuklarmz camiye gelip Allah tansnlar. Zaten ahir zamandayz, cami açlsn ki belki kötü yolda olanlar gelip tövbe eder, doru yolu bulurlar. Her gece yars tinerciler camiye gelip tiner çekiyorlar, 1-2 saat sonra da sarholar geliyor, onlar da içki içiyorlar. En sonunda camiyi yaktlar. Allah bizi seviyor ki caminin yandn fark ettik, yoksa alevler mahalleyi sarabilir, insanlar zarar görebilirdi. Mahalleli kendilerine zarar gelir endiesiyle ikayetçi olmaktan korkuyor, Allahtan deil de kulundan korkuyorlar. diye konutu.

Sarho ve tinercilerin mekn haline gelen tarihi cami kundakland

Milletin bu tür olaylara tepki göstermesi, devletin ise konunun üzerinde durmas gerekir

Caminin tinerci ve sarholarn mekn haline geldiini ve bunu engellemek için de ellerinden bir ey gelmediini ifade eden Hasan Demir, bunun devletin görevi olduunu ve bu tür olaylar engellemesi gerektiini söyledi.

Sarho ve tinercilerin mekn haline gelen tarihi cami kundakland

Demir, Cami Allahn evidir. Caminin yaklmas çok vahim bir durumdur. Eer devlet, balici ve tinercilere bir bask uygularsa buralar mesken tutmaz, tahrip etmezler. Milletin bu tür olaylara tepki göstermesi, devletin ise üzerinde durmas gerekiyor. Camiyi bu hale getirenlerin Allah cezasn versin. Tinerci ve balicilere kar elimizden bir ey gelmiyor, devletin bunu çözmesi gerekiyor. Maalesef cami, tinerci ve sarholarn yeri olmu, en sonunda da yakmlar. dedi.

Ana Sayfaya Git