138 bin şiddet olayına müdahale

KADES üzerinden yapılan 138 bin şiddet olayına anında müdahale edildi

Haberler 25.11.2021 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadna iddetin önüne geçebilmek ve kadnlara yardm edebilmek amacyla gelitirilen akll telefon uygulamas Kadn Acil Destek hbar Sistemi (KADES) üzerinden gelen 138 bin iddet ihbarna annda müdahale edildi.

çileri Bakanlndan yaplan açklamaya göre, kadna yönelik iddetin önlenmesi için harekete geçen çileri Bakanl, bu kapsamda hayata geçirdii uygulamalarn sonuçlarn almaya balad.

Bu kapsamda, çileri Bakanlnca 2018de hayata geçirilen ve geçtiimiz günlerde Akdeniz Parlamenterler Asamblesi tarafndan ödüle layk görülen KADES, bugüne kadar 2 milyon 758 bin 120 kadn tarafndan cep telefonuna indirildi.

Uygulama üzerinden gerçekleen 242 bin 473 ihbarn tamamna annda müdahale edilirken, bu ihbarlarn 138 bininin gerçek acil durumlar için yapld tespit edildi.

1102 ALE ç VE KADINA YÖNELK DDETLE MÜCADELE BRM KURULDU

Aile içi ve kadna yönelik iddetin önlenmesi kapsamnda, 1005i polis merkezi amirlerinde, 97si jandarmada olmak üzere 1102 aile içi ve kadna yönelik iddetle mücadele birimi, bu birimlerinin yan sra jandarma karakollar ile polis merkez amirliklerinde 1497 güven masas kuruldu.

Aile içi ve kadna iddetin önlenmesi kapsamnda, 2018den bugüne toplam 309 bin polis ve jandarma personeline eitim verildi.

Risk deerlendirme ve analiz çalmalarnn tespit edilmesi amacyla Aile çi ve Kadna Kar iddet Olaylar Kayt Formlar uluslararas geçerlilik ve ulusal tecrübeler dorultusunda güncellendi.

ELEKTRONK KELEPçE DDET ÖNLED

Aile mahkemeleri hakimleri tarafndan verilen kararlara istinaden, iddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kiilerin iddet madurlarna yaklap yaklamadnn izlenebilmesi için elektronik kelepçe uygulamasna bavuruluyor.

Bu kapsamda, Adalet Bakanl ve çileri Bakanl arasnda imzalanan protokolle, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER), 1000 kapasiteli elektronik kelepçe izleme merkezi kuruldu. Bugüne kadar 764 kiiye elektronik kelepçe taklarak, polis ve jandarma ekiplerince takibi gerçekletirdi. Merkezde u an 272 kiiye aktif izleme yaplrken, elektronik kelepçe uygulamas ile takip edilen hiçbir olayda iddet görülmedi.

ALE ç VE KADINA KARI DDETLE MÜCADELE KOMSYONLARI KURULDU

Kadna yönelik iddetin önlenmesinde, il ve ilçelerde valiler ve kaymakamlarn bakanlnda çalmalara arlk verildi. Valilik ve kaymakamlklar bakanlnda, Aile içi ve kadna kar iddetle mücadele komisyonlar kuruldu, il ve ilçelerde kadnlara yönelik eitim, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalmalar yapld.

Aile içi kadna iddet madurlarna yönelik önleyici ve koruyucu tedbirler artrld. 6284 sayl kanun kapsamnda bugüne kadar meydana gelen kadna kar iddet olaylarnda, 42 bin 572 iddet maduru kadna yönelik 50 bin 380 koruyucu tedbir karar alnd. 136 bin 753 iddet uygulayan erkee ise 503 bin 156 önleyici tedbir karar verildi.

Ana Sayfaya Git